Mooie tussenstop op de weg naar /van Zuid Europa.

In Zuid Duitsland aan de A5 net voor de Zwitserse grens ligt Weil am Rhein. Hier bevindt zich de Vitra campus. Deze campus biedt zoveel interessante architectuur, dat het de moeite waard is een tussenstop in te plannen op je weg naar of vanuit Zuid-Europa:

Vitra

Het Vitrahaus heb ik eerder al eens genoemd: de opvallende showroom van het bekende meubelmerk Vitra. Deze showroom is vormgegeven ( door Herzog & de Meuron) als een opeenstapeling van huizen.
Naast deze showroom bevindt zich het fabrieksterrein van Vitra, dat zelfs nóg meer de moeite waard is, met haar ontwerpen van wereldberoemde architecten.
Het is echt een aanrader om je bij de museum aan te melden voor een rondleiding over het complex:
Rolf Fehlbaum startte in 1950 met het produceren van meubels onder de naam Vitra. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend meubelconcern, dat naast beroemde designklassiekers, modern kantoormeubilair en designmeubelen produceert. Na het afbranden van de fabriek in 1981 besloot Fehlbaum om uitbreidingen voortaan te realiseren op basis van vernieuwende architectuur. Hij gaf de Engelse architect Nicholas Grimshaw de opdracht om een nieuwe fabriekshal  te ontwerpen. De hal vormde het startschot voor een sindsdien gestaag groeiende campus.

Vitra campus

De belangrijkste gebouwen op het complex:
Vitra Design Museum – Frank Gehry
Voor deze Amerikaanse architect was dit Vitramuseum  in 1989 zijn eerste Europese opdracht. Het museum heeft iets weg van het later door Gehry ontworpen Guggenheim Museum in Bilbao.
Brandweerhuis – Zaha Hadid
Het brandweerhuis is het eerste complete bouwwerk van architecte Zaha Hadid (uit Irak afkomstig) dat echt werd gebouwd. Het is ontworpen als stalling voor brandweerauto’s, met douches en kleedkamers voor de brandweermannen, maar is nu als expositieruimte in gebruik.
Productiehal – SANAA
Uitgedaagd door Vitra realiseerde het Japanse SANAA haar eerste bedrijfsgebouw hier op de Campus, in 2010. Fehlbaum vroeg om een rechthoekige doos vanwege Vitra’s lineaire productieproces. Hij kreeg echter een rond gebouw. SANAA’s uitleg: de ovale vorm optimaliseert de logistieke processen, omdat de vrachtwagens voldoende circulatieruimte hebben. Het gebouw is niet perfect rond, omdat SANAA er graag de Wabi-Sabi-levensfilosofie op nahoudt. Oftewel: het streven naar de schoonheid van het onvolmaakte.
Conferentiepaviljoen – Tadao Ando
Stilte en bezinning, opgetrokken uit gepolijst beton – dat is mijn indruk bij de eerste aanblik van dit paviljoen. In 1993 voltooide Ando hier zijn eerste bouwwerk buiten Japan. Het eenvoudige blok van gepolijst beton roept direct een sfeer op van stilte en bezinning, Via een opvallend pad met vele hoeken bereik je de ingang. De kersenbomen die al op het perceel stonden zijn bijna allemaal gespaard bij de bouw en geven zo een mooie organische  tegenhanger aan het strakke gebouw.

Na de rondleiding over het fabriekscomplex en een bezoek aan het Vitra-huis heb je zoveel nieuwe indrukken opgedaan dat je je verdere reis, naar het zuiden of naar huis, nodig hebt om ze allemaal te kunnen verwerken!  Voor iedereen een goede reis deze zomer!