Bij het woord dressoir krijg ik de kriebels. Ik heb een hekel aan zo’n meubel, ook al is ie van een designmerk.
Waarom pas ik een dressoir nooit toe? En wat gebruik ik dan wel?
En als mensen een dressoir hebben, hoe pas ik dat dan in?

Wat is een dressoir

Volgens het woordenboek is een dressoir een brede, lage kast om dingen in op te bergen en er bovenop te zetten.  Bij veel complete meubellijnen was het dressoir altijd een standaard onderdeel in dezelfde uitvoering als de eettafel. Meestal net wat hoger. Die complete meubelsets zien we gelukkig steeds minder. De losse dressoirs die niet per se bij eenzelfde type tafel horen, zijn er nu in andere maten. En er zijn ondertussen ontzettend veel varianten. Het meubel blijkt hip te zijn. Als ik op een meubelwebsite het zoekwoord dressoir invul, krijg ik maar liefst 858 producten weergegeven! Wat is dan mijn probleem ermee?

Mijn bezwaar

Mijn bezwaar tegen een dressoir is dat zijn vorm de wand waartegen hij staat, onrustig maakt. Want boven de brede lage kast blijft veel ruimte vrij. Óp een dressoir staan dan ook altijd spullen ter decoratie. En er hangt minimaal één lijst boven. Onbedoeld wordt het aan de wand een drukte van jewelste en is de rust ver te zoeken. En dat terwijl iedereen juist rust wenst in huis!

Wat kan wel?

Een acceptabel dressoir is voor mij een stuk hoger dan de 70 tot 90 cm die normaal is en hij is het liefst lang. Zo ontstaat een groot item in je kamer en krijg je niet de neiging om de ruimte boven de kast nog met een schilderij op te vullen. Je zult er waarschijnlijk nog wel iets op plaatsen. Doe dit dan zorgvuldig, zodat de muur om de kast heen een rustige vorm behoudt.
Als ik in onze plannen een losse kast toepas, dan maak ik hem meestal zo hoog dat er minder dan een halve muurhoogte boven het meubel overblijft. Maar vaste regels heb ik niet.

Al een dressoir in huis?

Heb je al een dressoir en herken je het probleem dat ie eigenlijk maar onrust brengt? Gebruik dan onderstaande tips om deze onrust te verminderen.

  1. Laat het dressoir opgaan in de wand waar hij tegen staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de wand in (bijna) dezelfde kleur te schilderen als je kast. Of door een mooi behang te gebruiken waarin het materiaal van de kast doorloopt.
  2. Verlaat symmetrie. Plaats spullen op het dressoir en een schilderij erboven asymmetrisch. En groepeer zoveel mogelijk.
  3. Gebruik een echt grote plant of flinke lamp om op een hoek te zetten om volume te maken. De vorm wordt nog sterker asymmetisch. Overdrijf voor je gevoel. Er kan vaak meer dan je vooraf verwacht. Probeer dus gerust uit en wees niet te snel tevreden.

Foto van jouw dressoir?

Op bovenstaande foto zie je het dressoir van mijn oudste dochter. Ik heb geen foto van een project met een dressoir…
Heb jij wel zo’n kast en herken je wat ik schrijf?
Dan ben ik benieuwd wat je gaat doen.
Ben je juist tevreden met je dressoir? Stuur me dan een mooie foto. Ik zou hem graag plaatsen boven dit blog!
Heb je een andere vraag over die hippe dressoirkast?
Plaats je reactie in het commentaarveld hieronder.