Een veranda aan je huis?

Lekker buiten zitten op een veranda, een overdekt terras, misschien zelfs met een open haardje. Als het regent hoef je niet alle spullen direct binnen te halen, want ze worden toch niet nat. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk. En als je alleen aan het verblijf op de veranda denkt, dan is het dat ook.
Zeker in ons wisselvallige klimaat is een afdak een manier om vaker en langer buiten te kunnen zitten. Een buitenkamer zien we dus steeds vaker in de magazines verschijnen en is voor velen dan ook een wens. Ik ben echter helemaal niet zo’n fan van een veranda, omdat ik maar al te vaak het negatieve effect op het interieur ervaar.

Het nadeel van een veranda/overdekt terras in een casestudy

Vorig jaar werd ik gebeld door een kennis met de vraag of ik voor hen een plan kon maken voor de interne aanpassing van hun woonkamer en keuken. Toen ik ging kijken vertelde ze me dat ze op dit moment thuis was, omdat ze overspannen was. Ze wilde wel heel graag het huis aanpassen, omdat ze zich er niet prettig in voelde: ze vond het er rommelig en donker…. Daar zou je ook overspannen van worden!
Dus voor mij de uitdaging om deze twee klachten te verhelpen en haar daarmee ook te helpen met haar eigen herstel!

De rommel

Door het aantal losse spullen te verminderen konden we het rommelige gevoel in huis aanpakken. In plaats van de verschillende losse kastjes tekenden we één kastenwand, die van de keuken de kamer in zou lopen en waar ook nog eens een werkplek in geïntegreerd was. Keuken, bergruimte en werkplek: 3 vliegen in 1 klap!

Donker

Dat het in huis donker was werd veroorzaakt door een overkapping die aan de achtergevel was gebouwd om zo een overdekt terras te maken. Er zat wel een grote lichtkoepel in het dak, maar die was bij lange na niet voldoende om de vermindering van daglicht te compenseren.
We hadden echter het geluk dat deze geschakelde woning de laatste in de rij was. Daardoor kon er in de zijgevel van het huis een extra raam worden gemaakt. Dit raam maakt nu het grote verschil. Van een donkere bedrukte woonkamer werd het een lichte ruimte!  Met ook nog vanaf de eettafel zicht op groen en niet langer alleen op de stoep en de terrasstoelen.

Wanneer wel een veranda, wanneer niet

In bovenstaand voorbeeld wisten we het tekort aan daglicht dat was ontstaan door het overdekte terras, te compenseren met een extra raam in de zijgevel.
De vrouw des huizes is al weer lang aan het werk en helemaal happy met haar vernieuwde huis! “Ik hoef hier nooit meer weg. Ik wilde eigenlijk aanbouwen maar jij vroeg me: is je behoefte om uit te bouwen niet gewoon een vraag naar meer daglicht?”

Zo’n extra raam is helaas niet in elke situatie mogelijk. Is een raam in een andere gevel mogelijk, dan kan kun je op die manier voor direct licht in dit stukje van je huis zorgen. Maar valt het daglicht alleen via het overdekte terras in dit deel van je woning, begin dan niet aan een veranda op die plek! Een lichtstraat of lichtkoepel compenseert het verlies aan daglicht nooit helemaal. Je wint een zitplek buiten, maar verliest een fijne zitplek binnen…
De enige andere optie is een veranda op een andere plaats, bijvoorbeeld achter in de tuin of tegen een blinde muur.

Ervaring?

Heb jij altijd al een wens gehad voor een veranda? En is je mening nu veranderd of niet? Wat is jouw ervaring na het aanbouwen van een overdekt terras?
Deel je mening en ervaring in het commentaarveld hieronder. Ik ben erg benieuwd!
Overweeg je een serre? Heb je mijn blog ‘Serre opknappen?’  al gelezen?