Hoe kan iets wat onzichtbaar is toch de sfeer verzieken?

Waarschijnlijk juist omdat het onzichtbaar is, wordt over het geluid in een ruimte pas nagedacht als het huis klaar is. Als alle meubels geplaatst zijn en alles hangt, ervaar je hoe de ruimte klinkt.  Iedereen die eerder niet over deze akoestiek heeft nagedacht komt er dan achter dat er te veel galm is in huis.
Een galmende entree is nog enigszins acceptabel. In de keuken wordt het al irritant als de geluiden van potten en pannen maar ook van gesprekken, hard doorklinken en nagalmen. Maar in de woonkamer verziekt een galm in de ruimte de sfeer onmiddellijk. Geen heerlijk huis op deze manier…
Hoe kun je achteraf, zonder bouwkundige ingrepen toch het harde geluid verzachten, de galm verminderen en daarmee de akoestiek verbeteren?

Strakkere interieurs

Dat geluid tegenwoordig een probleem is in ons huis komt doordat we met z’n allen de laatste jaren veel strakkere interieurs maken. Dit zal voor niemand een verrassing zijn. Maar veel mensen willen toch niet terug naar de aankleding van hun huis zoals dat vroeger was. En daarom nemen zij de galm in huis maar voor lief, terwijl ze eigenlijk graag een betere akoestiek zouden willen. Hoewel het beter is om tijdens het ontwerp van je interieur al direct rekening te houden met de akoestiek, kun je achteraf ook nog wel iets doen om het geluidsniveau en de galm te verminderen.

Hoe zit het met de galm, het geluid, de akoestiek in jouw huis?

Vind jij dat geluid in jouw huis ook wat meer gedempt zou mogen worden? Klinkt de tv te hard door? Gaat iedereen bij een feestje alsmaar harder en harder praten? Kijk dan nog eens goed of je de akoestiek met wat slimme dingen kunt verbeteren. Dit komt de sfeer in huis direct ten goede! Er wordt veel zinnigs maar ook veel onzin verkocht over akoestiek. De akoestiek in een ruimte (de mate van geluidsabsorptie) is namelijk iets heel anders dan de geluidsisolatie naar een aangrenzende ruimte.

Video over verbeteren van de akoestiek

Vorige winter maakte ik een video  waarin ik 5 verschillende manieren bespreek waarop je de galm in je huis achteraf nog kunt verminderen. Het is een redelijk lange video en ik ben duidelijk nog niet gewend aan de camera, maar de video bevat zo veel informatie dat ik je hem toch niet wil onthouden.
Ik leg het grondprincipe van akoestiek duidelijk uit. En ook de laatste tip in de video is bijzonder nuttig! Hij lijkt voor de hand liggend maar er wordt heel vaak niet aan gedacht en is de reden waarom eierkarton onder je eettafel zelden het gewenste effect heeft.
Neem even 5 1/2  minuut de tijd, bekijk de video over akoestiek in huis en bedenk wat jij nog zou kan toepassen in je eigen huis. De sfeer in je huis zal er zeker door verbeteren.

Welke maatregel kies jij?

Wat is jouw belangrijkste irritatie als het om geluid in huis gaat? En welke van de maatregelen uit de video is voor jou een goed idee? Zet je het in het commentaarveld hieronder?

Ik wens je een heerlijk huis!