Huis bezichtigen?

Het kopen van een huis doe je maar een paar keer in je leven. Misschien zelfs maar een keer.
Als je een bestaand huis gaat kopen heb je het voordeel dat je kunt zien wat je krijgt. Dat je door het huis kunt lopen. De sfeer kunt proeven. Al moet je misschien door de huidige aankleding heen kijken.
Vooraf kun je eigenlijk al bekijken of al je wensen in dit huis worden gerealiseerd.
Maar waar let je dan precies op tijdens de bezichtiging van een huis?

Herhaaldelijk word ik gevraagd om een nieuw aan te kopen woning te beoordelen.  Als DE expert van het maken van huizen die bijdragen aan je geluk.
Maar met onderstaande tips kun jij vast en zeker ook al goed vooruit.  Lees dus even mijn drie bijzondere tips hoe naar een huis te kijken dat je eventueel zou willen kopen.

1. Tijdstip bezichtiging

Plan de eerste bezichtiging van het huis altijd om 9 uur in de ochtend. Het ochtendlicht is zo belangrijk voor mensen dat je wilt weten waar dat licht binnenvalt.
Het is vooral fijn als er ochtendlicht in je slaapkamer, badkamer of (nog fijner) de keuken is. In ieder geval op een plek waar je er ‘s ochtends automatisch van zult genieten.
Bevalt het huis je in dit licht? Maak dan een tweede afspraak op een middag. De woning zal er dan heel anders uitzien!

2. Niet alleen kijken…

Loop tijdens de bezichtiging van het huis niet alleen rond, maar neem de tijd om op een paar plaatsen te gaan zitten: Bedenk waar in de woonkamer je straks zou willen gaan zitten en neem daar plaats op een stoel of bank. Voel hoe de ruimte op je inwerkt. Ga ook aan de eettafel zitten. Sta aan het aanrecht. Zit op het terras. Dit is niet vreemd of onbeleefd. De verkoopmakelaar zal het zeker begrijpen en zelfs aanmoedigen. Op bed gaan liggen gaat misschien te ver, maar ook dat zou ik je eigenlijk willen aanbevelen …

3. De voordelen van een huis zijn nog niet jouw pluspunten

Laat je geen voordelen aanpraten die vooraf niet op je wensenlijstje stonden. Tenzij al die wensen allemaal al ingewilligd zijn, dan zijn het extra’s. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en de verkopende partij belicht met name de positieve kenmerken van een huis. Heb jij die voordelen niet vooraf genoteerd, dan zullen ze voor jou ook niet zwaar hoeven wegen. Bekijk eerder of aan jouw complete wensenlijstje wordt voldaan.

Extra tip

Is het huis het ‘bijna’ en denk je dat je met aanpassingen er helemaal jouw heerlijke huis van kunt maken? Raadpleeg dan vóór aankoop een interieurarchitect en bespreek of dat wat je denkt en wilt realiseren ook gaat werken. Let hierbij goed op, want de kosten van aanpassingen in bestaande woningen worden vaak onderschat.

Ervaring van mijn zus

Wil je weten hoe ik mijn zus behoedde voor een verkeerde aankoop? Lees dan dit verhaal.

Iemand blij maken?

Ken je iemand die op huizenjacht is? Stuur de link naar dit blog dan naar hem/haar door.
Een  huis dat bij je past levert een grote bijdrage aan je geluk. En deze tips zijn uniek en gebaseerd op mijn ervaring als interieurarchitect en eigen visie. Daar maak je iemand vast blij mee.