Wanneer is een schuifdeur handig en wanneer niet? Welke andere mogelijkheden zijn er?

Over het toepassen van binnendeuren wordt vaak niet echt nagedacht. De meest voorkomende deuren in onze huizen zijn draaideuren. Standaard zijn deze deuren 83 of 93 cm breed en hangen ze aan enkele scharnieren. Alleen als er minder ruimte is voor draaideuren wordt aan een schuifdeur gedacht.
Toch is het niet waar dat in gebruik een schuifdeur minder ruimte nodig heeft . Waarom zou je dan toch een schuifdeur toepassen? En wanneer is een draaideur toch beter? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van beiden?

Het misverstand: voor een schuifdeur is minder ruimte nodig

Als eerste moeten we het misverstand dat een schuifdeur minder ruimte kost dan een draaideur, uit de weg helpen. Het klopt dat een schuifdeur in of vóór de wand schuift en daardoor niet de ruimte in draait. Maar als je door de deuropening wilt lopen heb je toch aan weerszijde van de deur minimaal 80 cm ruimte nodig. Je wilt immers niet ergens tegen op lopen. Liever heb je zelfs nog wat extra ruimte achter een deuropening. Een draaideur heeft ook zo’n 80 tot 90 cm nodig om open te draaien. Dus als er geen plek is voor een draaideur, dan is er ook te weinig ruimte om het vertrek in te lopen. De deur zal op een ander plaats moeten of de ruimte moet anders ingedeeld. Een schuifdeur levert niet de gewenste extra ruimte op!

Open en dicht maken van de deur

Het openen en weer sluiten van een schuifdeur vereist meer handelingen en tijd, dan het openen en weer sluiten van een draaideur. Dat komt doordat het open schuiven van de deur haaks staat op je looprichting.
Neem bijvoorbeeld de deur tussen hal en woonkamer. Die deur is over het algemeen gesloten en je loopt er meerdere keren per dag doorheen. In dat geval is een schuifdeur niet handig. Elke keer als je door de deur wilt moet je de deur open schuiven, er doorheen lopen, omdraaien en de deur weer dichtschuiven. Dit kost meer tijd en moeite dan het openen en weer sluiten van een draaideur.

Een andere functie heeft de deur tussen  woonkamer en keuken. We zien dat deze deur over het algemeen veel open staat en misschien gemiddeld maar 1 of 2 keer per dag gesloten wordt. In dit geval is een schuifdeur wel een goede optie: de deur steekt niet de ruimte in zoals bij een draaideur. Als je wilt kan het zelfs lijken alsof er geen deur zit … totdat je hem dichtschuift.

Brede deur

Een ander voordeel van een schuifdeur is dat de deuropening gemakkelijk stukken breder kan zijn dan bij een (normale) draaideur. Sterker nog: een schuifdeur die breed is schuift van nature beter dan een smalle schuifdeur. De deur kan dus gemakkelijk breder zijn. Met een schuifdeur kun je 2 ruimtes meer bij elkaar laten horen, zeker als je de deur plafond-hoog maakt. Als de deur open staat verdwijnt hij in de wand of hangt hij voor de wand. Het kan een dubbele deur zijn zoals bij kamer-en-suite deuren of een enkele, brede deur. Het is wel prettig als de schuifdeur niet de hele dag open en dicht geschoven hoeft te worden!

Een speciale draaideur

Wanneer je graag een deuropening wilt maken die breder is dan een meter, maar je wilt de deur wel gemakkelijk en snel kunnen openen en sluiten, kies dan voor een taatsdeur. Dat is een speciale draaideur. Hij hangt niet aan scharnieren, maar draait op een pen in de grond. De deur kan in de meeste gevallen naar beide zijden open zwaaien. Als de deur open staat steekt hij echter wel voor een stuk in allebei de ruimtes. Dat geeft een speciaal effect. Het verbindt beide ruimtes met elkaar. Maar zit de deur je in de weg dan kun je weer beter kiezen voor een schuifdeur.

Conclusie

Als je één ding uit dit blog wilt onthouden, onthoud dan dat een schuifdeur breder kan zijn dan een draaideur.
Daardoor is een grotere opening tussen twee kamers mogelijk.
De stelling dat een schuifdeur ruimte bespaart kan naar het land der fabelen!!

Als je overweegt om je huis echt aan te passen dan is mijn  boek “Hoe krijg ik een heerlijk huis, 5 sleutels om zelf toe te passen” een echte aanrader. Zo voorkom je dure fouten!
Je kunt het boek hier bestellen , maar ook in alle boekhandels in Nederland en bij bol.com.

Wat vind jij van een schuifdeur? Om welke reden heb je hem gekozen of zou je hem kiezen? Ben je het eens of oneens met mijn omschrijving?
Deel je ervaringen hieronder in het commentaarveld! Ik ben benieuwd!