Aan tafel, ook met anderhalve meter afstand

Ik schrik ervan als ik op televisie mensen elkaar de hand zie schudden. Pas daarna realiseer ik me dan dat het programma ‘vóór Corona’ moet zijn opgenomen.
Hoewel ik het in het begin vreemd en ongemakkelijk vond, wende het afstand houden snel. Misschien herken je dat wel. Nu vind ik het blijkbaar zó gewoon dat het me direct opvalt als mensen te dicht bij elkaar komen of elkaar aanraken. Ik vraag me af hoe lang het duurt, voordat we weer terug zijn naar onze oude begroetingen. Of gaan we daar helemaal niet meer naar terug?

Anderhalve meter afstand

Voorlopig is anderhalve meter afstand nog steeds het advies. Ook binnenshuis. Op sommige plekken in huis is dat gemakkelijk te realiseren. Met name in de zithoek kun je met een strategische opstelling prima anderhalve meter afstand bewaren. Maar hoe doe je dat aan een spreek- of eettafel? Zit je tegenover elkaar, dan zit je zelden op meer dan 100 tot 120 cm. Toch merk ik dat mensen gewoontegetrouw tegenover elkaar aan tafel gaan zitten. En dus zit je te dicht bij elkaar. Hoeveel mensen kunnen in normale omstandigheden aan een tafel? En hoe kun je in coronatijd ook aan tafel voldoende afstand bewaren?

Hoeveel mensen passen aan tafel?

Een grote tafel zien we in veel interieurs terugkomen. Maar hoeveel mensen kunnen er aan?
Elke persoon heeft minimaal 60 cm lengte van de tafel nodig. Dat betekent dat aan een tafel van 180 cm lengte drie mensen naast elkaar kunnen zitten. En vanaf een lengte van 240 cm  zijn dat er vier. Heb je een maat die daar tussen zit, dan kan er op de kopse zijde van de tafel iemand extra plaats nemen. Die heeft dan ook nog wat beenruimte onder de tafel.
Helaas geldt deze regel niet altijd. Soms staan de poten van de tafel in de weg. Dan moet je rekening houden met de tussenmaat tussen de poten.

Tafels van 1x2m

Tafels van 100×200 cm komen veel voor. Het is een mooie maat om met zes personen aan te zitten. Met drieën naast elkaar past dus prima. Zo zie ik ze ook vaak staan. Maar probeer ook eens twee stoelen aan de kopse zijden van de tafel te plaatsen en twee aan elke kant van de tafel! Dat is een stuk gezelliger!
Als je me kent, dan weet je dat ik er voor pleit om minder stoelen aan een lange tafel te zetten dan er aan zouden passen. Waarom leg ik uit in het krantenartikel in het AD dat je hier kunt lezen.
Op dit moment kunnen we echter,  mits ze niet tot ons huishouden horen, maar met erg weinig mensen aan tafel. Sowieso zal er de komende weken maar één persoon op bezoek mogen komen. Hopelijk blijft die beperking maar kort. Ook daarna zullen we de anderhalve meter nog lang moeten handhaven. Daarom wil ik je hier laten zien met hoeveel mensen je aan je tafel kunt zitten op veilige afstand.

Aan tafel in coronatijd

Houd anderhalve meter afstand is het advies sinds corona zijn intrede heeft gedaan. Maar heb je een tafel van 100 x200 cm, dan is dat niet gemakkelijk. Tegenover elkaar zitten lukt al zeker niet. Je ziet in onderstaande tekening dat het ook niet haalbaar is om voldoende afstand te houden als je beiden aan dezelfde kant van de tafel zit. Daarvoor is minimaal 210 cm nodig. De enige optie voor een tafel van 100 x200 cm heb ik getekend in het midden van de afbeelding: Ga elk op een hoek van de tafel zitten, schuin tegenover elkaar. Zo kun je met twee personen en zelfs met vier personen uit twee huishoudens, voldoende afstand bewaren.
De minimale tafelmaat waaraan je anderhalve meter afstand kunt bewaren is 177 cm. Die maat zie je bij de derde tafel getekend.

hoe kun je op anderhalve meter afstand zitten aan tafel met 2 personen/huishoudens

Op anderhalve meter met 2 personen of huishoudens aan tafel

Met mensen uit drie huishoudens op anderhalve meter

We hopen maar dat begin februari het aantal personen dat bij je langs mag komen weer naar twee (of meer) gaat. Ook dan is het echter puzzelen aan tafel wanneer die mensen ook uit verschillende huishoudens komen. In ieder geval heb je een langere tafel nodig dan de 210 cm hierboven. Dat blijkt uit de tekening die we hebben gemaakt.

tekening hoe je met 3 personen op anderhalve meter afstand aan tafel kunt

Op anderhalve meter met 3 personen of huishoudens aan tafel

En anderhalve meter aan een ronde tafel?

Helaas moet ik je teleurstellen. Een ronde tafel heeft een aantal voordelen, maar in coronotijd is hij niet handig.  Een ronde tafel van 150 cm doorsnede is al groot. Is je tafel kleiner dan kun je er niet op anderhalve meter afstand aan zitten. Als je al wel  zo’n grote tafel hebt, dan kun je er maar met maximaal 2 personen coronaproof aan zitten Ga wel recht tegenover elkaar zitten. Personen die schuin tegenover je zitten komen al te dichtbij je.

Andere tafel?

Om het niet te ingewikkeld te maken is bij alle tafels uitgegaan van een breedte van 100 cm. Heb je een smallere tafel dan moet je tafel nog wat langer zijn. Bij een bredere tafel kan de tafel net wat korter zijn.
Misschien heb jij wel een tafel in een andere maat en zoek je naar de beste manier om op anderhalve meter afstand te zitten? Schrijf het hieronder in het commentaarveld, dan maken we een tekening voor je die we hieronder zullen delen.

Vind je de tekeningetjes handig? Je mag ze van me overnemen (mits D·O·R·E·T· vermeld blijft).

Meer weten over de breedte van een tafel? Lees dan “Hoe je tafelmaat de sfeer bepaalt.”