Een ruim gevoel voor mens en dier

Onze huizen worden steeds kleiner. Ik zie hoe mensen daar mee worstelen, want een kleine ruimte werkt benauwend en geeft weinig bewegingsvrijheid. Lucht ofwel ruimte om je heen hebben wij mensen broodnodig. Net als dieren overigens. We weten dat als we dieren te dicht op elkaar plaatsen, de stress enorm oploopt. Bij mensen is dat net zo. In die zin zijn we ook gewoon maar wezens zoals dieren.
Helaas moet ik echter constateren dat onze huizen steeds kleiner worden. Daar zouden we beleidsmatig eens een halt aan moeten toeroepen. Maar daar heb jij nu niets aan. Hoe kun jij nu een ruim gevoel creëren als je ruimte beperkt is?
Ik geef je de allerbeste tip die wij zelf in onze ontwerpen ook graag toepassen. Die tip geldt niet alleen voor je woonruimte, maar ook voor een kleine keuken, krappe slaapkamer of zelfs voor een inloopkast.

Allerbeste tip voor een ruimtelijk gevoel

Als wij denken dat een ruimte krap gaat overkomen, dan zorgen wij dat je op twee manieren het vertrek in en uit kunt lopen.
Heeft een kamer maar een ingang, dan moet je je helemaal omdraaien om de ruimte via dezelfde deur weer te verlaten. Je kunt je niet via een vloeiende lijn bewegen. Dat voelt krap en niet prettig. Helemaal wanneer je met tweeën in het vertrek bent. Door een tweede ingang/uitgang kun je kiezen hoe je de ruimte weer zult verlaten.
Is een tweede ingang niet mogelijk, zorg er dan voor in de ruimte  ergens omheen te kunnen lopen. De meer vloeiende beweging en de keuzemogelijkheid geven je een ruim gevoel. Veel ruimer dan je van de vierkante meters zou verwachten.
Heb jij zo’n ruimte die krap of benauwend aanvoelt? Kijk eens of je een tweede ingang kunt maken. Wek de illusie van een tweede ingang. Of zorg dat er iets in de ruimte staat om omheen te lopen. Dit levert je meer op dan je denkt!

Ruimte in je zithoek

Worstel je echter met de ruimte in je zithoek? Dan moet ik je teleurstellen. Ik heb geen eenvoudige oplossing. Vette kans dat de smalste maat van je zithoek namelijk kleiner is dan 350 cm! Dit is een structureel probleem. Zonder flink breekwerk is dit niet op te lossen. In een zithoek moet de ruimte minimaal 350×350 cm zijn.
Het is jammer dat mensen bij de keuze van hun huis niet weten dat een kleinere maat zithoek nooit gaat werken!

Misleidend

Projectontwikkelaars bouwen op dit moment helaas allemaal woningen die zo smal zijn dat de woonruimtes erg onder druk staan. Om de huizen er aantrekkelijk te laten uitzien wordt veel aandacht besteed aan de verkoopfolders. Helaas zijn die verkooptekeningen misleidend. Er staat altijd wel een zithoek gepland. Het lijkt alsof zithoek en eethoek prima in de woonruimte passen. In werkelijkheid is de ruimte te klein om prettig in te kunnen wonen. MISDADIG, als je denkt dat we op deze tekeningen een van de belangrijkste en meest bepalende keuzes van ons leven baseren! Tekenaars en bouwers van woningen behoren te weten wat leefbare afmetingen zijn.
In een verkoopbrochure staan mooie tekeningen, maar bestudeer de maten goed. Als de minimale maat voor de zithoek er niet is, kies dan niet voor dit huis.

Toch smalle huizen?

Als het per se nodig is dat de huizen zo smal worden als op dit moment overal wordt gebouwd, dan zullen we een fundamenteel andere keuze moeten maken bij de inrichting. Een krappe zithoek, kleine keuken en smalle eethoek gaat stress opleveren. Kies dan voor de mogelijkheid om een ruime eettafel te plaatsen en laat de zithoek, als ruimte waar je met elkaar praat, vervallen. Misschien is er dan nog ruimte voor een bank met tv. We moeten onze traditionele ideeën van woningindeling dan maar gewoon verlaten.

Politiek

Ik had niet gedacht me ooit nog eens op het politieke vlak te begeven. Met mijn praktische instelling ligt daar zeker mijn interesse niet. Ik denk echter wel dat dit onderwerp door de politiek zou moeten worden opgepakt.
Mede daarom ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn met je huis. Zet je het in het commentaarveld?

Heb je wat overruimte, maar wel een kleine zithoek, dan heb je misschien nog iets aan de indelingstips uit mijn blog Hoe richt je een L-vormige kamer in.