Vraag het Doret

Haar timing was perfect. Net toen ik nadacht over een onderwerp voor het blog van deze maand, kwam de mail van Monique binnen. Of ik ook tips had om de keuken en eethoek, van het nieuwe huis van vrienden, meer met elkaar te verbinden. Natuurlijk heb ik die. En in een aantal eerdere blogs kun je ook ideeën vinden. Daarover straks meer.

verbinding eethoek en keuken

De situatie: geen verbinding tussen eethoek en keuken

Desgevraagd ontving ik enkele afbeeldingen van Funda. De plattegrond van de woonkamer en de keuken is samen een u-vorm. Op de foto is te zien dat de muur waar de keuken achter schuilgaat, nog langer doorloopt dan op de plattegrond is getekend. Dit maakt de keuken donker en brengt een harde scheiding met de eethoek. Ik begrijp de wens om de keuken meer bij de rest van de ruimte te betrekken. De keukenopstelling zelf moet blijven, maar verder staan de vrienden van Monique wel open voor aanpassingen.

verbinding tussen eethoek en keuken

De muur inkorten

Mijn eerste advies is niet verrassend. Kort de scheidende muur een flink stuk in. Verrassend is misschien wél dat ik de muur verder zou inkorten dan het keukenblad. Haal de muur weg tot de voorzijde van het bovenkastje. In bovenstaande foto hebben we de muur een flink stuk afgebroken. De zijkant van de apparatenwand is deels in het zicht.  Zo is er een bredere doorgang en een grotere verbinding. Meer foto’s van dit project zie je hier.
Realiseer je wel dat het inkorten van een muur maakt dat je ook het plafond en de vloer moet afwerken. Bij de vrienden van Monique adviseer ik het plafond in zijn geheel te stuken. Dan verdwijnen ook de naden van de platen. Het spuitwerk dat nu op het plafond zit is niet netjes bij te werken. Ook zal de vloer geschuurd en opnieuw afgewerkt moeten worden.
Is dit een te kostbare ingreep, laat dan de muur staan en maak een zo groot mogelijk kijkgat in het wandje. De verbinding met de eethoek zul je dan op een andere manier nog moeten versterken. Dat kun je op een paar manieren doen.

 

Verbinding maken door de achterwand

Wanneer je de achtergevel inclusief de achterwand van de keuken in een kleur saust en gordijnen in diezelfde kleur hangt, leg je een accent op de breedte van de achterpui. Vanuit de voorzijde van de woonkamer zie je dan dat de achtergevel doorloopt in de keuken. Misschien lijkt dit heftig, maar als je een goede kleur kiest, die ook weer past bij het zicht naar buiten, kun je juist veel rust creëren. Ik denk bijvoorbeeld aan een kleur groen of blauw. Kijk eens naar de foto met de groene gordijnen hieronder. Toen we deze kleur bij onze klant voorstelden leek de kleur heel gewaagd, bij de roestbruine kleur van de bank en het oranje-roze van het vloerkleed. De klanten vonden het heel spannend. Maar nu het gordijn hangt zie je dat de kleur overgaat in het groen van de tuin.

Verbinding tussen eethoek en keuken maken met de vloer

Als je de foto van de keuken goed bekijkt, ontdek je dat de vloer in de keuken er niet goed meer uitziet. Dit is natuurlijk te behandelen, maar mijn advies is om de vloer in de keuken te vervangen. Met het vernieuwen van de vloer kunnen we namelijk nog een extra effect creëren. De beide ruimtes aan de rechterzijde van de eethoek staan namelijk op zichzelf en lijken kleiner dan nodig. Dit komt door de harde overgang naar deze ruimtes, nog versterkt door het lichte kader om de verder donkere linoleumvloer. Ik stel voor om een nieuwe vloer in de keuken te leggen en deze vloer langs de achtergevel door te trekken tot in de de ruimte rechtsachter. Zo verbindt je niet alleen eethoek en keuken maar ook nog eens deze ruimte met de rest van het huis. De poten van de achterzijde van de eettafel kunnen op deze nieuwe vloer staan. Dit geeft nog een extra verbinding.

Verbinding maken door het plafond

Ook al denken we daar vaak niet aan, we hebben nóg een vlak waarmee we verbinding kunnen maken. Dat is het plafond!
In dit specifieke voorbeeld geef ik de voorkeur aan de vloer, aangezien ik dan ook de ruimte rechtsachter direct bij de rest kan betrekken. Maar voor jezelf kun je ook overwegen om met het plafond de verbinding te maken, net zoals je dat met de vloer kunt doen.
Schilder het achterste deel van het plafond in een kleur, afwijkend van de rest van het plafond. Bij zo’n plafond van spuitwerk betekent dat wel dat je met een klein kwastje aan de gang moet. Door het spuitwerk is het plafond namelijk grof en niet glad. Ik stelde dit jaren geleden ook voor bij mijn zusje. Zij stond uren met een klein kwastje op de ladder om de lijn recht te krijgen, maar het resultaat was verrassend!
Twee vliegen in een klap sla je als je het muurtje inkort maar slechts een déél van het plafond stuukt. Maak een naad ter hoogte van de ingekorte muur en werk het achterste deel van het plafond opnieuw af. Zorg wel dat het plafond niet te veel wordt verlaagd. De ruimte oogt al niet hoog.
De vrienden van Monique zou ik adviseren om twee van bovenstaande oplossingen toe te passen.

Al eerder schreef ik blogs over hoe je een storende hoek, die ervoor zorgt dat ruimtes gescheiden worden, kunt verzachten. