De verkeerde deur ingelopen

Is het jou wel eens gebeurd dat je, na bezoek van een vreemde woning, bij vertrek per ongeluk de verkeerde deur koos? Dat je dacht de deur naar de hal te kiezen, maar in een ander vertrek uitkwam? Misschien stond je wel ineens in de voorraadkast tussen de levensmiddelen, kratjes en de stofzuiger. Zelf overkomt me dat nog steeds af en toe.
Daarnaast hoor ik van klanten hoe vervelend ze het vinden als dit bij hen regelmatig gebeurt. Dat ze moeten waarschuwen niet de verkeerde deur te nemen.

Vraag over deuren

Blijkbaar is de uitgang bij sommige woningen niet vanzelfsprekend en worden bezoekers door iets in huis op het verkeerde been gezet.
Vorige week kreeg ik een vraag van Monique v. W. die verband houdt met bovenstaande ervaring. Een mooie vraag om in een blog te beantwoorden. Te meer daar ik meteen een misvatting over deuren uit de wereld kan helpen.

Alle deuren hetzelfde?

Dit was de vraag die Monique mij stelde: “Mijn dochter heeft een nieuwbouwwoning gekocht. Nu gaat ze onder de trap een voorraadkast maken. Graag wil ze ook een deur voor het trapgat in verband met herrie en warmte die naar boven gaat. Daardoor ontstaat er een hoek met drie deuren. Namelijk de haldeur, de deur van de voorraadkast en de deur voor het trapgat. Voor de haldeur kiest ze een zwart stalen deur met glas.
Moeten alle drie de deuren nu hetzelfde worden? …”

Misvatting over deuren

Alle deuren in huis hetzelfde uitvoeren voelt logisch. Je wilt immers een eenheid houden en de rust in je huis bewaren?  Wordt het niet heel onrustig om het anders te doen? Nee, deze redenatie klopt niet! Juist het toepassen van verschillende deuren kan logischer zijn en daardoor rustiger aanvoelen.
Monique overweegt om drie dezelfde (drukke) deuren te kiezen omdat ze dichtbij elkaar zitten. Dit zou echter veel onrust veroorzaken en ook minder logisch aanvoelen.

Verschillend type deuren brengen juist rust

Door de drie deuren gelijk uit te voeren, geef je het onbewuste signaal dat ze ook alledrie even belangrijk zijn. En dat zijn ze niet! De deur naar de hal is de belangrijkste deur. Die moet gemakkelijk te vinden zijn. Dan volgt, in het voorbeeld van Monique, de trapdeur. De deur naar de voorraadkast zou je zelfs liever helemaal niet willen ervaren. Dit is immers maar een kastdeur.
Monique heb ik geadviseerd  om alleen voor de haldeur een stalen deur te kiezen. Het geld dat ze hiermee bespaart zou ik besteden aan het maken van een bijna onzichtbare kastdeur.

Onbewuste signalen

In de foto boven dit blog zie je de nieuwe situatie van een project waarbij bezoekers ook regelmatig de trapkast kozen als ze naar de hal dachten te lopen. Wij losten dit op door de deur naar de hal belangrijker te maken. Dat is nu een verdiepingshoge taatsdeur met glas erin. Maar daarnaast vervingen we de kastdeur met kozijn door een deur in het materiaal van de trapbetimmering. Zo is de kastdeur nauwelijks meer aanwezig en is het voor iedereen duidelijk dat het niet de bedoeling is dat je deze deur inloopt. De overige deuren in huis lieten we ongemoeid. Daardoor hebben we nu een woning met drie verschillende type binnendeuren. Je ziet ze alledrie op deze foto. (Zie je de verhulde kastdeur?)
Vertel je dit zonder uitleg, dan vindt iedereen dit vreemd. Maar met  bovenstaande toelichting denk ik dat je drie verschillende deuren heel logisch vindt!

Een simpele oplossing

Heb jij ook het probleem dat mensen je trapkast inlopen? Dan los je dit op door je haldeur belangrijker te maken dan je kastdeur. Daarvoor kun je de haldeur upgraden. Geef hem een afwijkende kleur, maak er een deur met glaspaneel van of kies, als je dat mooi vindt, desnoods een stalen deur. Een eenvoudiger oplossing is echter om juist de kastdeur minder belangrijk  te laten zijn. Vervang de deurklink door een deurknop en niemand loopt meer je kast in.

Onbewuste signalen is de uit mijn methode D·O·R·E·T·.  Een van de vijf sleutels naar een heerlijk huis. Ik bespreek ze alle vijf in mijn boek Hoe krijg ik een heerlijk huis, 5 sleutels om zelf toe toepassen.

Meer lezen over deuren? In Het grote misverstand rond een schuifdeur  worden verschillende deurtypes besproken.

Wat is jouw mening over verschillende soorten deuren in huis? Heb je iets aan bovenstaande uitleg? Vertel het me in het commentaarveld hieronder.

Ik wens je een heerlijk huis!