Hoe je in je huis een ruimer gevoel creëert.

Een ruimer huis wil bijna iedereen wel. Dus is het niet vreemd dat wij op kantoor veel mensen spreken die denken aan uitbreiding van hun huis. Soms is dat de oplossing, maar door slim om te gaan met je indeling kun je ook zonder uitbreiden een ruimer gevoel ervaren. Sterker: ik durf te beweren dat een verandering van de indeling voor veel problemen een betere oplossing is dan een uitbouw.
Klinkt dit wel heel simpel? Lees hoe we jaren geleden een vrijstaande woning ruimer maakten zónder uit te breiden.

Het probleem

“Onze zithoek is te klein en ook de eethoek zagen we liever groter, terwijl we eigenlijk een grote kamer hebben. Met ook nog een aparte speelhoek. Toch lukt het maar niet om de kamer praktisch en gezellig in te delen.
Bovendien klinkt het geluid uit de speelkamer zo door dat we nergens rustig kunnen zitten.”
Dit waren de twee belangrijkste klachten van de bewoners van een seriematig gebouwde vrijstaande woning. Inmiddels woonden ze bijna 10 jaar in dit huis. Nu vonden ze het tijd om iets aan de problemen te doen. Dus werden wij ingeschakeld.

Routing was de oorzaak van het probleem

Inderdaad was de ruimte moeilijk in te delen. De looproutes door de kamer deelden de ruimte in verkeerde maten op. De toegangsdeur vanuit de hal kwam in de zithoek uit. Vanuit deze deur liep je dwars door de kamer naar de speelhoek en een ander looplijn liep naar de keuken in de aanbouw. Die deelde ook de L-vormige achterzijde precies door midden.

Oplossing

Voor ons was snel duidelijk dat we de oplossing voor de indeling moesten zoeken in het aanpassen van de looplijnen. Daarvoor verplaatsten we de entree vanuit de hal.  Tegelijkertijd werd de hal iets ingekort.  Zo ontstond  ineens een logisch in te delen ruimte. De toegangsdeur komt nu niet meer in de zithoek uit  waardoor die direct groter werd. Ook in de eethoek veranderde de routing, dankzij de nieuwe toegangsdeur en het draaien van de eettafel.  Een nieuwe eettafel kan nu langer worden.

Overigens werd ook de geluidsoverlast aangepakt. Er kwamen twee verlaagde plafonds met akoestisch stukwerk. Eentje in de L van de woonkamer en de andere in de speelhoek. De grote taatsdeur tussen speelhoek en zithoek is van geluidabsorberend plaatmateriaal gemaakt. Zo draagt ook die bij aan het verminderen van het geluid van rammelende legoblokjes en ander speelgoed.

Ruimtegebrek? De reactie

Denk jij dat je wel een ruimer gevoel in je huis kunt gebruiken? Kijk dan eens goed naar de routing. Het lijkt een kleine aanpassing die onmogelijk het gewenste resultaat kan bieden, maar het effect van een andere verdeling is juist enorm groot. Het beste bewijs hiervoor was de verbaasde reactie van de vrouw des huizes nadat de verbouwing klaar was: “Ik snap niet waar al die ruimte vandaan komt!”
Snap jij het nu wel?

Vind jij je huis ook (ergens) te klein? Denk jij wel eens aan uitbreiden? Misschien kun je eerst eens proberen de looplijnen aan te passen.
Stel je vraag of geef je mening in het commentaarveld hieronder.