Veilige kleuren voor de keuken

Dit verhaal speelt al een aantal jaren geleden. Toch vertel ik het je nog. Want het gaat over wat je kiest bij de aankoop van een keuken.
Als je een nieuwe keuken gaat aanschaffen, ga je best veel geld uitgeven. Daar wil je dan het maximale uithalen en dan is het zonde als je uit veiligheidsoverwegingen een keuze maakt die achteraf eigenlijk helemaal zo safe niet is.

Modelwoning

Een aantal jaren geleden dus, maakte ik regelmatig voor een grote projectontwikkelaar modelwoningen, verspreid door heel Nederland.
Ik richtte de woning dan compleet in met vloeren, schilderwerk, meubels en verlichting. Ik mocht de woning ook voorzien van een badkamer en keuken. Eventuele indelingsproblemen kon ik dan meteen oplossen.
Daarbij kreeg ik meestal Carte Blanche. Als ik er maar voor zorgde dat de modelwoning veel mensen aansprak.
Kortom de beste inrichting was: een inrichting die iedereen mooi zou vinden!

De kleuren voor deze keuken

Voor de keuken in het project van dit verhaal was ik aangewezen op de leverancier die de keukens in het hele plan zou gaan leveren. Het betrof een gerenommeerd merk waarin veel mogelijk was.
Uit  de plattegrond van de te maken modelwoning maakte ik op dat de keuken vol in het zicht van de zithoek en eethoek lag. En ook prominent aanwezig als je de woonruimte binnen komt.
Met een voorstel voor de keuken-indeling toog ik naar de plaatselijke dealer en na een dag intensieve samenwerking hadden we een mooi plan dat goed paste in de ruimte, met neutrale kleuren maar beslist niet standaard! Ik was tevreden. De bezoekers van de modelwoning zouden straks verrast zijn door de mogelijkheden die de woning en de keuken boden.

Kink in de kabel

Helaas hoorde ik al snel dat er problemen waren met de levertijd van de keuken. Gelukkig konden die door ‘s lands grootste keukenmerk-dealer worden opgelost. Dat betekende voor mij echter wel een extra bezoekje aan deze dealer.
“Geen probleem” dacht ik nog. “Ik heb de plannen helemaal klaar en uitgewerkt. Ik moet ze alleen nog even doorspreken, zodat men daar weet wat de bedoeling is en dan kan alles direct worden besteld.”
Omwille van de snelheid zou ik wel even op mijn vrije dag naar de dealer rijden. Mijn oudste dochter ging mee voor de gezelligheid. Het zou immers allemaal niet lang duren.

Wat mensen kiezen

Eenmaal in de showroom aangekomen kwamen, na een gastvrij onthaal, onze plannen op tafel. De eigenaar van de winkel keek zeer verbaasd naar de tekeningen en werd nog sceptischer toen hij de gekozen materialen en de kleuren voor de keuken vernam.
“Als iedereen het mooi moet vinden, dan moet het heel anders”, opperde hij. “Dit is totaal niet wat mensen kiezen.”
“Wat kiezen mensen dan” vroeg ik hem, terwijl ik het antwoord al meende te weten.
En inderdaad was het antwoord: “Wij verkopen echt het allermeeste iets getinte witte kasten met een donkergrijs of zwart (granieten) aanrechtblad.”
Mijn repliek daarop: “Dit is niet wat mensen willen, maar wat ze kiezen, omdat ze bang zijn fouten te maken. Wij moeten ze juist helpen bij het maken van een goede keuze!”

Niet de beste keuze voor de keuken

Een keuken moet lang mee gaan en je mag er niet op uitgekeken raken. Om  dezelfde reden kiezen we ook vaak voor een grijze of zwarte bank in de woonkamer.
Een off-white keuken met donker blad is naar mijn mening echter heel vaak juist geen goede of veilige keuze!
Waarom ik deze veel gekozen combinatie niet safe vind?

  • In de eerste plaats oogt een net niet witte kast tegen een witte muur niet fris maar een beetje viezig. Je kunt dit eventueel wel oplossen met een meer getinte muur achter de witte kasten. Maar gebroken wit is dus juist niet ‘altijd goed’, helder wit past gemakkelijker.
  • Een donker aanrechtblad vind ik in veel gevallen ronduit een slecht idee. Het horizontale werkvlak van het aanrecht is namelijk een belangrijk vlak voor de reflectie van licht. Een donker blad absorbeert juist het licht in plaats van het te reflecteren. Dit maakt de totale keuken een stuk donkerder. Bovendien heb je juist op dit blad bij de bereiding van je maaltijden het beste licht nodig.

Mijn advies voor als je wit/zwart(grijs) in de keuken wilt toepassen, draai het dan om en pas donkere kastjes toe (tegenwoordig kunnen die fingerprint-proof zijn) met een wit blad. Dit is een veiliger keuze dan andersom. Op de foto zie je overigens een andere zwart-wit combinatie!

Hoe het afliep

En de keuken in onze modelwoning? Het kostte me de hele dag om mijn ontwerp voor de modelwoning overeind te houden zonder de goedwillende directeur van de keukenzaak voor zijn hoofd te stoten. Uiteindelijk stemde hij, nog steeds niet geheel overtuigd, toe in een grijze keuken met hetzelfde kleur blad.
Mijn dochter verveelde zich mateloos die dag. Daar konden alle lekkere hapjes die voorbij kwamen niets aan veranderen. Het is de laatste keer geweest dat ze met mij mee ging op werkbezoek ;).

Badkamer

Dit verhaal ging over een keuken, maar bij sanitairzaken hoor ik precies dezelfde argumenten waarom ze zoveel grijze en zwarte vloertegels tonen, veelal gecombineerd met witte wandtegels: “de mensen willen dit, want dit is wat we verkopen”.
Ik denk echter dat ook deze keuze bepaald wordt door de gedachte dan in ieder geval niets verkeerd te doen. En ook hier is dit (gezien het beperkt reflecterend vermogen van een donkere vloer) juist niet de veiligste optie. In ieder geval jammer dat er niet meer inspiratie gegeven wordt.

En jij?

Wat vind jij van bovenstaande mening?
Wat heb jij gekozen voor je keuken en/of badkamer? Is die keuze overtuigd gemaakt of voortgekomen uit het idee dat je combinatie een veilige keuze is?
Ik ben erg benieuwd! Zet je het in het commentaarveld hieronder?