Hoe één simpele actie mijn zusjes enthousiasme bij een huis-bezichtiging acuut deed smelten!

Opgetogen belde een van mijn zusjes mij enkele jaren geleden op: “Doret, ik denk dat ik het huis heb gevonden dat ik zou willen kopen.” Ze vroeg me of ik, als specialist in huizen die bijdragen aan je geluk, bij de tweede bezichtiging mee wilde gaan. Natuurlijk deed ik dat. Mijn zusje had een vervelende tijd achter de rug en ik wilde niets liever dan dat zij een fijn huis zou hebben waar ze weer gelukkig zou kunnen worden.

De bezichtiging

Toen we voor de deur stonden, wachtend op de makelaar, vroeg ik haar: “waar  ben je nu het meest enthousiast over in dit huis?” Zonder enige aarzeling vertelde ze mij dat het de eethoek was. Daar bevond zich een open haardje en dat stond in contact met de keuken. ‘Zo gezellig daar,” zei ze, “ik zie me daar al helemaal zitten!”

Eenmaal in de keuken beland vroeg ik haar de plek aan te wijzen waar ze zichzelf al zag zitten. Spontaan wees zij een van de stoelen aan de eettafel aan. “Ga er dan eens zitten”, nodigde ik haar uit, “en ervaar eens of het is zoals jij je had voorgesteld.” Mijn zusje ging zitten en liet de situatie op zich inwerken. De haard dwong haar een plek aan de eettafel te kiezen die minder fijn aanvoelde. Nu ze er daadwerkelijk zat, merkte ze dat aan den lijve. Om bij de goede stoel te komen moest ze bovendien langs andere stoelen en bemerkte daarbij dat de loopruimte vrij krap was. Al snel zag ik in haar ogen iets veranderen. Haar aanvankelijk enthousiaste blik veranderde in een peinzende. Na een paar minuten was het haar duidelijk. Dit huis zou het niet worden. De rest van de woning werd nog even pro forma bekeken, maar haar belangstelling was over.

Conclusie

Als je een huis gaat bezichtigen en er serieus belangstelling voor hebt, ga dan zeker even zitten op de plekken waar je straks zelf denkt te gaan zitten. Laat dan de ruimte even op je inwerken. Je denkt dat je er een voorstelling van kunt maken vooraf, maar pas dán ervaar je echt hoe je je straks in die ruimte voelt.

En mijn zusje? Zij heeft daarna een fijn huis gevonden. We hebben het helemaal aangepast aan haar wensen. En nu woont ze er al weer enkele jaren met veel plezier.

Meer tips?

Dit is een van de drie top-tips die ik je als expert in het ontwerpen van (heerlijke) huizen kan geven.  Ben je ook benieuwd naar de andere top-tips?  Geef dan een reactie in het contactveld hieronder. Dan zorg ik dat je de andere tips ontvangt. Want…ik wens je een heerlijk huis!