Inspiratie voor kleur tijdens het nieuwjaarsconcert

Op nieuwjaarsdag gaat bij ons traditiegetrouw de televisie aan voor het nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker Orkest. (Kijk het hier terug.) Dat was vroeger al bij mijn ouders en schoonouders en nu doen wij hetzelfde. Mooie muziek om rustig wakker te worden en bij te komen van de oudejaarsavond. De meeste tijd fungeert de muziek als een soort van achtergrondgeluid. Maar wanneer er gedanst wordt ga ik er even goed voor zitten. In mijn jeugd heb ik negen jaar lang aan klassiek ballet gedaan en nog steeds gaat het kriebelen als de balletdansers ten tonele verschijnen.

Meer kleuren

Zo ook dit jaar. Het ballet wordt aangekondigd en ik haast me om klaar te zitten. An der schönen blauen Donau van Strauss schalt door de luidsprekers en beelden verschijnen van slot Laxenburg bij Wenen. Prachtige zalen met veel verschillende materialen en kleuren. Met bewondering kijk ik ernaar. Wat een mooie ruimtes. Alleen leven ze voor mij niet. Ik moet denken aan de plaatjes in tijdschriften van chique interieurs waarvan ik de ziel dan meestal niet kan ontdekken.

Maar dan verschijnen de dansers in de interieurs. Hun kleding ontworpen door de net overleden modeontwerpster Vivienne Westwood. Nu komen de zalen tot leven. Door het ballet maar óók door de kleuren van de kostuums, nog meer dan door de beweging, wordt het interieur pas echt fantastisch.

Afwijkende kleuren

Het valt me op dat de kleuren telkens afwijken van de kleuren van de zaal. Een groene jurk in een blauwe met bruine zaal. Rood in een overwegend oranjekleurige zaal en zwart in een lichte, beige met gouden zaal. Wanneer een grote groep dansers samen een ballet uitvoert dragen ze allemaal een andere kleur maar toch is het geheel harmonieus.

Kleur in je huis

Twee lessen voor in huis.
1. Een huis zonder mensen is nog niet af. Het interieur mag een beetje saai ogen, want de ruimte komt tot leven door de mensen. Pas dus op voor het overstylen van een interieur. Een gestyled plaatje mag dan perfect ogen in een tijdschrift maar het maakt dat de ruimte alleen maar prettig en harmonieus oogt als alles keurig is opgeruimd.

2. Zoek je een toevoeging voor je huis, mag het iets extra’s, eigens of bijzonders krijgen? Een goed gekozen nieuwe kleur kan daar voor zorgen. Vivienne Westwood beheerste de kunst van de juiste toevoeging bijzonder goed, getuige de kostuums van de balletdansers. Ze liet allerlei kleuren, van rood tot groen, lichtblauw, aubergine, fuchsia en roze, zelfs sámen harmoniëren met het interieur. Hoe deed ze dat?

Cursus ‘de juiste kleur in je eigen interieur’

Bewust kijken is een voorwaarde om zulke combinaties te kunnen maken. Én een beetje basiskennis over kleur. Wil jij dit ook leren? In mijn online cursus help ik je stap voor stap. Eerst leren kijken, dan wat basiskennis over kleuren en daarna het toepassen van kleur (veel of weinig) in je huidige situatie. Met deze cursus bij de hand geef je je huis net dat extra persoonlijke tintje.

Hier lees je er meer over ‘De juiste kleur in je eigen interieur’. Begin meteen, dan kijk je het volgende nieuwjaarsconcert vanuit een nog fijner huis.