Te kleine of te grote zithoek

Het luistert nauw in interieurs. Weet jij dat het verschil tussen een minimale en een maximale maat voor een zithoek eigenlijk maar één meter is?
Dat een te kleine ruimte niet gemakkelijk in te delen is, snapt iedereen. Maar een grote ruimte is ook heel lastig in te richten. Als de maten van een ruimte net niet goed zijn, voelt de zithoek al direct niet prettig.
Wat kun je doen als je zithoek wél voldoende ruimte biedt, maar toch niet gezellig is?

Een voorbeeld van jaren geleden uit mijn praktijk

grote ongezellige zithoekDe bewoners van de zithoek op de foto lukte het maar niet om hun zithoek gezellig te maken. Ze vertelden me dat ze allerlei pogingen hadden gedaan om sfeer te krijgen. Ze waren gestart met het texen van de muur in een warme tint. De situatie veranderde daardoor behoorlijk, maar afdoende was het niet. Vervolgens plaatsten ze lampen achter de bank. Dit hielp meer rugdekking te creëren, maar ook hiermee was het probleem niet opgelost. Zelfs na het leggen van een vloerkleed bleef de zithoek ongezellig aanvoelen. “Wat kunnen we nu nog doen?” vroegen ze mij.

Het probleem

Het is logisch dat je –om tot een goede oplossing te komen–  moet weten wat de oorzaak is van het ongezellige gevoel. Het zit ‘m niet in een gebrek aan warme kleuren, terwijl daar wel direct naar gekeken wordt. Ook hebben we de neiging om extra spullen toe te voegen. Meestal wordt het daar niet beter van, maar wel drukker.
Heb je een probleem in je zithoek dan ligt dat vooral aan de afmetingen. Ook het probleem van déze zithoek zit in het formaat: De ruimte is te groot en loopt ook nog eens aan een zijde schuin weg. Aan de raamkant heeft de zithoek een maat van bijna 6 meter. In een fijne zithoek staan de stoelen en banken maar maximaal 4 tot 4,5 meter uit elkaar. Misschien moet je me niet zomaar geloven, maar neem zelf eens de proef op de som en ga schuiven met een stoel of bank. Vanaf welke maat vind je de zithoek prettig en wanneer voelt het te ver?

De oplossing voor deze zithoek

Om het probleem van deze zithoek bij de basis aan te pakken, hebben we ons gericht op het aanpassen van de maat van de ruimte. We bedachten een betonnen plateau in een spievorm. De spie is op de foto niet goed te zien. De fotograaf heeft hem in het perspectief meegenomen. Maar het plateau is aan de tuinzijde ruim twee keer zo breed als vooraan. De afmeting van het plateau maakt de maat van de zithoek perfect. Bovendien heeft de bank nu rugdekking van de muur. Iets wat 90% van de mensen prettig vindt.

Bestaande meubels

Het leuke is dat, nu de ruimte klopt, de bestaande spullen er prachtig in staan: de leren stoel, de gordijnen en de twee fauteuils met de noppen. De bank, de salontafel en het vloerkleed zijn vernieuwd. De zithoek voelt rustig en prettig aan.
Het enthousiasme van de heer des huizes tijdens de rondleiding op onze open dag in 2015 sprak boekdelen….
Open dag in 2015? Jazeker, want dit project is uit 2008. En nog steeds leuk.

Voel jij je niet helemaal op je gemak in je zithoek? Herken je het gevoel iets toe te moeten toevoegen om het gezellig te maken?
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?
Heb je een andere vraag over de zithoek? Laat het me hieronder weten.