Mix en Match…bestaande en nieuwe materialen. Maar hoe?

Vaak denken klanten dat ik het prettig vind met een ‘schone lei’ te beginnen om een heerlijk huis te maken. Ze denken dat hun eigen meubels niet geschikt zijn om te hergebruiken of dat ze me daardoor een grote beperking opleggen in mijn creatieve proces. Maar dat is zeker niet het geval!

Ikzelf ben een enorme voorstander van het gebruiken van spullen die je al hebt. Het geeft je huis iets persoonlijks. De meubels hebben emotionele waarde en een verhaal. Het laat je interieur ver uitstijgen boven een ‘showroom’interieur. Voor mij kunnen  bestaande meubels dan ook een belangrijke inspiratiebron zijn en, in een heel andere setting, toch een geheel andere uitstraling creëren.
Ik merk dat veel mensen niet weten hoe ze dat aan moeten pakken en nieuwe combinaties op de verkeerde manier beoordelen. Hoe zorg je voor een vernieuwende combinatie?

Een praktijkvoorbeeld

Vorig jaar werkten we aan een prachtig project in Den Bosch.  De verbouwing en inrichting van een mooie woning in het hart van de stad. Het gepensioneerde echtpaar had mooie en hoogwaardige meubels die zij wilden hergebruiken.  Deze meubelstukken mocht ik gaan combineren met nieuwe moderne meubels en materialen. Leuk!
Nadat we de indeling van het huis behoorlijk op zijn kop hadden gezet en de verbouwing was gepland, konden we materialen en aanvullende meubels gaan kiezen. Op een nieuwe gietvloer zou in de woonkamer het bestaande vloerkleed komen liggen. Daarop zouden weer een nieuwe bank, een nieuwe fauteuil en een bestaande salontafel komen. Er zou een nieuwe kastenwand worden gebouwd en nieuwe gordijnen worden gehangen.

In een mooie meubelzaak zochten we samen een goed zittende, strakke bank en dito fauteuil. Toen kwam de keuze van de stoffen.
We kozen een rustige stof met een werkje voor de bank en een mooie auberginekleur  voor de fauteuil. Zij zouden immers op het drukkere vloerkleed komen staan.
We hadden het vloerkleed en de bestaande meubels natuurlijk niet bij ons om te checken hoe het bij elkaar zou passen. Daarom maakten we een afspraak om de nieuwe stalen bij de klant thuis te bekijken bij de bestaande meubels en het vloerkleed.

Bij de klant thuis

De dag voorafgaand aan onze afspraak bij de klant thuis, kreeg ik van hen al een berichtje: “Doret, we hebben de stalen opgehaald. We zullen een nieuwe stof moeten zoeken voor de stoffering van de bank, want die past echt niet bij het vloerkleed”. Ik nam de volgende dag dan ook wat extra stalen mee.
Toen ik binnenkwam zag ik alle voorgestelde materialen zorgvuldig uitgestald. Precies zoals ik in het mijn vorige blog ‘kleuren combineren doe je zo‘  heb verteld: Het materiaal van de nieuw te bouwen kastenwand, de kleur van de gietvloer, de bestaande salontafel, de nieuwe gordijnen en de uitgekozen stoffen voor de nieuwe bank en fauteuil. Het lag allemaal naast elkaar op het bewuste kleed.

Hoe pas je de materialen straks toe?

“Op deze manieren ervaar je straks de materialen helemaal niet”, zei ik. “Laten we de stalen zo rangschikken zoals ze straks in de ruimte komen.” Dus het materiaal van de kastenwand zetten we rechtop. Ook de gordijnstof hingen we over de leuning van een stoel zodat het verticaal boven het vloerkleed zweefde. De kleur van de gietvloer en het vloerkleed lieten we natuurlijk plat op de grond liggen. De bank en stoel hadden pootjes en daardoor zou de stoffering ervan ook niet direct in aanraking komen met het vloerkleed. Die stoffen hebben we met wat kunst en vliegwerk een stukje boven het vloerkleed geplaatst.
Doordat nu de materialen in verschillende richtingen en met wat afstand ten opzichte van elkaar geplaatst waren, ontstond een beter beeld en bleken de uitgezochte materialen prima te combineren. Het geheel is dan ook helemaal volgens dit plan uitgevoerd met een prachtig eindresultaat! Op de foto zie je overigens een ander, ouder project waarbij we bestaande en nieuwe materialen hebben gecombineerd.

Zo voorkom je saaie combinaties

Ga zelf ook aan de slag om bestaande en nieuwe spullen met elkaar te combineren. Je zult versteld staan van het resultaat! Vind je dit nog lastig en kun je wel wat advies gebruiken? Dan kan mijn online cursus   ‘De juiste kleur in je eigen interieur’ je helpen. Deze vernieuwde cursus is nu al een succes! Hiermee kom je via duidelijke stappen tot de juiste aanvulling op je eigen materialen en kleuren.

Heb je nog vragen? Stel ze in het commentaarvak hieronder of vertel je eigen ervaringen!