Let op als je een woning koopt vanaf tekening

Hoe vaak koop je een huis? Waarschijnlijk hooguit een paar keer in je leven. Een belangrijke aanschaf. Het is een besluit voor jaren en er gaat een fikse uitgave mee gemoeid. Daarnaast is een huis bepalend voor je leefsituatie en geluk in de jaren dat je er woont.
Als je een bestaande woning koopt kun je door de ruimtes lopen en krijg je een beeld van de lichtval en de grootte van de ruimtes. Waar je bij zo’n bezichtiging op moet letten schreef ik in Aandachtspunten bij bezichtiging huis.
Maar als een huis nog gebouwd gaat worden, dan moet je de woning kopen vanaf een tekening. En dat is lastig. Je kunt het uitzicht, de lichtinval en de sfeer van de woning pas ervaren als die klaar is. En je moet al heel goed tekeningen kunnen lezen om je een goede voorstelling van de binnenzijde te kunnen maken. Je hebt goede, betrouwbare informatie nodig voor de juiste keuze. Fijn dat je die tegenwoordig in de verkoopbrochure kunt vinden…

Oh die misleidende verkoopbrochure

Het is tegenwoordig normaal dat een projectontwikkelaar voor zijn woningbouwproject een mooie verkoopbrochure laat maken. Afhankelijk van de doelgroep waarvoor de woningen bedacht zijn, zie je hippe jonge mensen, vrolijke energieke gezinnen of fitte grijze koppies op de kaft staan.
Na een beschrijving van de locatie volgen plattegronden, en soms ook 3d-tekeningen, van de verschillende woningen.  Dit alles om de lezer te overtuigen van de kwaliteit van de woonhuizen.
Natuurlijk begrijp je wel dat in zo’n brochure de huizen zo voordelig mogelijk worden weergegeven. Het is tenslotte een verkoopbrochure. Maar als verkopende partij mag je geen misleidende informatie verschaffen. En dat gebeurt meestal wel!

Een voorbeeld uit mijn praktijk

Net voor de zomer benaderde Roy, de zoon van een oud-klant, mij met de vraag of we hem konden helpen met de inrichting van zijn net gekochte appartement in aanbouw. Hij stuurde mij trots een foto van de plattegrond: “Dit is ‘m.”
Er stonden wel wat maten op de tekening, maar Roy had zich bij de koop laten leiden door de indeling zoals die op de plattegrond was ingetekend.
Ik wilde zijn enthousiasme niet temperen, maar zag na een snelle blik op de maten, dat de vertrekken groter overkwamen dan ze in werkelijkheid zouden zijn. Alle ingetekende meubels zouden zeker niet gaan passen. Voor mij als professional snel te zien, voor iemand die niet dagelijks plattegronden leest nauwelijks te constateren.

Mooier dan waar

ontwerptekening DORET met bank in reële maat

Voor een tekenaar is het gemakkelijk om een woning groter te laten lijken. De truc: de meubels in de tekeningen net iets kleiner tekenen dan de gangbare maten. Zo’n kleine maat bank bestaat wel, maar kom je in de winkels nauwelijks tegen. Hetzelfde geldt voor de maat van de eettafel. De argeloze koper beeldt zich de ruimte nu groter in. Vergelijk de verkooptekening uit de brochure van Roy boven dit blog maar eens met de realistische tekening die wij van de woonkamer maakten. Welke van de twee woonkamers lijkt het grootste?

Hadden wij geen nieuwe tekening gemaakt dan had Roy waarschijnlijk de indeling van de plattegrond gevolgd en een bank en twee fauteuils gekocht. Die zouden er allemaal uiteindelijk niet in hebben gepast. Minimaal één fauteuil had hij dan niet kunnen plaatsen. En ruimte om rond te kunnen lopen zou er nauwelijks zijn geweest.

Niet misleid worden?

Dat je zo’n belangrijk besluit als het kopen van een woning moet nemen op grond van misleidende informatie vind ik niet kunnen! Ik vind dan ook dat verkoopbrochures hierop moeten worden gecontroleerd en dat realistische maten moeten worden gebruikt.

Heb je nu een verkoopbrochure in huis waaruit je wellicht een woning wilt kopen? Meet dan de maat van je huidige bank op, neem een  lineaal en teken (op schaal van de tekening) de maat van je huidige bank in. Zo krijg je direct een beter beeld van de afmetingen van het vertrek!

Heb jij bovenstaande ervaring ook al eens gehad bij aankoop van een woning? Misschien heb je ook wel gekochte fauteuils bij levering weer mee terug kunnen sturen omdat het niet paste? Dan hoor ik dat graag!
Vind jij met mij dat misleidende tekeningen niet moeten kunnen? Laat het me hieronder in het commentaarveld weten. Ik ga er zeker wat mee doen!

Eerder schreef ik hierover in het blog ruimtelijk-gevoel. Daar geef ik je ook tips om je huis ruimer te laten voelen.