De inloopdouche. Het ergert me mateloos dat mensen zo slecht worden geïnformeerd over wat ze (willen) aanschaffen. Bij (ver)bouwen van een huis zijn al snel grote bedragen gemoeid. En dan moet je in ieder geval weten wát je aanschaft en wat de consequenties zijn daarvan!

Inloopdouche

Zo vind ik dat de informatie over een zogenaamde inloopdouche bijzonder onduidelijk is.
Als ik mensen vraag wat ze in hun badkamer wensen, dan is het eerste wat wordt genoemd steevast: een inloopdouche. Het lijkt wel een modewoord. Je zou wel gek zijn om geen inloopdouche in je badkamer te plannen!

Waaraan denk jij bij een inloopdouche?

Let op: want dat is niet voor iedereen gelijk!

  • Inloopdouche kan betekenen dat er geen deurtje zit tussen de douche en de rest van de badkamer. De douche is (minimaal aan één zijde) gewoon open.
  • Ik heb echter de indruk dat de meeste mensen onder een inloopdouche verstaan dat de vloer van de douche geen verhoging heeft ten opzichte van de badkamervloer. Dus dat je geen opstap hebt als je van de badkamer in de douche stapt.

Nu is het probleem dat de eerste vorm van inloopdouche (open douche) vaak wel te realiseren is, als er tenminste voldoende ruimte is. Maar de tweede vorm (een vlak doorlopende vloer) kan heel vaak gewoon niet. Tenminste als het gaat om het verbouwen van een bestaande woning! En als het al kan, dan werkt deze uitvoering behoorlijk kostenverhogend!

Waarom willen mensen zo graag een inloopdouche? Wat zijn de voordelen?

Een open douche geeft gemakkelijk toegang tot de douche zelf en je hebt geen onderhoud van de douchedeur. Om te voorkomen dat al het douche-water op de badkamervloer terecht komt, moet de doucheruimte zelf wel wat groter zijn. Daarbij moet je denken aan een douchevloer van 140 cm. Het douchen zelf wordt daardoor natuurlijk ook wel veel royaler dan in een afgesloten ruimte van bijvoorbeeld 90×90 cm!
Het voordeel van een gelijkliggende vloer is dat je geen opstap hebt om in de douche te komen en dat de badkamervloer in de douchevloer kan doorlopen. Het ziet er prachtig uit op de plaatjes: de badkamervloer loop door in de douche en het water komt in een douchegoot terecht. Ofwel de douchebak is een vrijwel vlakke plaat die vlak ligt met de badkamervloer.

Maar….wat gemakshalve op de plaatjes vergeten wordt, is dat onder de douchevloer de waterafvoer met een sifon (stankafsluiter) geplaatst dient te worden. Voor deze sifon is minimaal 10 cm nodig! En vaak zelfs wat meer. Dat betekent dat er onder de douche een ruimte moet zijn om dit te verwerken. In een bestaande vloer is dit zelden mogelijk!!

Vlakke vloer

Wil je toch de vlakke vloer dan moet de badkamervloer (gedeeltelijk) worden verhoogd om de douchevloer dan met de verhoging gelijk te laten lopen. Een verhoging elders in de badkamer kan een gevaarlijke situatie opleveren. Ga je de badkamer aanpassen vraag dan eerst aan de installateur of de sifon in de badkamervloer verwerkt kan worden. En bekijk de plaatjes in de folders met andere ogen!!

Mijn advies

Overigens ben ikzelf van mening dat een kleine opstap bij de ingang van de douche voor heel erg veel mensen nooit een probleem zal opleveren. En dat extra uitgaven om de opstap te vermijden zonde van de investering zijn!!

Persoonlijk kies ik voor een mooie grote vlakke douchebak met antislipafwerking met een minimale opstap. Achter een wandje van 140 cm lengte. Zo heb ik geen douchedeur, zo weinig mogelijk naden en minimaal onderhoud. Zo is mijn badkamer “toekomstproof of levensloopbestendig” zoals dat zo mooi heet. Lees meer over een levenloopbestendige badkamer

Wat is jou voorkeur? Heb of wil jij een inloopdouche? En waarom? Laat het me in het commentaarveld hieronder weten!!