Mooi of lelijk?

Heel eventjes vind ik het jammer dat mijn jongste zoon niet meer rookt… (Maar ook echt slechts een split-second.) Want dan had ik voor mijn blog van vandaag een aantal verpakkingen gehad van wat ‘de lelijkste kleur’ wordt genoemd. Alle sigaretten moeten vanaf oktober verpakt zijn in deze onaantrekkelijke kleur, om zo het roken te ontmoedigen. Een onaantrekkelijke kleur, dat intrigeert me. Ik sta namelijk op het standpunt dat er geen lelijke kleuren zijn.

Welke kleur is mooi?

Vaak krijg ik de vraag of ik even een mooie kleur kan noemen. Zo kreeg ik afgelopen week twee keer de vraag naar een kleurcode voor het mooiste wit.
Ik heb daar geen antwoord op. En echt niet omdat ik de vraagstellers niet wil helpen! Nee, ik zou het echt fijn vinden als ik een kleurnummer zou kunnen opgeven dat gegarandeerd goed is in elk huis. En ik zou meteen een perfect verdienmodel hebben, want ik zou mijn eigen verfmerk kunnen beginnen en alleen de mooiste kleur wit kunnen verkopen. Dat zou zeker een succes worden…

Mooie en lelijke kleuren

Over mooie en lelijke kleuren kan ik kort zijn. Ze bestaan niet.
Of je een kleur mooi of lelijk vindt hangt af van de kleuren waarmee hij is omringd. Het is altijd een combinatie van kleuren die je mooi of lelijk vindt . Mooi omdat de kleuren in harmonie zijn of omdat ze voor jou een positieve associatie hebben. En lelijk vind je ze wellicht omdat de combinatie niet in balans is.
In dit blog wil ik je laten zien hoe de, volgens wetenschappers, onaantrekkelijke kleur van de nieuwe sigarettenverpakking door de juiste combinatie een mooie kleur kan zijn.

Kleurcombinaties maken

Mijn uitgangspunt is het groen/bruin van de sigarettenverpakking op de foto boven dit blog. Bij deze kleur zoek ik enkele andere tonen. Ze kunnen lichter of donkerder zijn, maar ook intensiever of juist zachter van kleur. Hoe intensiever en feller de kleur des te minder heb je ervan nodig in de combinatie. Zodra ik enkele nuances heb van de eerste kleur, zoek ik een verwante  kleur om toe te voegen. En liefst daarna nog een extra kleur in enkele nuances.

  1. In  foto 1 is dat naast de groen/bruine tint groen en  geel. Ook hiervan kies ik enkele nuances. Et voilà het eindresultaat mag gezien worden!
  2. Op de tweede foto zie je naast de groen/bruine nuances blauw en rood.
  3. Nog meer kleur zie je op foto 3. Groen/bruin, groenen, blauwen, geel en de bruine kleur van hout!
  4. En wat vind je van de combinatie op foto 4?
    Er zijn dus heel wat mooie combinaties denkbaar met deze onaantrekkelijke groen/bruine tint!

 

Er is altijd een oplossing

Heb jij een lelijke kleur op je muur, terwijl die bij je vrienden zo mooi stond? Of een  bank in een kleur die in de winkel zo goed, leek maar thuis helemaal niet? Dan is dit  goed nieuws voor je!  Wees niet bang en voeg andere kleuren toe. Je kunt altijd wel een evenwichtige kleurencombinatie maken, hoe ‘lelijk’ je kleur ook is. Start door nuances naast elkaar te leggen! Kijk maar naar de lelijke kleur van de nieuwe sigarettenverpakking.

Geen miskoop meer

Had jij voor je gevoel een miskoop met kleuren? Bekijk dan eens goed het principe dat ik op de foto’s demonstreer. Welke kleuren zou jij kunnen toevoegen om je interieur weer in balans te brengen?

Geen kleurenstalen in huis? Dat is ook echt niet nodig. Kijk om je heen en leg alles wat bijdraagt aan je kleurenpallet bij elkaar!
Laat je in het commentaarveld je bevindingen achter? En een foto is helemaal leuk!

Wil jij stap voor stap begeleid worden naar een evenwichtige kleurcombinatie in huis? Dan is mijn online cursus van 5 delen iets voor jou!