Oud en nieuw

Oud en nieuw is altijd actueel in december.
In interieurs is het een thema dat het hele jaar door actueel is. Hoe leuk is het immers om te zien hoe een woning met wat (simpele) ingrepen ineens heel anders wordt! Helemaal als je drie keer moet kijken of het nog wel dezelfde ruimte is.

Metamorfoses zijn leuk

Waarom spreken metamorfoses, zoals we ze dan noemen, ons zo aan?
Misschien omdat het laat zien dat een verandering in alle huizen mogelijk is? Ook al denken de bewoners zelf in eerste instantie van niet?
Of omdat we in de oude situatie ook een stukje van onze eigen situatie herkennen? En we door de metamorfose bij een ander geprikkeld worden om na te denken over onze eigen situatie? Om de ideeën goed te laten werken in je eigen situatie moet je wel weten met welk doel de aanpassingen zijn uitgevoerd en waarom ze het gewenste effect bereiken.

Daarom leg ik je nu stap voor stap uit hoe in het afgelopen jaar de woning van Pieter en Rian een metamorfose heeft ondergaan. Van een drukke hokkerige woonkamer naar een veel ruimere begane grond. En dat enkel en alleen door interne aanpassingen:

  • De haard is gedeeltelijk weggehaald.
  • Twee deuren zijn aangepast. 
  • De wanden zijn gestuukt.
  • Over de vloer is een strakke smeervloer gelegd.
  • Uiteindelijk zijn in de bestaande gevelopeningen nieuwe kozijnen gekomen, maar dit zat in eerste instantie niet in de planning.

De wensen

Het begon allemaal met een vernieuwing van de keuken. Het plan daarvoor was min of meer klaar, maar ook de vloer moest worden aangepast en die lag over de hele begane grond. Dit maakte dat ook de woonkamer meteen werd aangepakt.
Pieter en Rian zijn enorme liefhebbers van strak en ruimtelijk.  Dit wilden ze graag terugzien in de kamer.
Daarnaast wilden ze graag vanuit de zithoek meer contact met de mooie achtertuin. Nu keerde de zithoek zich juist met de rug naar de tuin toe.

En inderdaad: De plaatjes die Pieter en Rian mij lieten zien waren van grote rustige open ruimtes waarin je ook altijd wat van de natuur buiten ervaarde.  “Kunnen we die sfeer wel in onze kamer krijgen?” vroegen ze zich af.  Voor mij weer een uitdaging om dit gevoel te bereiken in een kamer die weliswaar niet klein, maar toch zeker slechts half zo groot was als de kamers uit hun plaatjes. 

oude situatie pui

de pui met verticale lijnen 2019

metamorfose nieuw

nieuwe situatie na de metamorfose eind 2020

Rust en ruimte zonder uit te breiden

Het is zeker mogelijk een ruimtelijk effect te bereiken ook al is de ruimte zelf niet heel groot. En het is beslist niet nodig om daarvoor uit te breiden. Het geheim zit hem in de verhoudingen. Het zijn deze verhoudingen die, zonder dat je dat echt in de gaten hebt, de sfeer en beleving van de ruimte bepalen!
Misschien vind je dit lastig voor te stellen, maar ik leg het je uit. Kijk ook goed naar de afbeeldingen oud en nieuw, dan ga je het zeker zien.

In  de oude woonkamer van Pieter en Rian overheersten de verticale lijnen. De haard met zijn hoeken, de deur naar de keuken en alle kozijnen in de pui. Terwijl in de grote kamers van hun sfeerplaatjes horizontale lijnen en liggende vlakken overheersten. Het geldt niet altijd, maar toch durf ik te zeggen dat  een switch van verticale naar horizontale vlakken, vaak wonderen verricht. Zo ook hier!

oude haard

oude situatie de haard 2019

metamorfose van haard naar tv-meubel

zwevend tv-meubel in liggend vlak 2020

Kijk mee naar de details

  • Dankbaar maakten we gebruik van het betonnen plateau van de haard. Daardoor konden we eenvoudig een zwevende kast maken. Die kast bleef ook vrij van het plafond. Hierdoor liepen zowel de vloer als het plafond door en werd de kast een liggende rechthoek.
  • De pui aan de tuinzijde hebben we tot een geheel gemaakt door met een donkere kleur alle losse ramen met elkaar te verbinden. De achterpui in zijn geheel ervaar je nu als een groot liggend vlak. Uiteindelijk zijn alle kozijnen in het huis vervangen door nieuwe strakke kozijnen, maar het effect, hoewel minder strak, zou er ook zijn geweest met de oude kozijnen.
  • Tenslotte is ook de schuifdeur naar de keuken het vermelden waard. De opening is nog steeds gelijk aan de oude deur. Maar door de schuifdeur extra breed te maken is ook hier de verticale richting ondergeschikt geworden. Deze deur is trouwens ook van akoestische waarde. Samen met de zware gordijnen zorgt deze geluidsabsorberende deur ervoor dat te veel galm in de ruimte wordt voorkomen…(Meer over akoestiek)
keukendeur 2019

de deur naar de keuken in 2019

schuifdeur draagt bij aan de metamorfose

de akoestische schuifdeur in eiken

Oud en Nieuw voor jou?

Vorige week was ik even te gast bij Pieter en Rian en schoot ik snel enkele foto’s van de nieuwe situatie. “We hebben je plannen bijna exact gerealiseerd. We zijn zó blij met het resultaat en genieten elke dag van de ruimte,” vertrouwde Rian mij toe. Dankjewel Rian, fijn om te horen. Daar doen we het voor!
Maar kan ik jou nu ook inspireren? De plaatjes oud en nieuw laten je duidelijk zien dat in dit project  de veranderde verhoudingen de beleving van ruimte enorm hebben beïnvloed. De verandering van verticale lijnen naar horizontale liggende vlakken geeft een nieuwe beleving van ruimte en rust. Kijk ook eens naar de verhoudingen in je eigen ruimte! Ze kunnen ook bij jou voor een metamorfose zorgen,

Ik wens je een gelukkig nieuw én een gelukkig nieuwjaar!

Meer Oud en Nieuw bekijken? Dat kan in mijn blog ‘Oude en Nieuwe situatie’
Mijn allerbeste tip voor een ruimtelijk gevoel vertel ik in mijn blog ‘Ruimtelijk gevoel’

Laat je in het commentaarveld je mening achter? Zie je de andere vlakken ontstaan? Kun je er thuis wat mee? Ik ben benieuwd!