Het belang van een goede slaapkamer

Een fijne en goed ingedeelde slaapkamer is belangrijk. De waarde ervan wordt vaak onderschat. “Je hebt er vooral je ogen dicht” hoor ik dan als reden.  Een slaapkamer is echter een belangrijke plek. Hier moet je ’s avonds tot rust kunnen komen en alle indrukken van de dag in een goede slaap verwerken. Vervolgens wil je er ’s ochtends met een positief gevoel ook weer de nieuwe dag starten.
“Ik heb weinig keus,” zeggen mensen tegen mij “mijn slaapkamer is maar op één manier in te delen”. Maar als ik dan met ze mee kijk blijkt dat niet waar. Als je goed nadenkt wat een slaapkamer voor je moet doen en wat je met de inrichting ervan kunt bereiken kun je soms echt tot andere inzichten komen.
Met dit artikel wil ik je helpen om met andere ogen naar je slaapplek te kijken. Hoe kan je slaapkamer (nog meer) bijdragen aan een huis dat je dagelijks gelukkig maakt? Ook al is de ruimte van de slaapkamer vaak beperkt, toch kun je ook dan nog veel bereiken.

De beste plek voor je bed

Om een fijne slaapkamer te krijgen beginnen we met de plaats van het bed. Je bed is immers veruit het belangrijkste meubel in de kamer. Je brengt er veel tijd in door. Als je de tijd die je in een meubel besteedt als leidraad neemt voor het belang van een meubel, dan gaat een bed het winnen van alle andere meubelstukken! Begin dus de indeling van je slaapkamer met het kiezen van de positie van het bed.
Plaats je bed als dat kan met het hoofdeinde (schuin) tegenover de deur, liefst tegen een blinde muur. We hoeven minder op onze hoede te zijn en slapen dus beter, als we de rugdekking van een wand ervaren. Nog meer als we het (onbewuste) gevoel hebben dat we niet door een nachtelijke bezoeker kunnen worden verrast, doordat we zicht hebben op de deur. Intuïtief zetten we meestal al wel het hoofdeinde van het bed tegen een muur, maar soms zit de deur dan niet lekker.

Je bed staat dan bijvoorbeeld aan dezelfde wand als de toegangsdeur. Of je loopt direct tegen het bed op als je de deur binnen komt. De positie van de deur is dermate bepalend dat ik in zo’n geval kies voor een plek van het bed waarbij je kunt zien of er iemand binnenkomt. Voor de rugdekking van het bed zoek ik dan een creatieve oplossing.

Soms bedenk ik een (half hoog) wandje van plaatmateriaal waar je het hoofdeinde tegen aan kunt zetten of een ‘wandje’ van een gordijn.
Is het alleen maar mogelijk om je bed naast de toegangsdeur te plaatsen, bouw dan een  soort barrière op tussen de deur en het nachtkastje. Dat kan een kort wandje zijn van bijvoorbeeld 50 cm lengte. Of een flinke lamp tussen de deur en het bed.

Rust in de slaapkamer

Houd de slaapkamer verder zo rustig mogelijk. Een slaapkamer is bedoeld om te slapen en dat betekent dat er liefst geen andere functies in zouden moeten.

  • Ik weet dat een garderobekast in de meeste gevallen ook op deze kamer komt. Hou deze kast dan liefst zo onopvallend mogelijk.
  • Een werkplek op je slaapkamer verstoort je rust wel heel erg. Het geeft je, op het moment dat je wilt gaan slapen, signalen wat er allemaal nog gedaan moet worden. En onbewust ga je daar ’s nachts op door. Een computer en zelfs een tv zijn dus rustverstorende elementen!
  • Plaats een tv daarom liever in een kast of hang hem achter een gordijn, zodat je hem niet ziet als je gaat slapen.
  • Rommel in een slaapkamer geeft om dezelfde reden een probleem. Rondzwervende kleding zou je op een standaard kledingrekje uit kunnen hangen. Of wijs in de kledingkast een hanggedeelte aan als uithangkast.

Nog meer rust creëer je door zo weinig mogelijk elementen. Dus plaats zo weinig mogelijk losse meubels. In mijn boek “Hoe krijg ik een heerlijk huis” leg ik dat duidelijk uit. Om die reden is een kastenwand over een hele muur het rustigste. Hang ook weinig (of niets) aan de wanden. Of combineer enkele kleine lijsten door ze dicht bij elkaar te hangen (als één element).

MAAR: Heb je  juist problemen met opstaan? Hang dan een afbeelding op van iets waar je voor wakker wilt worden!!

Het beddengoed

Ik merk dat beddengoed kiezen moeilijk is. Omdat ik van rust houd in mijn ontwerpen, denken klanten vaak dat ik voor neutrale en effen dekbedovertrekken ben. Maar niets is minder waar!  Ik ben dol op beddengoed met uitgesproken prints en mooie kleurencombinaties. Het bed is het middelpunt van je slaapkamer en verdient dus ook de aandacht. Een nieuw dekbedovertrek zorgt direct voor een andere sfeer. Ik ben wel kieskeurig en zoek net zo lang tot ik een dekbed vind dat helemaal naar mijn zin is.
Als de rest van de slaapkamer geen opvallende prints en materialen heeft, dan kun je met je beddengoed naar hartelust experimenteren! Lekker fleurige kleuren in de lente, koele kleuren in de zomer en warme sfeervolle tinten in de winter! Keuze genoeg!

Inspiratie opgedaan?

Misschien heb je nooit eerder bedacht dat de indeling en inrichting van je slaapkamer belangrijk voor je is. Lees dan ook mijn blog: De gouden tip voor een harmonieuze slaapkamer.
Ga je nu met andere ogen naar je eigen slaapkamer kijken? Valt er iets te verbeteren? En misschien durf je nu ook voor een kleurrijk dekbedovertrek te gaan? Laat je me hieronder in het commentaarveld weten of je iets gaat aanpakken? Of als je nog vragen hebt?