De inloopdouche. Het ergert me mateloos dat mensen zo slecht worden geïnformeerd over wat ze (willen) aanschaffen. Bij (ver)bouwen van een huis zijn al snel grote bedragen gemoeid. En dan moet je in ieder geval weten wát je aanschaft en wat de consequenties zijn daarvan!
Inloopdouche
Zo vind ik dat de informatie over een zogenaamde inloopdouche bijzonder onduidelijk is.
Als ik mensen vraag wat ze in hun badkamer wensen, dan is het eerste wat wordt genoemd steevast: een inloopdouche. Het lijkt wel een modewoord. Je zou wel gek zijn om geen inloopdouche in je badkamer te plannen!
Waaraan denk jij bij een inloopdouche?
Let op: want dat is niet voor iedereen gelijk!
- Inloopdouche kan betekenen dat er geen deurtje zit tussen de douche en de rest van de badkamer. De douche is (minimaal aan één zijde) gewoon open.
- Ik heb echter de indruk dat de meeste mensen onder een inloopdouche verstaan dat de vloer van de douche geen verhoging heeft ten opzichte van de badkamervloer. Dus dat je geen opstap hebt als je van de badkamer in de douche stapt.
Nu is het probleem dat de eerste vorm van inloopdouche (open douche) vaak wel te realiseren is, als er tenminste voldoende ruimte is. Maar de tweede vorm (een vlak doorlopende vloer) kan heel vaak gewoon niet. Tenminste als het gaat om het verbouwen van een bestaande woning! En als het al kan, dan werkt deze uitvoering behoorlijk kostenverhogend!
Waarom willen mensen zo graag een inloopdouche? Wat zijn de voordelen?
Een open douche geeft gemakkelijk toegang tot de douche zelf en je hebt geen onderhoud van de douchedeur. Om te voorkomen dat al het douche-water op de badkamervloer terecht komt, moet de doucheruimte zelf wel wat groter zijn. Daarbij moet je denken aan een douchevloer van 140 cm. Het douchen zelf wordt daardoor natuurlijk ook wel veel royaler dan in een afgesloten ruimte van bijvoorbeeld 90×90 cm!
Het voordeel van een gelijkliggende vloer is dat je geen opstap hebt om in de douche te komen en dat de badkamervloer in de douchevloer kan doorlopen. Het ziet er prachtig uit op de plaatjes: de badkamervloer loop door in de douche en het water komt in een douchegoot terecht. Ofwel de douchebak is een vrijwel vlakke plaat die vlak ligt met de badkamervloer.
Maar….wat gemakshalve op de plaatjes vergeten wordt, is dat onder de douchevloer de waterafvoer met een sifon (stankafsluiter) geplaatst dient te worden. Voor deze sifon is minimaal 10 cm nodig! En vaak zelfs wat meer. Dat betekent dat er onder de douche een ruimte moet zijn om dit te verwerken. In een bestaande vloer is dit zelden mogelijk!!
Vlakke vloer
Wil je toch de vlakke vloer dan moet de badkamervloer (gedeeltelijk) worden verhoogd om de douchevloer dan met de verhoging gelijk te laten lopen. Een verhoging elders in de badkamer kan een gevaarlijke situatie opleveren. Ga je de badkamer aanpassen vraag dan eerst aan de installateur of de sifon in de badkamervloer verwerkt kan worden. En bekijk de plaatjes in de folders met andere ogen!!
Mijn advies
Overigens ben ikzelf van mening dat een kleine opstap bij de ingang van de douche voor heel erg veel mensen nooit een probleem zal opleveren. En dat extra uitgaven om de opstap te vermijden zonde van de investering zijn!!
Persoonlijk kies ik voor een mooie grote vlakke douchebak met antislipafwerking met een minimale opstap. Achter een wandje van 140 cm lengte. Zo heb ik geen douchedeur, zo weinig mogelijk naden en minimaal onderhoud. Zo is mijn badkamer “toekomstproof of levensloopbestendig” zoals dat zo mooi heet. Lees meer over een levenloopbestendige badkamer
Wat is jou voorkeur? Heb of wil jij een inloopdouche? En waarom? Laat het me in het commentaarveld hieronder weten!!
