Een goede lamp boven de eettafel is bepalend voor de sfeer. Met de keuze van de lichtsoort kun je verschillende effecten bereiken. Ga jij voor het effect dat is te zien in het schilderij De Aardappeleters van van Gogh? Of kies je voor iets anders. Ik zet alle mogelijkheden voor je op een rijtje…

Een hanglamp met een dichte kap

Deze lamp geeft alleen licht naar beneden. Er ontstaat daardoor op de tafel een lichte vlek waar de mensen aan tafel omheen zitten. Doordat het licht als een vlek op tafel valt wordt de rest van de ruimte als het ware buiten gesloten en ontstaat er een grote intimiteit.
Het accent ligt op de gezichten van de mensen en de omgeving valt weg.
Wil je ook de rest van de ruimte laten meedoen dan is verstandig om ergens anders in de ruimte nog een lamp aan te doen.

Hanglamp met licht naar boven en op tafel

Een hanglamp met een kap waar het licht niet doorheen schijnt, maar die licht naar boven en beneden geeft.
Ook nu ontstaat een vlek op de tafel, maar tevens een plek op het plafond waardoor de ruimte hoger lijkt. Er is niet persé meer licht in de ruimte nodig maar het risico bestaat dat de ruimte vlak wordt en daardoor minder sfeer heeft.

Hanglamp met semi-transparante kap

Bij een hanglamp met een kap waar het licht doorheen valt wordt licht gefilterd door de kap. Dit gefilterde licht ervaren we als het meest gezellige licht omdat het heel warm van kleur is. De kringvorm op de tafel is nu echter veel minder aanwezig. Het accent licht minder op de tafel, maar er valt nog wel voldoende licht op de tafel.

Lamp zonder kap

De laatste mogelijkheid is een lamp zonder kap. Dat klinkt vreemd maar gebeurt toch veel. In principe kijk je gewoon tegen de lichtbron of meerdere lichtbronnen aan. Omdat het licht alle kanten op wordt verspreid is het snel minder gezellig. Alleen door te verlichting sterk terug te dimmen krijg je sfeer. Effectief heb je dan echter weinig aan deze lamp.
Je merkt wel dat dit niet mijn favoriete lamp is voor boven een eettafel. Toch worden deze lampen veel verkocht omdat de vorm van deze lampen veel mensen aanspreekt.

Vincent van Gogh…

…koos voor een lamp met een dichte kap waardoor het licht naar beneden gestuurd wordt. Dit gaf hem de mogelijkheid om grote contrasten in het schilderij te laten zien. De voorzijde van de mensen zit in het licht is en de achterzijde in de schaduw. Er spreekt een grote intimiteit uit het schilderij. Door de slagschaduwen krijgt het geheel een dramatisch effect. Van het meisje op de voorgrond zie je alleen de zwarte achterzijde, maar je voelt de aanwezigheid van het licht vóór haar op tafel!
Zou het schilderij ook zo bekend zijn geweest als van Gogh had gekozen voor een andere lamp? Ik denk het niet. In alle andere opties zouden de contrasten minder groot zijn geweest.

Deze vraag kreeg ik van Bernadette. Een goede vraag. Wil jij ook een vraag beantwoord zien? Laat het dan even weten in het commentaarveld onder aan deze pagina!
Welke lamp heb jij boven de eettafel hangen? Herken je er een van de hierboven beschreven types in? Als je nu een lamp gaat kopen waar let je dan op? Ik zou het leuk vinden als je je reactie deelt in het commentaarveld hieronder!