Hoe begin je aan een verbouwing/aanpassing?

Vorig jaar voor de zomervakantie werd ik ineens gebeld door een huisarts bij mij uit de omgeving. Hij wilde graag dat ik langskwam, want in zijn pand moesten de kleuren en de vloerafwerking bepaald worden. Het pand was in aanbouw en hij had in eerste instantie gedacht dit samen met zijn vrouw te doen, maar ze kwamen er nu toch niet uit. En de tijd begon te dringen… ’s Middags zijn we dus maar meteen samen naar de bouw gaan kijken. Door de vragen die ik hem stelde kwam hij erachter dat hij over een aantal belangrijke zaken nog totaal niet had nagedacht. Bijvoorbeeld: “Hoe zorg ik dat de patiënt zich op zijn gemak voelt in de wachtruimte en in de spreekruimte? Is de weg terug naar de uitgang voor hem eenvoudig te vinden? Wat wil je  voor indruk achterlaten bij je bezoekers, wat voor soort praktijk heb je / wil je zijn?”  etc.

Met al deze vragen gingen zowel de huisarts als ik aan de slag om zijn wensen in kaart te brengen, wat niet gemakkelijk was omdat de volgorde in het proces niet optimaal was. Immers de basis stond er al, dus daar konden we niks meer aan veranderen. Toch hebben we door middel van kleur, meubel –en materiaalgebruik nog heel wat teweeg kunnen brengen.

Wanneer je overweegt te verbouwing is een goede inventarisatie van mogelijkheden en wensen van groot belang. Daar kan de structuur van het gebouw op aangepast worden, als die er eenmaal is zijn onze mogelijkheden veel beperkter.

Inmiddels is de praktijk volop in gebruik. We zijn er trots op dat er een fijne sfeer hangt, die past bij het gebouw maar ook bij wat de de arts en zijn team willen uitstralen.