De telefoon gaat…

“Hallo, met Doret Schulkes.”
“Doret, kun je zo snel mogelijk komen? Er is een probleem. De schilder heeft de verkeerde kleur gebruikt. Straks moet alles weer opnieuw.” Aan de andere kant van de lijn spreekt een opdrachtgever, waarvoor we op dat moment een feestzaal bouwen in zijn zalencomplex. Ik beloof hem dezelfde dag nog even te komen kijken.

De juiste kleuren?

Gewapend met een kleurenwaaier en de lijst met voorgestelde schilderkleuren kwam ik die middag bij het project aan. De nieuwe tegelvloer was al geplaatst. Maar verder was de ruimte nog leeg. Het interieurwerk moest wachten, totdat de schilder zijn werk had gedaan.
Midden op de nieuwe vloer stond mijn klant, samen met de schilder, bij een kolom die de schilder die dag had gesausd. “Kijk”, zei de klant, “dit kán niet de goede kleur zijn, want die past echt niet bij de vloer.”
Met behulp van de kleurenwaaier controleerden we samen of de kleur van de kolom klopte met ons kleurenvoorstel. Gelukkig was dat zo. Het betekende dat de schilder geen foutje had gemaakt.

Foutje?

Had ikzelf dan een foutje gemaakt? Ik kon de klant geruststellen… Hij oordeelde alleen op basis van de kleur van de vloer dat de schilderkleur niet paste. Ik had alle kleuren echter zorgvuldig gekozen op basis van álle materialen die uiteindelijk in de ruimte zouden komen. De materiaalstalen voor de bar, de tafels, stoelen en verlichting hadden we bij elkaar gelegd en daar de schilderkleuren op afgestemd.  Ik zei hem: “Heb even geduld, totdat alle materialen die we samen bepaald hebben in de ruimte zijn geplaatst, dan kijken we daarna nog eens.”
Toen de bar, de meubels en de verlichting eenmaal in de ruimte waren geplaatst, vond ook hij de combinatie fantastisch. En ondertussen is deze feestruimte al weer enkele jaren naar tevredenheid in gebruik.

Conclusie voor kleuren combineren

Wat je van dit voorbeeld uit onze praktijk kunt leren is dat je kleuren niet moet kiezen op basis van één materiaal dat in de ruimte voorkomt -zoals bijvoorbeeld een vloer. Leg zoveel mogelijk van de te gebruiken materialen bij elkaar. En kies dan bij deze combinatie de schilderkleuren. Je zult zien dat de kleurkeuze een stuk gemakkelijker wordt en de kleuren zullen veel meer een verbinding vormen tussen alle aanwezige materialen!

Nog een voorbeeld uit de praktijk

Ik heb nog een mooi praktijkvoorbeeld van een fout die iedereen maakt bij het combineren. Dit voorbeeld zal ik de volgende keer bespreken.

Ga je zelf met kleuren aan de slag? Lees dan ook de 7 meest gemaakte fouten bij schilderwerk in mijn blog Schilderwerk in kleur.  Of lees over mijn online cursus “De juiste kleur in je eigen interieur”. Deze geheel vernieuwde cursus is net online! Ik ben er reuze trots op.

Ondertussen ben ik erg benieuwd wat jij vindt van de kleur van de kolom in het bovengenoemde project. Ik lees het graag in het commentaarveld hieronder.