7 veelgemaakte fouten die je gemakkelijk kunt vermijden.
 

Een blik verf  in een kleur is net zo duur als een blik witte verf. Een kleur kan met weinig kosten een groot effect geven.  Dat er toch nog heel veel in OFF-WHITE kleuren wordt geschilderd , vooral voor schilderwerk van deuren en kozijnen, is wellicht te wijten aan de vele verkeerd genomen beslissingen.  Daarom heb ik hieronder voor jou op een rijtje gezet hoe je 7 veel gemaakte fouten kunt vermijden.

1. Kies niet alleen warme kleuren  (roodachtige, oranje of gele kleuren). Gebruik  als tegenhanger ergens ook een koele kleur.  Een ruimte met ramen op het zuiden is zelfs meer gebaat bij niet te warme kleuren.

2. Leg geen accent op deurkozijnen of plinten: veel mensen geven kozijnen een kleurtje omdat dit vlak een stuk kleiner is dan de deur. Het lijnenspel van de kozijnen maakt het juist druk, schilder de deurkozijnen in de kleur van de muur. Wil je een kleur toepassen dan kan dat beter op de deur.

3. Niet alle deuren hoeven dezelfde kleur te hebben. Een belangrijke deur kan een accentkleur krijgen en een kastdeur kan ook afwijken. Binnendeuren en deuren in de gevel  zijn, ook twee verschillende dingen.

4.  Wees niet te voorzichtig. Alle wanden schilderen lijkt heftig maar is heel rustig.
Kies je toch voor het schilderen van één wand in een afwijkende kleur, kies dan een wand die  mooi rechthoekig is, misschien zelfs zonder uitsparingen voor deuren en ramen.

5. Geef naar voren komende stukken muur (zoals een schouw) niet ook nog eens een afwijkende kleur. Ze springen er dan veel te veel uit en maken de ruimte onevenwichtig..

6. Kleuren hoeven niet terug te komen. Als  je een kleur ergens toch wilt herhalen gebruik dan zeker niet dezelfde zwaarte maar zwak de kleur af!

7.  Probeer een kleur niet uit op een klein stukje muur. Het verschil is zo groot dat je ervan schrikt: kies een kleur zorgvuldig uit maar begin je eenmaal te schilderen, maak dan af wat je je hebt voorgenomen. Beoordeel pas het resultaat als je helemaal klaar bent!  DURF!

Wil je meer lezen? Ik schreef: Wat je moet weten over wit.

Of wil je stapsgewijs je eigen kleurplan maken? Dan is de cursus ‘de juiste kleur in je eigen interieur’ iets voor jou!