Maak de slaapkamer minder statisch

Begin maart. Terwijl in Nederland de meest winterse week van 2023 voorspeld wordt, nemen wij onze intrek in een indrukwekkend hotel in Zuid-Spanje voor een week trainingskamp, ofwel vakantie.
Het hotel ziet er aan de buitenzijde imposant uit. Met zijn hoge kolommen bij de ingang en zijn symmetrische opzet. Twee gigantische vleugels aan weerszijde van het hoofdgebouw. Ja, symmetrie heeft iets imposants en statigs.
Onze hotelkamer was mooi en ruim. Met uitzicht op hole 19 van het golfcomplex. Alle 36 holes van deze golfbaan zouden we deze week gaan verkennen.
De inrichting van de kamer was zoals je verwacht. Een prima bed. Erachter een breed houten hoofdbord. Twee identieke nachtkastjes met daarboven natuurlijk twee dezelfde lampjes. Niks mis mee. Maar dan heb je alles gezegd.  Ook rondom het bed was duidelijk gekozen voor symmetrie.

Statig en statisch

Ik hou niet van symmetrie. Het is de eenvoudigste manier om balans te maken.  Maar eenmaal met symmetrie gestart, is het moeilijk om er weer vanaf te stappen. Want anders klopt het niet meer.
Zoals aan de buitenzijde van het hotel. Bij nadere bestudering valt op waar de vleugels noodgedwongen van elkaar verschillen. Het voert natuurlijk te ver om ter wille van de symmetrie twee binnenzwembaden aan te leggen en twee bevoorradingsinritten. De symmetrie houdt dus niet heel lang stand.
En ook de symmetrie rondom het bed in onze kamer eindigt direct naast het hoofdbord. Aan de ene zijde de ingang naar de badkamer en aan de andere zijde het zitje.
Alle hotelkamers waar ik in mijn leven geslapen heb, hadden allemaal een statische symmetrische opstelling rondom het bed.

Asymmetrie

Mijn handen jeuken. Hoe leuk zou het zijn om twee verschillende nachtkastjes te plaatsen? Om aan de ene zijde het wandlampje te vervangen door een staande lamp? Of om het hoofdbord iets te verschuiven, zodat het bed niet meer exact in het midden van het hoofdbord staat? Het zou de hele hotelkamer dynamischer maken.

Voordelen asymmetrie voor thuis

Onze vakantie is voorbij. De hotelkamer hebben we weer verruild voor ons eigen bed. Altijd weer fijn om thuis te komen.
De opstelling rondom ons bed is wel asymmetrisch. Ook in onze projecten gebruiken we zelden een symmetrische bedopstelling. Een niet symmetrische opstelling heeft namelijk twee belangrijke voordelen:

  • Je bent veel vrijer in het maken van de indeling en inrichting, doordat je niet vast zit aan dat beide zijden hetzelfde horen te zijn.
  • De kamer komt ruimer over. Dit komt doordat je nu niet centreert over het midden van het bed.

Probeer het zelf ook eens. Verlaat de symmetrische opstelling en zoek een andere vorm van balans.
Hieronder enkel tips hoe je dat kunt doen. Ook uit de foto’s op deze website kun je veel inspiratie halen. De foto hierboven is bijvoorbeeld van een pas afgerond project.

Tips om symmetrie te verlaten rondom je bed

1. Plaats twee verschillende nachtkastjes. Zorg dat ze echt van vorm en kleur verschillen.

2. Zet aan elke zijde van het bed een andere lamp. Gebruik bijvoorbeeld een hanglamp en een tafellamp. Of een staande lamp en een wandlamp.

3. Leg een vloerkleed asymmetrisch onder het bed.

4. Hang aan de wand achter je bed een foto of schilderij verschoven van het midden.

Het is al voldoende als je één van bovenstaande tips opvolgt.
Je bed aan weerszijde anders aankleden laat de rest van de kamer er meer bij horen. Want symmetrie vernauwt je blik naar de as van de symmetrie.
Dan is de symmetrie aan de buitenzijde van het hotel ineens wél weer logisch. Je blik wordt direct getrokken naar het centrum: de hoofdingang.

Heb ik je geïnspireerd om eens anders naar de inrichting rondom je bed te kijken? Maak eens een kleine aanpassing en kijk wat het doet.
Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen! Zet je ze in het commentaarveld hieronder?

Meer over de slaapkamer vind je in De beste inrichting van de slaapkamer 
of in De gouden tip voor een harmonieuze slaapkamer.