Als we voor safe willen gaan kiezen we voor muren, kozijnen, deuren en de keukenkastjes voor wit. Wit is een veilige keuze vinden we. Maar is dat wel zo? In sommige opzichten is wit juist heel heftig! En bereik je met het toepassen van wit juist niet het gewenste effect.

Om je een bewuste keuze te laten maken voor wit of juist voor een kleur, leg ik je uit wat de effecten zijn van wit toepassen.

VOORDEEL van wit

Het grote voordeel van wit is dat het daglicht optimaal weerkaatst.
Dus als je een ruimte zo licht mogelijk wilt maken is wit een goed idee.  Maar zorg dan ook dat je wit kiest voor die oppervlakken waar het meeste daglicht op valt.
Bijvoorbeeld de vloer, een tafel of werkblad of de vensterbank! In de foto boven dit blog zie je een keuken met donkere kasten, een zwart plafond (en ook een donkere vloer), maar het werkblad en de muur naast het raam zijn wit! Daardoor heeft deze keuken toch voldoende daglicht.
Wanden tegenover een raam weerkaatsten ook nog veel licht, maar het effect van witte wanden die niet tegenover een raam zitten is minder groot.

NADEEL van wit

Ik hoor je al zeggen dat het belangrijkste nadeel van wit is dat het snel vuil oogt. Op een witte vloer zie alle vervuiling snel. Hoewel dit eigenlijk ook voor een andere effen kleur geldt, is een effen witte vloer inderdaad wel bewerkelijk. Een tafel, werkblad of vensterbank hou je gemakkelijker schoon.

Er is echter een nadeel van wit waar we minder bekend mee zijn. Toch is dit nadeel een logisch gevolg van het bovenstaande. Want doordat wit zo goed het daglicht weerkaatst, valt het witte oppervlak ook erg op. Witte elementen ogen kolossaler. Denk maar eens aan het verschillende effect dat een witte broek en een zwarte broek heeft op je figuur! Zo werkt dat ook in je interieur.

Verder kan een te groot contrast tussen de witte muren en de meubels in je ruimte een onrustig beeld geven. Door wanden een tint te geven worden meubels tegen de wand minder contrasterend en daardoor krijg je gemakkelijker een rustig eindresultaat.

SPIERwit of GEBROKEN wit?

Durf jij het niet aan om spierwit toe te passen? Ik ben daar niet zo bang voor. Wel let ik op dat ik daarnaast een flinke hoeveelheid van een warme kleur of warm materiaal (hout?) in de ruimte gebruik. Die zorgt er dan voor dat de ruimte toch een fijne uitstraling krijgt.
In sommige gevallen vind ik het echter wel verstandig om geen spierwit te gebruiken. Bijvoorbeeld als je vloer bijna zwart is. Spierwitte oppervlakken komen dan snel grijs over en dan wordt het moeilijk om nog voldoende warme tegenhangers te maken. Ook als je van plan bent witte meubels tegen een witte wand te zetten, of als je standaard (niet spierwit) schakelmateriaal in je huis hebt. Als je in zulke gevallen kiest voor spierwitte muren lijken je meubels en je schakelmateriaal een beetje viezig.

Je leest uit bovenstaande wel dat het gebruiken van wit (spierwit of gebroken wit) afhankelijk is van vele factoren. Om het niet te ingewikkeld te maken geef ik je nog enkele vuistregels die je gemakkelijk zelf kunt toepassen.

VUISTREGELS  voor het wel of niet gebruiken van wit.

  • In een  pui met meerdere ruiten zijn witte kozijnen juist erg aanwezig en oogt een donker kozijn veel slanker. Voor je gevoel is de pui dan transparanter.
  • Witte keukenkastjes doen minder voor het licht in de totale keuken, zeker als er een donker werkblad op ligt. Een wit werkblad heeft daarentegen een groot effect!
  • Witte wanden stellen hoge eisen aan de wijze waarop je de meubels er tegen plaatst. Vaak is het contrast met de meubels groot. Door een getinte muur oogt de ruimte  gemakkelijker rustig. Wil je wit tegen de wand aan plaatsen zorg dan dat de wand zelf gebroken wit is.

Ik wil je zeker niet afschrikken om wit te gebruiken, maar je wel aan het denken zetten of wit inderdaad wel die veilige keuze is. Omdat we nu eenmaal gewend zijn aan (bijna) witte wanden en kozijnen wil dat nog niet zeggen dat het de beste keuze is! Misschien toch kiezen voor een kleur? Lees dan mijn  tips over schilderwerk in kleur, de 7 meest gemaakte fouten via deze link.
Ga jij nu juist kiezen voor een tint of kies je voor wit?
En wordt het dan spierwit of gebroken wit?
Leuk als je reageert in het commentaarveld hieronder!