Tijdloze kleuren?

“We hebben toch maar voor een zwarte bank gekozen” hoorde ik deze week. “Want daar past alles bij. Bovendien is het tijdloos.”
Toevallig was ik net de dag ervoor naar de Meubelbeurs in Keulen geweest. En daar had ik geen enkele egaal grijze of zwarte bank gezien. Het was heerlijk om over de beursvloer te lopen en de ene na de andere kleurencombinatie te ontdekken.
“Is dat zo?” bedacht ik me. “Is zwart in het interieur tijdloos? En past zwart overal bij? En hoe zit dat dan met kleuren in je huis?”

Zwart

Nee, ik vind zwart niet tijdloos. Sterker nog: ik denk dat zwart nog niet eens zo heel lang geleden in het interieur is verschenen. En dat er vroeger weinig zwarte meubels bestonden.
En nee, ik vind zwart ook niet overal bij passen. Het is een harde ‘kleur’ waardoor je behoorlijk wat moeite moet doen om een evenwichtig geheel te creëren.
Jammer dus dat er zoveel voor zwart en grijs wordt gekozen.
Is het angst dat maakt dat we voor zwart of grijs kiezen?  We zijn immers bang dat we kleur gauw moe zijn of dat we een schreeuwerige onrustige combinatie krijgen. Misschien komt het doordat we met z’n allen te weinig van kleuren af weten?
Daar moet ik wat aan doen! Een heerlijk huis mag best wat kleur hebben wat mij betreft!

Trends

Het klopt dat er, net zoals in de confectie, in de meubelbranche kleurtrends zichtbaar zijn. Het is een heel speciaal vak om deze kleuren, jaren vooruit, alvast in kaart te brengen. De kleuren worden gekozen na grondige bestudering van de ontwikkelingen in de samenleving.  Tijdloos bestaat dus niet. Je bent altijd onderdeel van het tijdperk en de samenleving waarin je leeft. Een tijdloos interieur kun je dus nooit maken en al zou je het wel kunnen maken, dan past het niet in deze tijd.
Zomaar klakkeloos de trends van dit moment volgen, zonder dat dit bij jou, je situatie en je huis past is natuurlijk ook niet slim. Op die manier loop je inderdaad het risico dat je iets aanschaft dat je na een paar jaar al weer zou willen vervangen. Hoe zorg je dan voor een prettige keuze van kleuren waar je jaren lang plezier van hebt?

Het geheim van een goede kleurkeuze

Als je echter goed kijkt naar de lichtinval in je huis, de materialen en kleuren die er al zijn en naar je persoonlijke voorkeuren dan kun je een keuze maken met kleur waar je heel lang blij van zult worden. Het geheim van de juiste kleurkeuze zit hem namelijk in de balans!
“Ja Doret, dat is makkelijk praten” hoor ik je al zeggen. “Maar hoe krijg ik dat evenwicht?”
Ik hou ervan om concreet te zijn en je echt op weg te helpen dus vertel ik je de drie uitgangspunten bij het combineren van kleuren tot een evenwichtig geheel.

Een evenwichtig geheel met kleuren

  1. Verander je mindset.
    Allemaal hebben we vooringenomen meningen over kleuren meegekregen. Zoals bijvoorbeeld dat zwart overal bij past. En dat sommige kleuren met elkaar vloeken. Gooi deze gedachtes over boord en kijk zonder vooroordeel naar combinaties. Oordeel naar wat je ziet en niet naar wat je denkt te zien of te weten.
    Misschien vind je dit een vreemde tip, maar het is de allerbelangrijkste van de drie.
  2. Complementaire kleuren.
    Rood en groen, blauw en oranje, en tenslotte geel en paars, zijn elkaars complementaire kleuren. Meer hierover vind je in mijn online cursus de juiste kleur in je eigen interieur, waarover zometeen meer. Onthoud voor nu dat complementaire kleuren een goede combinatie zijn, omdat ze elkaar versterken. Als je bijvoorbeeld een beetje oranje toevoegt aan blauw wordt het blauw sprekender. Dat kan zelfs al door het toevoegen van een piepklein beetje van de complementaire kleur. Hoe feller de complemenaire kleur, des te minder heb je er van nodig.
  3. Harmonie.
    Varieer met verschillende tinten van een kleur. Kies bijvoorbeeld voor opeenvolgende  tinten. Bijvoorbeeld bruin, rood en roze kunnen in elkaar overlopen. Ze voelen niet aan als drie verschillende kleuren omdat ze dicht bij elkaar liggen.
    Aan zo’n reeks op elkaar aansluitende tinten kun je dan eventueel de complementaire kleur toevoegen. Dat kan een felle kleur zijn maar ook een zachte of vergrijsde tint.  Zo kun je  een evenwicht creëren. Een hele gele zithoek komt meer in balans met een blauw kussen. Daarbij kun je heel veel tinten geel en of blauw kiezen.
    Belangrijk is dat je goed kijkt naar de combinatie en in gedachten houdt welke kleur het meeste aanwezig is. Grote vlakken doe je meestal wat gedempter van kleur. Voor kleine objecten kun je makkelijker een felle kleur gebruiken. Maar hierop zijn zeker uitzonderingen te bedenken. Daarmee zijn we weer bij de eerste tip: goed kijken zonder vooroordeel!

Inspirerende kleuren

Gebruik bovenstaande tips om een meer kleurrijk interieur te maken waar je elke dag blij van wordt en dat toch jaren mee gaat. ANGST is een slechte raadgever en dat is het ook bij de keuze van de kleuren voor je meubels.
De foto’s van de beurs in Keulen hieronder zullen je zeker verder inspireren.
Wil je iets veranderen maar durf je nog niet echt? Schrijf je dan in voor mijn online cursus waarin je in 5 stappen de juiste kleuren kiest voor jouw eigen situatie. Lees hier meer over de juiste kleur in je eigen interieur. Meer weten over wit? Lees dan mijn blog Wat je moet weten over wit.

Ik ben heel benieuwd welke kleuren jij in je huis hebt.
Is je mening over kleurgebruik veranderd na het lezen van dit blog?
Ga je nu ergens kleur toevoegen?
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?

De Internationale Meubelbeurs in Keulen liet dit jaar ontzettend veel kleur en veel diversiteit in de kleuren zien. Inspirerende plaatjes!

kleuren kiezen meubels kleuren kiezen kleuren kiezen kleuren kiezen kleuren kiezen bruin, roze en blauw kleuren kiezen kleuren kiezen