Klinkt jouw huis wel gezellig?

Je thuis voelen doe je met al je zintuigen. Toch besteden we bij het bepalen van ons interieur vooral aandacht aan wat we zien. Wat je voelt (temperatuur, tocht), ruikt en hoort is ook belangrijk. Alleen zijn dit signalen die je veel meer onbewust opvangt.

Lawaai

Ik merk dat lawaai in huis steeds meer een probleem wordt. Dat komt door de huidige trends. De keuze voor harde materialen, veel glas en open ruimtes. Het lawaai begint met te veel galm in de ruimte. We kunnen elkaar minder goed verstaan en verheffen onze stem of zetten de tv of radio harder. Als kinderen in de bak met lego gaan rommelen is het probleem nog groter! Lawaai zorgt voor onrust en is vermoeiend. De ruimte is niet gezellig.

Je bent net klaar…

Als je met de inrichting van je huis begint, sta je meestal niet stil bij de mogelijkheid dat er te veel galm in de ruimte zal zijn. Pas als je klaar bent met inrichten merk je dat het niet echt gezellig ‘klinkt’ in huis. Wat kun je nog doen als je er op dat moment achter komt dat je minder galm in je ruimte wilt hebben?
Ik geef je 5 tips om na het inrichten van je huis de akoestiek nog te verbeteren.

5 Oplosingen om achteraf de akoestiek te verbeteren

  1. Hang meer gordijnen of zwaardere gordijnen op. Liefst in de hoeken van het vertrek, want dat is de plaats waar de geluidsgolven het beste reflecteren.  Let je wel op dat je niet symmetrisch te werk gaat? Dat beperkt je namelijk in de rest van je indeling. Lees nog eens waarom symmetrie niet zo’n goed idee is.
  2. Leg een vloerkleed of een groter vloerkleed. Hoe hoger de pool van het kleed hoe beter het geluid wordt geabsorbeerd.
  3. Hang een akoestisch paneel aan de wand of aan het plafond. Er zijn veel websites waarop je akoestische panelen kunt bestellen. Bijvoorbeeld met een fotoprint. Ook zijn er andere akoestische elementen die je kunt ophangen.
  4. Hang een mospaneel. Zo’n paneel is gemaakt van geprepareerd mos. Door de open structuur van het mos is het bijzonder geschikt om geluid te absorberen. Hoewel je dat niet zou denken heb je er totaal geen onderhoud aan. Naast een geluidsabsorberend materiaal haal je zo ook een stukje groen in huis. (Als je tenminste voor de groene kleuren kiest!) Via  moswens.nl  (net als ik ook uit Asten), mag ik je bij bestelling in de komende maand 10% korting aanbieden ! Vermeld wel even mijn naam!
  5. Je kunt ook een geluidsabsorberend materiaal aan de onderzijde van de tafel plakken. Het voordeel hiervan is dat het een onzichtbare maatregel is, maar het werkt dan ook maar beperkt.

Wat is het meest effectief ?

Welke van bovenstaande maatregelen het beste werkt is afhankelijk van de situatie. Bekijk waar het geluid vooral wordt geproduceerd en probeer het geluid zo dicht mogelijk bij de bron te absorberen. Heb je last van te veel nagalm van de gesprekken aan de tafel, hang dan boven de tafel, of dichtbij aan de wand (op spraakhoogte!) een paneel. Hoe groter het paneel des te groter ook het effect op de galm. Heb je last van lawaai door schuivende stoelen of voeten, dan werkt een vloerkleed goed en heeft een geluidsabsorberend materiaal onder de tafel ook nut. Voor overlast van schuivende stoelen alleen zijn viltjes onder de poten natuurlijk ook effectief. Is het vooral de zithoek waar de overlast optreedt denk dan bijvoorbeeld aan gordijnen en vloerkleed.

Wat nog meer voor een heerlijk huis?

In mijn boek ‘Hoe krijg ik een heerlijk huis’ kan ik je helaas alleen maar heerlijke huizen laten zien en niet laten horen. Ook hier vertel ik over akoestiek en oplossingen om die te verbeteren. Maar er staat nog veel meer in. Met dit boek kun je je eigen huis tot een heerlijk huis maken!

Heb jij last van te veel lawaai in huis? Kun je mij zeggen (in het commentaarveld hieronder) waar de overlast vandaan komt? Dan kan ik meedenken aan een oplossing..Of deel wat jouw oplossing is.