Je kunt geen keukenzaak binnenlopen of je wordt overstelpt met eilandkeukens: liefst voor spoelen én koken.
Maar een keukeneiland is zeker niet overal de beste oplossing!
Wat zijn de problemen die bij een keukeneiland kunt tegenkomen en hoe kun je die voorkomen?

Problemen van een keukeneiland

Een keukeneiland biedt je de mogelijkheid tijdens het werken contact te hebben met andere mensen in de ruimte maar heeft ook een aantal nadelen.
In de eerste plaats kost een keukeneiland veel ruimte: Het eiland moet in ieder geval aan drie zijden (liefst aan vier) vrij in de ruimte staan. De ruimte om het eiland heen moet dermate groot zijn dat je niet alleen een looppad hebt.
Een keuken omringd door vier muren acht ik niet geschikt voor een keukeneiland. Het eiland voelt als een obstakel waar je omheen moet lopen in plaats van als een fijne werkplek. Mijn advies is om dan minimaal één wand weg te halen zodat meer openheid ontstaat.

In het zicht

Als voldoende ruimte beschikbaar is, kan er een groot eiland komen met spoelen en koken op het eiland.  Achter of naast het eiland komt een kastenwand voor apparatuur en opslag. Realiseer je wel dat alles wat je op het keukenblad hebt staan vol in het zicht ligt. Een koffiezetapparaat wordt om die reden dan vaak ingebouwd. Een waterkoker kan vervangen worden door een quooker. Maar wat te doen met een broodrooster of ander apparaat dat je vaak gebruikt?
Een oplossing hiervoor is een nis in de apparaten-wand waar dergelijke spullen in kunnen staan. Of je kunt de voorzijde van het eiland (gedeeltelijk) verhogen zodat je niet vol op het blad kijkt.

Kookeiland of spoeleiland

Is er minder ruimte dan kun je een apart kook- en spoelgedeelte maken. Een van de twee op het eiland en het andere tegen een wand. Zo heb je het voordeel van het eiland maar ook het voordeel van een blad tegen de wand. Wel zul je met (natte) gespoelde producten over moeten steken naar het kookgedeelte.

Krukken aan het eiland?

Voor het contact met de kok of een snelle maaltijd kun je krukken aan het blad plaatsen. Deze krukken staan meestal naast elkaar aan het eiland. Dít vind ik niet zo’n goed idee. Voor je het weet zit je dagelijks aan dit keukeneiland te eten, náást elkaar in plaats van tegenover elkaar. Zo vermindert de communicatie onderling na verloop van tijd behoorlijk!
Als je enkele krukken aan het eiland wilt zetten, dan is mijn advies om de krukken tegenover elkaar te plaatsen. Of plaats minder krukken dan er mensen in huis wonen. Samen eten zul je dan vanzelf aan een eettafel doen!

Geen keukeneiland…wat dan?

Als je bovenstaande punten in de overwegingen betrekt kun je een goede afweging maken en hoeft niets een keukeneiland in de weg te staan. Denk echter ook eens aan andere mooie keukenopties. Die tref je helaas zelden in de keukenshowrooms aan.
Om een keuken goed te laten passen bij de rest van de woonruimtes zul je deze ruimte integraal met de andere ruimtes moeten bekijken.
Bij de foto’s van onze projecten hierboven tref je ook mooie en praktische andere keukenontwerpen aan. Wellicht kom je hiermee op een ander idee.

Míjn keukenprins heeft een rechte keukenopstelling met een keukenblad en lades van 80 cm diep. Op deze manier was er ruimte voor een keukentafel én voor de gewenste openslaande tuindeuren naar het terras!

Ik ben benieuwd hoe jij je huidige keukenopstelling ervaart. En wat zou jij anders willen? Schrijf het in het commentaarveld hieronder!