Eenvoudig uit te voeren aanwijzingen

Verlichting is een lastig onderdeel van de inrichting van je huis. Maar voor de sfeer essentieel! Heb jij ook een lichtpunt in het midden van de zithoek aan het plafond?  En heb jij daar ook een lamp op aangesloten? Lees dan verder, want in de meeste gevallen kun je je zithoek veel beter op een andere manier verlichten.  Ik geef je in dit blog eenvoudige aanwijzingen die de sfeer in je zithoek meteen verbeteren!

De centraaldoos in de zithoek

In de meeste woningen zit er in de zithoek een centraal lichtpunt dat is aangesloten op de lichtschakelaar. Dit centrale punt in het midden van de zithoek zet veel mensen op het verkeerde been. Dit punt, de zg. centraaldoos, zit er om installatietechnische reden en niet omdat het zo geschikt is om op die plek een lamp op te hangen.
Vanuit deze centraaldoos worden namelijk de stopcontacten ofwel wandcontactdozen (afgekort wcd’s) van stroom voorzien.
Toch wordt dit punt vaak gebruikt als belangrijkste punt om de zithoek te verlichten!
Het resultaat is dat de verlichting van de zithoek onpraktisch en ongezellig is. Maar hoe zorg je dan dat je zithoek gezellig en functioneel verlicht wordt?

Waarom is het centrale punt niet geschikt als belangrijkste verlichting van de zithoek?

De zithoek wordt meest gebruikt voor het in gesprek zijn met elkaar, voor tv-kijken of voor lezen. Een lamp centraal in de zithoek geeft dan niet het gewenste licht.

  • De centrale lamp is een plafonnier:  Ze geeft dan rondom veel licht. De kamer wordt er vlak door en toch heb je op de bank of in je stoel nog niet voldoende licht om er bij te kunnen lezen.
  • De centrale lamp is een spot of bestaat uit meerdere spots: Een spot kun je het beste op een wand richten om het licht te verstrooien en om een element (bijvoorbeeld een schilderij of een haardpartij) uit te lichten. Met een spot vanaf het centraalpunt is de afstand naar de wanden echter te ver. Daardoor heb je een grote kans dat je in de spot kijkt en erdoor verblind wordt.
  • De centrale lamp is een hanglamp: De lamp hangt dan over het algemeen boven de salontafel en schijnt die tafel aan. Voor een eettafel is het prima als het licht op de tafel valt, maar in een zithoek hoeft de tafel geen accent te krijgen. Je wilt juist de andere personen in de zithoek kunnen aankijken of het licht op je krant of boek hebben. De hanglamp boven de salontafel is daarvoor niet geschikt.

Mijn advies

Negeer dit centrale punt aan het plafond. Of hang er een onopvallende plafonnier die je alleen aan doet als je even of snel veel licht nodig hebt. Want deze centraaldoos zit wél aangesloten op de lichtschakelaar!
De enige andere optie is een mooie eyecatcher op die plek, waarvan je dan het licht sterk terugdimt tot een sfeerelement. Een voorbeeld hiervan zie je op bovenstaande foto.

Fijne verlichting in de zithoek

In alle gevallen is het fijner om de zithoek aan te lichten vanuit drie punten in de hoeken van de kamer. Neem daarvoor in één hoek een lamp die vooral licht naar het plafond geeft. Je profiteert dan van het terugkaatsende licht. Deze lamp moet je wel kunnen dimmen, zodat je er verschillende sferen mee kunt maken.
In een andere hoek kun je dan een lamp met een kap zetten. Die geeft vooral gezellig sfeerlicht.
Stel dat je ergens al inbouwspots in het plafond hebt zitten, dan kun je die zien als lichtbron in de derde hoek. Maar gebruik zeker niet in de hele kamer spots als lichtbron!
Als je geen inbouwpots in het plafond hebt, heb je in de derde hoek de keuze tussen een sfeerlamp of een leeslamp.
Op deze manier combineer je verschillende soorten licht tot een gezellig en functioneel geheel. De sfeer ervan kun je dankzij de dimmer(s) ook nog aanpassen!

Ik ben erg benieuwd hoe jij je zithoek verlicht!  Wat ga jij doen met deze tips?  Schrijf het in het commentaarveld onder aan deze pagina!

Wil je juist iets meer weten over verlichting van je eettafel? Lees welke lamp hang je boven de eettafel.
Zit het lichtpunt daar niet op de juiste plek? Lees dan alle mogelijke oplossingen in mijn blog lichtpunt-op-de-verkeerde-plaats.

Ken je iemand die met zijn/haar verlichting worstelt? Stuur deze blog dan door!