For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Elk huis heeft wel ergens jaloezieën. Het is een handige manier van raambekleding als je geen gordijnen wilt of kunt hangen. Overdag kunnen ze het daglicht filteren en als het donker is schermen ze zicht van buiten naar binnen af. En dat met een simpele draaibeweging.
Je kunt de jaloezieën echter veel slimmer inzetten dan de meeste mensen doen! Hoe vertel ik hieronder en zie je ook in het filmpje.

Kenmerken van jaloezieën

Jaloezieën zijn horizontale lamellen die kunt kantelen en kunt optrekken. De lamellen zijn van aluminium of van hout. Tegenwoordig zien we ook al lamellen van bamboe en pvc. Ze zijn er in verschillende breedtes. En elke breedte heeft zijn eigen uitstraling.
De meeste mensen kennen jaloezieën onder de naam van een het bekendste merk: Luxaflex. Maar naast Luxaflex zijn er diverse andere merken die deze jaloezieën in het assortiment hebben. Bijvoorbeeld Jasno, Sunway, Verano, Zonnelux en vele (doe-het-zelf-)-winkels met eigen merken.

Een project met veel jaloezieën

Onlangs was ik bij een klant waar we 10 jaar geleden jaloezieën hadden laten plaatsen. Dat was omdat mensen er van buitenaf niet binnen mochten kijken. De lamellen moesten daarvoor dus wel de hele dag praktisch gesloten blijven.
Ik zag het project weer terug omdat de ruimtes werden aangepast en daar wat vragen over waren. Altijd leuk om terug te komen in een ontwerp van jaren geleden en je klanten weer te spreken!
Het viel me op dat de jaloezieën zó gekanteld waren dat weliswaar geen zicht van buiten mogelijk was, maar dat óók veel daglicht werd tegen gehouden. “Waarom kantel je de lamellen niet de andere kant op?” vroeg ik en met een flinke draai aan de bediening draaide ik de lamellen om. Nu stonden ze óók in een bijna dichte stand maar stroomde toch veel licht de ruimte in.
Mijn klant was met stomheid geslagen: Nooit op het idee gekomen om de jaloezieën anders te draaien. Meteen werden alle jaloezieën gekanteld en de kamer ging van donker naar licht in een oogwenk! Ook met vrijwel gesloten jaloezieën!

Meer mogelijk met je jaloezieën

Het was me eerder al opgevallen dat mensen hun jaloezieën niet optimaal gebruiken. Daarom heb ik een filmpje gemaakt om je zo duidelijk mogelijk het verschil te demonstreren. Er kan, ondanks dat je jaloezieën hebt hangen, heel veel daglicht naar binnen komen! Het is zeker de moeite waard om even de video te bekijken. Het kan je een lichter huis opleveren in één simpele draai!

Kijk niet alleen maar probeer het ook thuis uit!
Laat je me weten in het commentaarveld hieronder, wat jou favoriete stand is voor je jaloezieën en waarom?