Het mooiste huis van Utrecht met een inbetween

“Hé mam, wat voor gordijnen zal ik gaan hangen?” Ik videobel met een van mijn dochters. Zielsgelukkig werd zij ruim een jaar geleden eigenaar van ‘het mooiste huis van Utrecht’. Samen maakten we het nog mooier en nog meer bij haar passend. We schuurden de houten vloer, schilderden, maakten een kast in de keuken, verbeterden het elektra en poetsten dat het een lieve lust was. Langzaam maar zeker worden sindsdien de puntjes op de i gezet voor wat betreft de inrichting. Haar focus ligt nu dus op de raambekleding.
De vorige eigenaar had een stel knalblauwe gordijnen laten hangen. Zij vormden opvallende pilaren aan weerszijde van de smalle dubbele deur naar haar tuin. Mijn dochter had ze direct resoluut weggehaald. En het moment voor iets nieuws was nu dus aangebroken.
“Een inbetween?” opperde ik. Tegelijkertijd bedenk ik, dat ik daar bij klanten een uitleg over inbetweens aan toe moet voegen. Dus weer een onderwerp voor een blog…

Wat is een inbetween

De term inbetween hoor je de laatste jaren erg veel. Het is een moderne vorm van raambekleding. Maar wat is het nou precies?
Onder een inbetween verstaan we een geplooid gordijn dat niet zo transparant is als een vitrage, maar ook weer niet zo gesloten als een overgordijn. Het zit dus letterlijk tussen een gesloten gordijn en vitrage in.

Wanneer gebruik je een inbetween?

Doordat een inbetween niet zo zwaar oogt als een traditioneel gordijn, blijft de sfeer wat luchtiger. Vooral wanneer je een lange glasgevel wilt voorzien van gordijn, komt een gesloten gordijn snel massief over. Een inbetween voelt minder zwaar, doordat overdag het licht nog door het gordijn heen naar binnen valt en van binnenuit ervaar je ook nog vaag de buitenwereld. Je kunt inbetweens overdag helemaal open schuiven maar ze dus ook (gedeeltelijk) voor het raam laten hangen, op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Dat lijkt helemaal ideaal toch?

Nadeel van een inbetween

Wat mensen zich echter niet altijd realiseren is, dat dit halftransparante ’s avonds precies andersom werkt. Je kunt namelijk van de donkere kant naar de lichtste kant van de inbetween kijken. Overdag is dat dus van binnen naar buiten. Als je echter ’s avonds de lampen in huis aandoet, is het buiten donkerder. Dan kijk je dus van buiten naar binnen!
Wil je niet dat mensen ’s avonds je huis in kunnen kijken, gebruik dan een inbetween alleen op een plek waar je geen inkijk hebt. Bijvoorbeeld aan de tuinzijde of in een appartement op een hogere verdieping. Of zorg ’s avonds voor een extra afscherming van het raam.

Er zijn zeker nog meer nadelen van inbetweens  Heb jij een nadeel ondervonden?
Schrijf je het in het commentaarveld hieronder?

Slimme toepassing

Zelf gebruik ik inbetweens regelmatig als oplossing bij een onrustige wand. Als er bijvoorbeeld in een wand raamopeningen van verschillende vormen zijn of er veel leidingen in het zicht lopen. Door de hele muur dan met een inbetween te bedekken maak ik zo een rustig vlak, terwijl het daglicht toch nog binnen kan. En ontstaat er dan ’s avonds ongewenste inkijk, dan plaats ik direct tegen het raam, tússen de ruit en inbetween, een rolgordijn!

In het mooiste huis van Utrecht

Inmiddels hangen bij mijn dochter aan de achtergevel inbetweens. Overdag zijn ze opengeschoven naar een zijde van de tuindeuren. ’s Avonds bedekken ze de hele wand. Inkijk aan de achterzijde heeft ze namelijk nauwelijks.
Ooit, als ze hier lang genoeg blijft wonen, zullen de smalle tuindeuren vervangen worden door een glaspui over de hele breedte van de keuken. De inbetweens zullen dan gewoon kunnen blijven!

Wil je meer weten over raambekleding? Ik maakte eens een videoblog over de maximale lichtinval bij horizontale jaloezieën.
Heb je een andere vraag over gordijnen? Stel hem in het commentaarveld hieronder.