PLANTEN IN JE INTERIEUR

In onze tekeningen staat zelden een plant.
Niet omdat we vinden dat die er niet in thuis hoort hoor. Planten in huis voegen wel degelijk iets toe. Een plant leeft en dat gevoel geeft iets extra positiefs aan je ruimte.

Ontwerp zonder planten

Toch zie je in onze ontwerpen nauwelijks planten. Wij vinden dat het plan al moet kloppen zonder.
We zijn namelijk allemaal geneigd om op een plek waar we een probleem ervaren een plant te plaatsen. Meestal is dat zelfs onbewust.
Ook  de Chinese leer Feng Shui  ziet een plant of een lamp als oplossing voor een klein probleem in je huis. Je plaatst een plant als je even niet weet wat je met dat hoekje aan moet. Misschien heb jij ook wel ergens een plant gezet voor iets dat je liever niet ziet? Of staat er wellicht een plant onder de trap? Of op een hoekpunt in je woonkamer?

Verkeerde plantkeuze

Een plant heeft dus een positief effect. Een verkeerd gekozen plant kan echter juist een averechtse uitwerking hebben. Het kan er rommelig en vol door lijken. Of de plant doet het slecht en verpietert snel. In een keer gaat er dan helemaal geen goed gevoel meer vanuit.
En dan speelt de keuze van de plantenpot ook nog mee.

Expert in kamerplanten

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik helemaal geen verstand heb van kamerplanten. Ik weet er net genoeg van om te weten dat ik iemand nodig heb die mij de juiste plant en pot kan adviseren. Zodat ze niet de balans in onze ontwerpen verstoren maar net de finishing touch brengen in onze interieurs. Met deze expert laat ik je graag kennis maken.
Wanneer onze ontwerpen gerealiseerd zijn en we nog een plant willen toevoegen doe ik een beroep op Roel Bischoff van ‘Groen by Roel‘. Hij is dan ook de juiste man om mijn vragen over kamerplanten te beantwoorden.

Welke rol kan een plant spelen in een interieur?

Roel: “Een plant kan de balans verbeteren. In een heel strak interieur kan een losse plant een bepaalde zachtheid brengen. Je kunt met planten een ruimte afschermen of het zicht belemmeren. Maar daarnaast kan een plant ook het gevoel in een ruimte veranderen. Een levend goed in huis brengen is prettig. Een plant geeft rust. ‘

Welke kamerplanten zijn op dit moment favoriet?

”Ikzelf heb niet echt een favoriete plant”, zegt Roel, “al hou ik wel van grote, wat groffe planten. Veel plant, zeg maar. 🙂 Op dit moment zijn ouderwetse planten weer erg in. Van die losse planten uit de jaren zeventig.
In mijn projecten gebruik ik de volgende vier planten best vaak. Ook omdat ze op best veel standplaatsen kunnen staan. Heel licht en heel donker gaat niet voor deze vier, maar alles er tussenin is prima.

  • Stelitzia Nicolai
  • Croton
  • Monstera
  • Ficus Lyrata

Op een echt donkere plaats adviseer ik regelmatig de Aralia Fabian.”

Hoe kies je een geschikte pot?

“ Grappig is, “ antwoordt Roel, “dat we met de klant binnen een kwartier een plant kunnen kiezen, maar dat we vervolgens drie kwartier nodig hebben voor de keuze van de pot. We hebben dan ook een assortiment van 4500 potten. Ik zoek naar een aansluiting op vorm, materiaal of kleur in huis. De keuze van de pot is ook afhankelijk van de stijl van de inrichting. In de tuincentra is er jammer genoeg nauwelijks variatie in potten.”

kamerplant met op het interieur afgestemde pot

Inrichtingsstijl en plant

De stijl van de inrichting beïnvloedt natuurlijk ook het voorstel van Roel. “Omdat in elke inrichtingsstijl de functie van de plant anders is. Klassiek is vaak wat voller ingericht, landelijk vraagt om een wat meer decoratieve aankleding. En strakke interieurs vragen wat meer om ruimtevullers.”

Een plant aanschaffen

Wil je een nieuwe plant kopen dan heeft Roel een heel duidelijk advies. Meetellend op zijn vingers zegt hij:

  1. “Kies een plant die echt past bij de standplaats. Een meter verplaatsen kan voor een plant soms al funest zijn.
  2. Let op de waterbehoefte van de plant. Via het hydrocultuursysteem kun je daarna het beste controle over het water geven houden.
  3. Zorg dat je een deskundige achter de hand hebt, zodat je direct advies kunt vragen bij de allereerste tekenen dat de plant het minder goed doet.“

Met nog meer enthousiasme gaat hij verder. “Maar wat ik mensen VOORAL wil meegeven is:
Zie de plant als een toevoeging in het interieur,
net zoals je dat doet met een schilderij of een mooie lamp.
Voor mij is het de uitdaging de perfecte toevoeging te vinden. Dan mag het ook wat kosten want dan heb je er jaren plezier van.”

En om deze bewering kracht bij te zetten noemt hij zo drie klanten van ons die al vele jaren de plant in huis hebben die hij hen, na onze verbouwing, heeft geadviseerd. Tot wel twaalf jaar geleden…

Dit zijn twee projecten met zijn voorstellen; Ruimte door betere routing  Appartement wordt loft

Dankjewel Roel!
Groen by Roel

Heb jij een vraag over planten in je interieur?  Of een opmerking over dit blog? Plaats hem in het commentaarveld!