Waarom kunst in je huis?

Mijn man en ik hebben iets te vieren. Een mijlpaal. Wij zijn veertig jaar getrouwd. (Poeh dat klinkt erg oud.) Naast een klein feestje zoeken we een tastbare herinnering. We willen graag een kunstwerk aanschaffen voor ons huis.
Waarom een kunstwerk?
Natuurlijk kun je ook met een leuke foto, reproductie of andere afbeelding je huis gezelliger maken of in balans brengen. Maar soms wil je net een stapje meer. Zoals je mooie trendy sieraden hebt om te dragen, maar bij een speciale gelegenheid toch grijpt naar een gouden of zilveren exemplaar.
Een kunstwerk zie ik als een ‘gouden sieraad’ dat uniek is en iets bijzonders en persoonlijks toevoegt aan je eigen huis. En ook de zoektocht naar het juiste kunstwerk hoort daar bij.
Je kunt je allerlei gelegenheden voorstellen die een echt kunstwerk verdienen. De start van een huwelijk. De geboorte van een kind. Je welverdiende pensioen. Een nieuw huis. Verandering van baan. Allemaal memorabele momenten. Maar natuurlijk kun je kunst ook zomaar aanschaffen.

Waar begin je? Op welke kosten moet je rekenen? Hoe kies je het juiste kunstwerk?

Wat is kunst?

Wat kunst is, is al meteen een lastige vraag. Een goede definitie van kunst is er niet. Er zijn vele criteria die samen bepalen of iets kunst is, maar als er een criteria ontbreekt, betekent dit nog niet dat het géén kunstwerk is. Over het algemeen kun je stellen dat kunst wordt gemaakt door iemand die daar zijn beroep van heeft gemaakt. Hij of zij kan er (gemakkelijk of krap) van leven. Daarnaast is een belangrijk criterium dat een kunstenaar zich ontwikkelt; een zoektocht laat zien naar de beste weergave van zijn/haar gedachten op dat moment.
Gelukkig hoef je niet zelf zo diep in deze materie te duiken. Dat kun je overlaten aan de eigenaren van galeries. Deze mensen zijn continue op zoek naar goede kunstenaars. En bij de selectie van werken die zij in hun galerie tentoonstellen gebruiken zij in ieder geval, naast vele andere, deze criteria. Ga je dus op zoek in een goede galerie dan weet je zeker dat je met een kunstwerk thuis komt.

Wat kost kunst?

De laatste keer dat een schilderij van Vincent van Gogh werd geveild, leverde dit een recordbedrag van 31 miljoen euro op. Gelukkig is dit een uiterste. Afhankelijk van de kunstenaar en de omvang van het werk variëren de prijzen. Zelfs voor 75 euro kun je al een (klein) kunstwerk bemachtigen. Er is al flink wat keuze als je een budget hebt van bijvoorbeeld 2.000 euro. Maar 100.000 euro kun je ook besteden. Al is dat niet in elke galerie. Dus voor elk wat wils.

Welke kunst kies je voor je huis?

Natuurlijk ga je op zoek naar iets dat je (in ons geval beiden) mooi vindt. En dat is uiteraard persoonlijk. Daarbij kun je aan tekeningen, schilderijen en collages denken om aan de muur te hangen. Maar  misschien spreekt jou een beeld, van bijvoorbeeld brons of glas, wel meer aan? Hou je van figuratief? Of kies je voor abstract? Kleurrijk of ingetogen?
Wíj hebben we een bepaalde muur in de kamer in gedachten waar het kunstwerk zou moeten komen. Maar eigenlijk is het handiger als je je daar in eerste instantie niet teveel door laat leiden. De gedachte dat het ergens bij moet passen beperkt je namelijk sterk in je keuzes. En dat is jammer. Onbewust zoek je dan misschien naar kleuren of formaten waarvan je denkt dat ze het beste harmoniëren met je interieur. Durf dat eens los te laten.

Heb je een of meerdere kunstwerken gevonden dan zal een galeriehouder graag met enkele werken naar je huis komen om op proef te plaatsen en je verder advies te geven. Ik heb al vaker meegemaakt dat een werk waarvan men dacht dat het in huis niet zou passen achteraf juist de beste keuze bleek. Of dat het kunstwerk ergens anders beter tot zijn recht kwam dan op de plek waar het van tevoren was bedacht.

Galerie De Ruimte

Voor ónze zoektocht stapte ik binnen bij Galerie De Ruimte. Dit is een leuke galerie met een gevarieerd aanbod aan kunstwerken. Sigrid Bontenbal is de eigenaresse en kunststylist. Ze is een kei in het vinden van het juiste kunstwerk. “Kunst moet in huis iets extra’s opleveren. Het moet de ruimte in balans brengen, soms de meubels in huis met elkaar verbinden, zodat meer rust ontstaat. Een kunstwerk kan je interieur een nieuwe dimensie geven.” Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Samen zijn we nu op zoek naar ‘ons’ kunstwerk, dat een sieraad voor ons huis gaat worden en een blijvende herinnering aan een gelukkige periode van veertig jaar samen.

Heb jij een favoriete kunstenaar? Heb jij al eens kunst aangeschaft? Zo maar of ter gelegenheid van iets memorabels? Vertel je het in het commentaarveld hieronder?
Ik ben benieuwd!

Galerie De Ruimte

Eerder schreef ik een blog over ‘Wat hang ik aan de wand’ en maakte ik een videoblog ‘Waar hang ik het’.