Leer van je zaklamp

De zomer begint! Heerlijk om ‘s avonds na een drukke dag tot rust te komen op het terras, te genieten van de tuin en te luisteren naar alle vogelgeluiden. Hulde aan mijn buurman. Dankzij zijn heemtuin hebben we een enorme variatie aan vogels in de tuin.
Zit jij ook zo graag op je terras of balkon ‘s avonds? Jammer dat de verlichting van veel terrassen te wensen over laat. Je zit in het donker, waardoor je elkaar niet kunt zien en ook geen boek kunt lezen. Of de sfeer wordt verpest doordat er spots op je hoofd schijnen. Verlichting van een terras is moelijk. In dit blog leg ik je uit hoe dat komt en hoe je eenvoudig een goede basisverlichting kunt maken.

Belangrijkste eigenschap van licht

Dat terrasverlichting zo lastig is, heeft te maken met het belangrijkste kenmerk van licht: je ervaart het licht pas als het ergens op valt. Loop in het donker maar eens met een zaklamp naar buiten. Doe hem aan. Waar zie je het licht? Niet bij de zaklamp zelf maar tegen de schutting of struik die je aanschijnt. Dat oppervlak wordt licht en ook de omgeving wordt zichtbaar. En hoe lichter van kleur het oppervlak waar je je zaklamp op richt, des te meer zie je van de omgeving. Als we op een onbewolkte avond de zaklamp naar boven richten, blijft het donker om ons heen.

Binnen en buiten

In onze huizen zijn we omgeven door oppervlakken. Je kunt het zien als een doosje met zes zijden. Vloer, plafond en vier wanden. Plafond en wand zijn meestal (bijna) wit. Als we binnen een lamp aan doen, refelecteren deze oppervlakken het licht prima. Buiten zijn we niet in alle richtingen direct omgeven door materialen. Je hebt de vloer en misschien een wand die licht kunnen gaan weerkaatsen. Meestal zijn ze ook niet heel licht van kleur. Dat zou overdag weer niet prettig zijn omdat het zonlicht dan wel heel verblindend wordt.

Hoe krijgen we ons terras dan goed verlicht?

Nu we het basisprincipe van licht kennen, kunnen we met de zaklamp in de hand de verlichting van ons eigen terras gaan onderzoeken. Zoek een  oppervlak dat, bij aanstralen door de zaklamp, een fijne verlichting van het terras oplevert. De vloer is  dat meestal niet. Wel zou dat een wand kunnen zijn. Het fijnste licht ervaar je waarschijnlijk als je een plafond kunt aanschijnen. Het licht wordt dan mooi verdeeld. Is je terras niet overdekt, dan kun je ook je (licht gekleurde) zonnescherm uit laten staan. En ikzelf heb tijdens vakanties dankbaar gebruik gemaakt van de opengeplakte parasol. Klemspotje aan de stang, naar boven richten en klaar!

En nu nog de buitenlamp

Als je weet welk oppervlak je wilt aanschijnen moet je de lichtbron nog een plaats geven. Fijn als er een wandlichtpunt is dat je daarvoor kunt gebruiken. Heb je spots in een plafond zitten? Ik vind het altijd jammer dat ze vooral je hoofd en de vloer aanschijnen. Misschien kunnen ze een ander oppervlak dan de vloer aanschijnen door ze te draaien?
Geen geschikt buitenlichtpunt aanwezig? Kies dan voor een oplaadbare lamp die je tijdens gebruik zo neerzet dat hij het oppervlak van je keuze aanschijnt. Die oplaadbare lampen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten.

Vragen hierover? Laat het me weten in het commentaarveld.

Ik wens je een hele fijne zomer met veel warme zomeravonden.