De juiste maat van je tafel

Wil je meer sfeer in huis, dan grijp je al gauw naar warme materialen of een warme kleur. Maar je kan nog zoveel warme materialen of kleuren aanbrengen, als de basis niet klopt heb je aan de warme kleuren niet veel…
Meer sfeer kun je WEL bereiken met de juiste maat van je eettafel.

Lange tafel

Op het moment zijn lange eettafels al een aantal jaren in de mode. Het is ook heel uitnodigend, zo’n lange tafel waar je van alles aan kunt doen. Hij vormt echt het hart van je woonruimte.  Het is echter zonde als je die tafel helemaal vol zet met stoelen.

Aan een tafel van 3 meter lengte bijvoorbeeld passen 5 stoelen naast elkaar.  Maar dit betekent nog niet dat je die er ook aan moet zetten.
Aan weerszijde van een tafel het maximale aantal stoelen plaatsen sluit de tafel weer af. Nog los van het feit dat al die lege stoelen nou ook niet echt gezellig ogen.
Je houdt het meer open en luchtig als je drastisch minder stoelen plaatst. Zo nodigt de tafel uit om  verschillende activiteiten naast elkaar uit te voeren en is er ruimte voor een fruitschaal, bos bloemen of de krant. Ingeval van een (kinder)feestje of het kerstdiner haal je maar overal uit je huis stoelen vandaan om bij te schuiven!

Niets nieuws als je mij al langer kent, dan heb je dit vast al eens gelezen of van mij gehoord. Ik schreef het onder andere in mijn boek.

Nieuw en nog onbekend

Veel meer nog dan de lengte van de tafel is de BREEDTE sfeerbepalend. Misschien heb je daar nog nooit over nagedacht en lette je er bij de aanschaf van je tafel ook niet op. En dat is jammer, want op dit moment staan in alle winkels wel lange tafels, maar zijn ze helaas meestal breder dan prettig is.

Hoezo breedte van de tafel?

Om te kunnen begrijpen hoe het werkt, moet je weten dat elke activiteit een bepaalde ruimte vraagt. En dat de ruimte die je creëert, voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de sfeer die ontstaat. Als je een vertrouwelijk gesprek hebt, buig je eigenlijk  vanzelf meer naar elkaar toe. Bij een sollicitatiegesprek zou diezelfde afstand heel ongemakkelijk voelen. Dan zit je graag wat verder van elkaar af.
Hoe verder je uit elkaar zit, des te formeler is de sfeer. En het omgekeerde is ook waar: hoe kleiner de afstand tussen mensen, des te intiemer. Een brede tafel zorgt er dus voor dat het gesprek formeel is, terwijl een smalle tafel minder afstand creëert en daarmee gezelligheid stimuleert.

Tafel in de winkel

Ingegeven door de grote lengte staan in de winkels veel tafels van 1 meter breed. Dat is een maat die nog net past voor thuis.  Ik vind hem al aan de brede kant.
Een eettafel van 110 of 120 cm voelt echt als een vergadertafel. Dat is nou niet bepaald sfeer verhogend thuis!
Liever zie ik een lange tafel met een breedte van 90 cm. Als je er in de winkel naar vraagt is die meestal wel leverbaar. Minder breed dan 90 cm is niet vaak mogelijk.

Gespot!

Mijn hart maakte een vreugdesprongetje toen ik vorige week op een beurs een tafel spotte van 3 meter lengte en standaard 80 cm breed!
Natuurlijk ben ik direct gaan proefzitten om nog een keer te checken of je geen last hebt van de benen van je overbuur. Dat was niet zo!
Hopelijk is deze nieuw maat tafel van Castelijn de eerste van een nieuwe trend in lange en smalle tafels. Daar hebben we dan allemaal veel plezier aan!

Extra sfeer

Hang je boven zo’n smalle tafel ook nog eens lampen die alleen licht  naar beneden geven, dan maak je het ‘s avonds extra sfeervol. Meer over verlichting boven je tafel vind je in mijn blog ‘Ben jij een aardappeleter?’

Wat zijn jouw ervaringen met de breedte van  jouw eettafel ? Ik ben benieuwd!
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?