Met de aankleding van mijn wanden de juiste sfeer?

Bij mijn bezoeken thuis bij klanten blijkt telkens weer hoe moeilijk het is om de wanden aan te kleden.
Het gaat dan ook vaak fout met als gevolg dat de ruimte onrustig over komt. Wat hang ik aan de wand? En waar hang ik het?
Ik zie vooral dat mensen VEEL ophangen in hun poging om het gezellig te maken. Ze bereiken daarmee vaak juist niet de sfeer die ze zoeken. Maak een selectie ! Dan bespreken we de volgende keer waar je het ophangt!

Wat hang je aan de muur?
– De beoordeling van wat je ophangt is heel persoonlijk. Uitgangspunt hoort te zijn dat het iets is waar je een fijn gevoel van krijgt.

Kunstwerk

Een kunstwerk (schilderij of tekening) dat je aanspreekt vanwege de afbeelding of de kleuren of het verhaal achter het schilderij. Let bij de keuze van het schilderij niet al te veel op de kleuren in je interieur: het is mooi als je iets van de kleuren uit je interieur terugziet in het schilderij, maar als je het te veel laat matchen wordt het geheel wel erg tam. Overigens kun je uit een schilderij dat je wilt ophangen ook prima inspiratie opdoen voor het aanbrengen van kleuren in je interieur: In meerder ontwerpen van ons is een kleur uit een aanwezig schilderij de inspiratiebron geweest voor de kleurtoepassing!

Foto

Foto’s kun je ook gebruiken MAAR WEES HIER VOORZICHTIG MEE: alleen een foto met een erg goede compositie is goed te gebruiken zonder dat het onrustig wordt. De afbeelding zal erg snel overheersen als je de foto in groot formaat ophangt. Een foto kun je inlijsten, je kunt hem laten printen op doek of je kunt er een z.g. Ixxi van laten maken.

 • INLIJSTEN– Houdt bij gebruik van een lijst de lijst zo rustig mogelijk anders wordt de lijst zelf een extra item aan de muur. Dat maakt de wand weer onrustig.
  Een compositie van meerdere foto’s in wisselende lijstjes is bij veel mensen populair. Maar een evenwichtige compositie van de lijstjes maken is lastig en dit bepaalt of het ook echt mooi is. Wil je toch echt een (of meerdere) foto’s ophangen dan zou je de foto (s) in zwart-wit kunnen afdrukken, waardoor het totaalbeeld ingetogener wordt.
 • OP DOEK– Als je een foto laat afdrukken op een doek kun je twee vliegen in een klap slaan: als je kiest voor een geluidsabsorberend materiaal achter het doek werkt de afbeelding mee aan het verbeteren van de akoestiek in de kamer: de galm in de kamer zal erdoor verminderen. Verwacht geen wonderen van één print, maar alle beetjes helpen.
 • OP KAARTEN (IXXI) – Je kunt je foto(s) ook laten afdrukken op kaartjes van 15×15 cm of 20×20 cm; Als een soort collage van allemaal verschillende foto’s, als een hele grote foto doorsneden door het raster van de kaartjes òf heel groot abstract gemaakt door vergroten van de pixels. Alleen voor jezelf (omdat je het weet) is nog ‘zichtbaar’ wat de foto voorstelt.
  Een ixxi is in heel veel verschillende maten te bestellen. Bij ixxi-design kun je overigens ook een keuze maken uit veel standaardafbeeldingen. Het is een leuke site om inspiratie op te doen! www.ixxi.com

Voorwerpen in andere vormen

 • Een wandlamp is naast een lichtbron ook een decoratief element aan de muur. Hoewel niet altijd opvallend aanwezig.
 • Een klok is ook een goed item om op te hangen. Het is functioneel en de ronde vorm maakt het vlak van de muur heel anders. Ook met een klok is de wand niet meer leeg maar nog steeds rustig.
 • Een spiegel aan de wand verruimt de ruimte weliswaar maar let op want niet alleen de ruimte wordt verdubbeld, ook de onrust of de hoeveelheid personen in de kamer. Om die reden gebruik ik een spiegel eigelijk nooit in een verblijfsruimte.
 • Een souvenir die je tijdens een vakantie hebt gekocht kan een prettige herinnering oproepen. En dan denk ik niet alleen aan een “doek” of afbeelding; zelfs een kano kan een decoratief element aan een muur zijn.
 • Kunstvoorwerpen.

Bovenstaande biedt voldoende inspiratie om voor jezelf eens na te gaan wat jou favoriete items (zouden) zijn om op te hangen.
Ik hoor graag van je wat je nu hebt hangen en waarom je die spullen hebt opgehangen! Meld het in het commentaarvak hieronder!
Ga je iets weghalen of wil je iets nieuws gaan hangen? Laat het me weten hieronder!
Wacht met ophangen wel tot de volgende maand! Ik bespreek namelijk in augustus hoe je bepaalt waar aan de muur je iets hangt!!