Hippe hanglamp? Doet ie wat ie moet doen?

Op bezoek bij klanten afgelopen week zag ik weer zo’n trendy lamp staan: een grote glazen bol. Ik zie ze overal. In de bladen, op tv en in folders. Vooral als hanglamp. Vallen deze lampen ook bij jou in de smaak? Lees dan even verder, want je moet wel weten wanneer deze lamp níet geschikt is.

Hoe kies je een lamp

Is de keuze van de meubels soms al een probleem, het toevoegen van verlichting is nog lastiger. In mijn visie is het uiterlijk van je meubels niet het eerste waar je naar moet kijken. Voor een huis dat dagelijks bijdraagt aan je geluk spelen andere factoren een belangrijker rol. Die factoren of sleutels leg ik dan ook uitgebreid uit in mijn boek. Maar ook in de blogs op deze website.  Pas als met deze sleutels rekening is gehouden, komt het uiterlijk van de meubels aan bod. Met verlichting is dat net zo. Bepaal eerst wat voor licht de lamp moet geven, kies daarna pas het uiterlijk van de lamp!

Trendy lampen

Als ik je vraag welke lampen nu hip zijn, wed ik dat je zo enkele voorbeelden voor de geest kunt halen: glazen bollen in allerlei variaties. Soms als enkele bol, maar ook heel vaak in een combinatie van meerdere bollen. Vervat in een rechthoekig kader, als groepje op verschillende hoogtes hangend of op dunne stelen in een soort kroonluchter.  Niks mis met deze vormen, hoor, maar wel vervelend dat in veel gevallen de lichtbron helemaal zichtbaar is. Je ziet dan door het glas de (nagemaakte) gloeidraad zitten. En dát is het probleem!

De lichtbron in het zicht

Eerder kenden we ze ook al, kroonluchters waarbij de lichtbronnen in het zicht waren. Eens waren dat kaarsen, daarna gloeilampen en weer later halogeentjes. Ze werden omringd door versiering in allerlei varianten.
In de oude kroonluchters zorgde geslepen glas voor weerkaatsing, waardoor er een letterlijk schitterende lamp aan het plafond hing. Ondanks de beperkte lichtbron zetten die lamp de ruimte behoorlijk in het licht. Daarna zagen we andere kroonluchters met vooral halogeen lichtbronnen. Als versiering rondom de lichtbron kwamen er bijvoorbeeld gekleurde glaselementen, grote gedraaide krullen of zilverkleurige linten.
Hoewel het uiterlijk van de lamp verandert door een andere versiering, het soort licht dat de lamp produceert verandert niet. Het is hetzelfde licht als van een ouderwets peertje…

Gezellig licht

Gewoon een peertje hangend aan een draadje aan het plafond mag de ruimte dan wel goed in het licht zetten, gezellig vinden we dat niet. Om daarmee dan toch een fijne sfeer te maken dimmen we de lichtbron. Zo worden we niet meer door de lamp verblind en ook de kamer wordt minder fel verlicht. Als we er dan nog een tweede lamp bij aan doen, dan krijgen we het wel gezellig.
Wat is dan het probleem, zul je zeggen.

Soms is die hippe lamp een miskoop

Het probleem van de huidige trendy lampen zit hem nu net in dat terugdimmen. Als je deze lamp enkel koopt voor de sfeer, dan voldoet hij prima. Maar hang je hem boven je eettafel, dan geeft de lamp in gedimde toestand te weinig licht om echt iets bij te kunnen doen. Laat je hem voluit branden, dan heb je wel voldoende werklicht, maar heb je de sfeer van dat peertje.

Een goede en trendy hanglamp?

Gelukkig bestaan er ook goede glazen bollampen. Hierbij kijk je niet vol in het licht, doordat er een matglazen afscherming rondom de lichtbron zit. Dit breekt het felle licht. Op de tafel valt meestal wel het directe licht, maar rondom wordt de lamp minder fel. Een klein maar heel belangrijk detail dus.

Samengevat

  • Wil je de glazen bol alleen gebruiken als sfeerlamp, dan is het oké als de lichtbron in het zicht is. Je kunt hem dan terugdimmen.
  • Wil je met de glazen bol een ruimte functioneel verlichten, zoals een peertje dat ook zou doen? Hang hem dan zo hoog mogelijk. Dan verblindt hij niet.
  • Hang je de lamp boven een eettafel? Zorg dan dat je de lichtbron niet ziet.

Over de lamp boven de eettafel schreef ik ook: Wat hang je boven de tafel? Ben jij een aardappeleter? En kijk nou wat van Gogh boven de tafel hing…

Heb jij een lamp die ik hierboven beschrijf? Wat is jouw ervaring ermee?
Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder?