Contact van je huis met de tuin

Voor mij is de lente het mooiste seizoen. Heerlijk om het vizier weer meer naar buiten te richten.
Helaas is het klimaat in Nederland er niet naar dat we alle dagen buiten kunnen leven. Maar we kunnen wel proberen de natuur wat dichterbij te halen.
Hoe je dat doet? Ik geef je 5 manieren om de verbinding tussen binnen en buiten te versterken. Sommige maatregelen betekenen een bouwkundige aanpassing, maar er is ook genoeg dat je kunt doen met de inrichting van je kamer, de inrichting van de tuin en met kleur!

5 Manieren voor meer contact tussen huis en tuin

1. Zichtlijnen

Ga op zoek naar belangrijke zichtlijnen waarlangs je van binnen naar buiten kijkt.
Deze zichtlijnen kun je accentueren. Denk daarbij aan de volgende dingen:
– Plaats aan het einde van een zichtlijn in de tuin een accent. Dit kan een boom zijn, een kunstwerk, verlichting of een stuk schutting.
– Een zichtlijn wil je niet onderbreken door de eettafel die dwars voor de tuindeuren staat. Draai de tafel of schuif de tafel opzij, zodat de zichtlijn en de looplijn dezelfde zijn. Dit geldt zowel voor de tafel binnen als voor de tafel op het terras!!
– Laat ramen tot op de vloer lopen. Het lijkt misschien praktisch om een laag wandje te laten staan tegen opspattend vuil, maar zo’n stukje muur werkt als een barrière. Hoe groter de ramen en hoe dunner de stijlen des te groter is het contact met buiten.

2. Materialen

Laat materiaal buiten doorlopen. Heb je binnen een houten vloer dan is het mooi om buiten aan te sluiten met een vlonder. (Tegenwoordig ook in kunststof, composiet en bamboe te verkrijgen.) Een vlonder heeft een extra voordeel. De afwatering van het terras gaat tussen de planken door. Daardoor kan het terras op dezelfde hoogte liggen als het vloerpeil binnen!
Als het terras een stukje overdekt is, kan ook het plafónd doorlopen van binnen naar buiten.
En ook een wánd die vanuit huis doorloopt, in hetzelfde materiaal en dezelfde kleur, is prachtig.

3. Meubels

Gebruik in huis en op het terras dezelfde vorm meubels. Helemaal sterk werkt het als een lange tafel in het verlengde van de tafel binnen kan staan. Ook een goede tip is om binnen in de kamer en buiten op het terras dezelfde lamp toe te passen. Er zijn armaturen die zowel in interieurversie als in buitenversie beschikbaar zijn.

4. Kleuren

Maak slim gebruik van kleuren. Donkergrijze kozijnen komen slanker over dan witte kozijnen; witte kozijnen zien we meer als verlengstuk van de (witte) muur. Donkere kozijnen impliceren een gat.
Door binnen een groene kleur toe te passen haal je de tuin naar binnen.

5. Gordijnen

Houd met de keuze van de gordijnen rekening met de tuin. Het gordijn en het uitzicht door de ramen zie je immers in dezelfde oogopslag. Een gordijn is de afscherming tussen binnen en buiten en is in die zin op dit moment je ‘vijand’. Is het gordijn een echte blikvanger dan stopt daar het zicht. Door de gordijnen rustig te houden (en misschien naar één zijde van het raam te schuiven) vallen de gordijnen niet op en wordt je blik naar buiten getrokken.

Hoe ga jij je tuin meer bij je huis betrekken?

Hierboven las je  allerlei manieren om vanuit je huis de relatie met je tuin en de natuur te versterken. Sommige zijn ingrijpend, maar je kunt ook met kleine aanpassingen al een groot resultaat bereiken.
Wat kun je in jouw situatie aanpassen om het contact met je tuin te vergroten? Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder?