Je hoort steeds vaker dat men PVC als vloerbedekking legt. PVC (PolyVinyl Chloride) heette vroeger gewoon vinyl. De mogelijkheden erin zijn de laatste jaren heel erg toegenomen. Vinyl is niet alleen meer leverbaar in rollen, maar tegenwoordig ook in diverse maten planken en tegels. Dan hoor je vaker dat men spreekt van PVC . Planken en tegels kunnen met een clicksysteem worden gelegd maar PVC wordt ook nog steeds verlijmd.

Voor mij had PVC nog steeds een negatieve associatie met nephout en namaaktegels. Bovendien dacht ik dat het toepassen van een natuurlijk materiaal beter was voor het milieu.  Daarom ging ik in eerste instantie niet in op de uitnodiging van GERFLOR (een leverancier van PVC-vloeren) om naar Frankrijk te komen om beter kennis te maken met het bedrijf en haar producten. Uiteindelijk was ik echter nieuwsgierig of mijn mening over PVC terecht was en of een producent ervan mijn bezwaren kan wegnemen. Dus ben ik afgelopen week twee dagen in Zuid-Frankrijk geweest om me te verdiepen in PVC-vloeren. Ik wilde vooral graag weten of een PVC-vloer een goede optie is in een woning.

Voordelen van PVC

Vooraf was het enige voordeel dat ik kende van PVC de duurzaamheid: in grote projecten gaat een PVC-vloer lang mee en het onderhoud is minimaal.
Een woonhuis wordt echter veel minder intensief gebruikt dan een kantoor, winkel of ziekenhuis. Dus is dit voordeel hier minder van toepassing.
Welke voordelen zijn er dan nog meer? Door eens flink te brainstormen met de mannen van Gerflor heb ik toch een lijstje kunnen maken van voordelen van een PVC-vloer ten opzichte van andere harde vloeren.
1. Een vinylvloer voelt warmer aan dan andere harde vloeren .
2. Voetstappen hoor je minder goed dan op een andere harde vloer. Dit geeft een rustiger atmosfeer.
3. De dikte van de totale vloer is slechts ongeveer 6 mm, terwijl de meeste andere harde vloeren een dikte hebben van ongeveer 2 tot 2,5 cm.
4. Een PVC-vloer kan tegen water. Daardoor zou je, bijvoorbeeld in een appartement, overal dezelfde vloer kunnen leggen. Dus ook in de keuken en de badkamer.
6. Je stoot er geen stukjes af.
7. Een vloer van vinyl is net als een linoleumvloer bacterie-remmend. Dat wil zeggen dat bacteriën zich niet vermenigvuldigen op de PVC.
8. De vloeren met een clicksysteem kun je oppakken en weer ergens anders neerleggen of plaatselijk een tegel vervangen.
9. Een PVC-vloer met clicksysteem is eenvoudig zelf te leggen: een laminaatvloer moet je zagen een vinyl is gemakkelijk te snijden of te boren. Bijvoorbeeld rondom verwarmingingsbuizen kun je daardoor veel strakker en netter werken.

Dit zijn nogal wat voordelen van een vloer van vinyl. Betekent dit dat ik mijn scepsis over een PVC-vloer in huis heb laten varen? Hoe zit het met de bezwaren die ik vooraf had?

Mijn bezwaren tegen PVC weggenomen?

Op mijn vraag hoe milieuvriendelijk het gebruik van PVC is kreeg ik uitgebreid antwoord:
Gebruik maken van een natuurlijke grondstof betekent niet direct dat je te maken hebt met een milieuvriendelijk product. Met welke producten wordt de grondstof behandeld, hoe produceert men het product in de fabrieken en wat gebeurt er met het product nadat het na een aantal jaren wordt vervangen?
Kortom: kijk niet alleen naar de grondstof maar maak een Levens-Cyclus Analyse (LCA) waarin je de belasting op het milieu gedurende de hele levenscyclus bekijkt. Als er enorm veel transport plaats moet vinden om bijvoorbeeld een houten vloer te produceren, dan voegt alleen al het transport veel vervuiling toe. Natuurlijk is Poli Vinyl Chloride een product dat via een chemisch proces uit aardolie wordt gewonnen, maar bij GERFLOR  besteedt men bijzonder veel aandacht aan het recyclen van het afval van de productie en het afval tijdens het leggen van de vloeren. Bovendien wil men (net als in Frankrijk en België) nu ook in Nederland de oude vloeren weer terughalen en recyclen in de nieuwe productie. Verder worden alle grondstoffen nodig voor de productie zeer zorgvuldig gekozen. En mag er geen emissie in de lucht ontstaan door de PVC.

Nep?

Dan rest nog mijn idee dat een vinylvloer vooral nep is. Meestal wordt een houten vloer of tegelvloer nagebootst. Men steekt veel energie in een zo natuurgetrouw mogelijke nabootsing van andere producten. Creative Director Gino Venturelli, speciaal uit Italie naar Frankrijk gehaald om de collectie aan te passen, propageerde eigenlijk dezelfde mening. Ook hij wil eerlijker zijn over het product door het product een meer eigen gezicht te geven. Bijvoorbeeld door lijnen aan de houtprints toe te voegen of kunstenaars opdracht te geven impressies te maken die daarna als vloerprint worden verwerkt. Op deze wijze kan ook ik wel enthousiast worden over het toepassen van vinyl.

Wanneer zou ik PVC in een woning toepassen?

In principe ben ik nog steeds voorstander van natuurlijke materialen, maar de lak op een houten vloer zorgt dat je ook niet meer in contact bent met het hout. Zo geldt dat ook voor andere afwerkingen van natuurlijke materialen. Als je echt natuurlijke materialen wilt zul je ook op de afwerking ervan moeten letten. Anders doe je de voordelen van het materiaal weer teniet.

Gezien het geringere loopgeluid, het warmer aanvoelen van de vloer en de geringe hoogte van een pvc-vloer kan de vloer geschikt zijn op een slaapverdieping. De vloer kan daar zelfs in de badkamer liggen.  Ook in een appartement kun je daardoor overal dezelfde vloer leggen. Dit vergroot natuurlijk enorm de ruimtelijke beleving.
Ik zou wel altijd kiezen voor een dessin dat verder gaat dan de nabootsing van een houten vloer of tegelvloer. Twee voorbeelden daarvan zie je in de foto’s hierboven.

Heb jij ervaring met een PVC-vloer?  Ben jij het eens met mijn conclusie of heb je nog andere argumenten? Schrijf ze in het commentaarveld hieronder!