Ik stuitte vandaag op dit blog. In de nieuwe badkamer op de eerste verdieping in onze bestaande woning willen we graag een douche met één open zijde. Voor deze inloopdouche is ons een badkamervloer met regels op afschot geadviseerd. Voor dat afschot en om voldoende afvoer te verzekeren zou de oorspronkelijke vloer 8 cm moeten worden opgehoogd. Wij namen dat (en de bijbehorende kosten) voor lief: een traditionele douchebak van 15cm hoog willen we absoluut niet.
Als ik je blog goed begrijp is er ook een middenweg. Begrijp ik goed dat met een bak met een hoogte van ca 4,5 cm zowel het afschot als de afvoer kan worden gerealiseerd, zonder dat ophogen van de vloer nodig is?
Hallo Wendy,
Leuk dat je ook mijn boek hebt besteld.
Of het lukt met 4,5 cm durf ik niet te beloven, dat hangt ook af van je installateur. Met een verhoging van maximaal 9 cm is de afvoer onder een douchebak te realiseren. Er is dan geen afschot van de badkamervloer nodig.
Tegenwoordig zijn er al systemen waarin de syphon in de afvoerput zelf zit, dit houd in dat er 2 ‘U profielen’ in elkaar verwerkt zitten. Voordeel is dat er niet al teveel ruimte nodig word geacht. Dus geen grote syphon meer nodig. Enkel de afloophoogte , dus je wint plaats.Natuurlijk vertellen verkopers dit niet, zelf vind ik tegenwoordig dat de consument maar een beetje aan zijn lot wordt overgelaten. En de extra kosten die het met zich meebrengt is omdat je het niet gevraagd hebt, maar als je iets niet weet kom je ook niet altijd op de vraag.
Hallo Dimitri, Klopt dat er minder hoogte nodig is dan vroeger, maar er blijft nog altijd hoogte die niet kan worden weggewerkt in een bestaande badkamer die niet op de begane grond is.
Mij valt het comfort van een inloopdouche erg tegen. Er komt een koude luchtstroom op gang door de opstijgende hete damp in de doucheruimte. Dat voelt zeer onaangenaam. Lekker wordt het pas als de hele badkamer echt warm wordt gerookt. Bij een grote badkamer is dat niet gebruikelijk.
Hoi Henry,
Goed dat je dit punt aanroert! Afhankelijk van hoe de indeling van de badkamer is en de hoogte van de douchemuurtjes, kun je daar inderdaad last van hebben. Een douchedeur voorkomt een belangrijk deel van deze tocht.
Geachte Doret,
Ik heb een vraag omtrent mijn inloopdouche. Mijn instap is 12 cm hoog omdat het niet anders kon. Nu is mijn vraag moet ik de douchebak gelijk leggen met de rand en wat met de afwerking voorkant?
Hallo Patrick,
Leg je douchebak op de verhoging en zorg dat je de bak zover laat oversteken dat er nog een tegelstrook onder past. Ik ben zelf al jaren op zoek naar een andere strakke afwerking van de voorzijde van de douchebak, maar heb nog geen andere mooie oplossing gevonden. Succes!
Hallo. Met interesse je verhaal gelezen. Wij hebben destijds douche laten plaatsen met een kleine opstap met douchedeur maar installateur kon de sifon niet kwijt. Dit heeft hij destijds opgelost door de douchegoot (die aan de voorkant van de douche zit) vol met water te laten staan zodat dat de stank van het riool zou tegenhouden. Hij heeft een rubber inlay geplaatst bij de afvoer waarbij alleen water ongeveer hoger dan 4 cm vanuit de douchegoot de afvoer inloopt.Nu moeten we elke twee weken de douchegoot eruit halen en zit de goot vol haren en drap van shampo omdat het vuil bijna niet weg kan. Teneinde raad heb ik nu het linker en rechter schot van de rubber inlay bij de afvoer weggehaald teneinde het water en vuil beter kan weglopen. Je raadt het al. De stank is terug.
Wat zouden we nog kunnen doen?
Hallo Raymond,
Het enige advies dat ik je kan geven is naar een goede installateur toe gaan en hem de situatie voorleggen. De techniek schrijdt voort en de sifons worden steeds minder hoog.
Is het een optie om een douchebak te monteren? De instaphoogte wordt een beetje groter maar het open maken van de vloer voor een deugdelijke sifon kan onder de douchebak worden weggewerkt.
Jammer dat je vooraf zo slecht bent geinformeerd!