Het belang van een goed ingedeelde slaapkamer

Een slaapkamer is een belangrijke plek. Hier moet je ’s avonds tot rust kunnen komen en ’s ochtends met een positief gevoel ook weer de nieuwe dag kunnen starten! Maar een slaapkamer is ook vaak nog een belangrijke opbergplek. En de meubels die erin moeten zijn groot, terwijl de ruimte dat meestal niet is. Ik help je om op een eenvoudige wijze een evenwichtige slaapkamer te maken.

Specifieke kenmerken van een slaapkamer

Een slaapkamer heeft als specifiek kenmerk dat er een of twee hele grote elementen in staan. De eerste is het bed. De tweede is heel vaak een grote kledingkast.
Andere elementen zijn vaak stukken kleiner en dragen snel bij aan een rommelig gevoel. Juist dat wil je vermijden: op een slaapkamer moet je tot rust komen, lekker slapen en met een fris en opgeruimd gevoel opstaan. Een rommelige onrustige slaapkamer werkt dat allemaal tegen: ‘s avonds kijk je tegen rommel aan die je eigenlijk zou willen opruimen en als je in de ochtend je ogen open doet is het eerste wat je ziet weer die onrust!
Over het algemeen zijn onze slaapkamers echter niet zo groot dat je gemakkelijk een ruimtelijk en rustig effect kunt creëren. Toch is dat wat we willen!

Mijn allerbeste tip: drie elementen

De beste tip die ik je kan geven voor een slaapkamer die rustig en royaal oogt is:
Zorg voor drie grote elementen. Niet meer en niet minder! Misschien klinkt dat onlogisch maar lees even verder.

Beschouw je bed als het eerste element. Dit zal het middelpunt van de kamer zijn. Dat hoort ook zo want de functie van de kamer is er slapen. Druk het bed dan ook niet weg in een hoek. Daardoor wordt het minder belangrijk en krijg je het gevoel in bijvoorbeeld een kleedkamer te moeten slapen. Behandel het bed als één geheel en het mag er best fleurig uitzien met een mooi dekbed. Het is het centrale punt immers! Is er een prominente bedombouw probeer dan een dekbed te kiezen dat ook behoorlijk prominent is. Zodat niet het accent op de ombouw, maar juist op het complete bed ligt.

De andere twee grote elementen kun je kiezen.
In de meeste gevallen zal een kast het tweede element zijn. Zo’ n kast mag dus echt groot zijn. Hij kan tot het plafond reiken en vaak is het een goed idee om een complete wand er mee te bedekken. Nodig is dat echter weer niet. In zo’n kast kun je ook ruimte reserveren om kleinere elementen in weg te werken. Bijvoorbeeld om een tv te plaatsen (mocht je een tv willen op je slaapkamer). Dan is die mooi verstopt achter een deur als hij niet aan staat. Kleren uithangen zou je ook aan of in de kast kunnen doen, of in een nisje ernaast.
Heb je de luxe van een inloopkast dan kan de muur met de ingang van de kast het tweede element zijn. Deze muur kan in een afwijkende kleur worden getext maar nog sterker werkt het om deze wand met een ander materiaal te bekleden. (Idee: bekleedt hiermee ook de binnenkant van de inloopkast).

Het derde element

Vaak ben je beperkt in waar je het bed en een kast plaatst. Met het derde element heb je meer keuzevrijheid. En dit element moet voor het evenwicht in de ruimte gaan zorgen! Wat en waar je dat element kiest is van groot belang.
Ga in je slaapkamer staan en probeer het derde vlak te kiezen in verhouding en harmonie met de twee andere elementen: Het bed is een liggend vlak, de kast is een verticaal element meestal zal het derde vlak een tweede staand element worden. Bijvoorbeeld een wand, een gordijnvlak of een echt flink schilderij.
Zorg ervoor dat de materialen van de drie vlakken van elkaar verschillen. Maak in ieder geval onderscheid wat betreft kleur als het niet drie verschillende materialen zijn.
In de slaapkamer met de eiken achterwand van de foto (uit 2011) hebben we voor een bruine wand gekozen en een eiken boekenkast als derde element.

het derde element ind e slaapkamer is hier een boekenkast

de boekenkast is het derde element in deze slaapkamer

 

En nu jij

Als je op deze wijze naar je slaapkamer gaat kijken moet het lukken er harmonie in te krijgen. Natuurlijk zijn er nog vele elementen (zoals o.a. een goede verlichting) die voor sfeer kunnen zorgen maar de basis wordt gelegd door de verhoudingen in de ruimte!
Veel succes! Heb ik je hiermee geholpen? Wat kies jij als derde element? Laat het hieronder weten!

Weten waar je je bed het beste kunt plaatsen lees dan: de beste inrichting van de slaapkamer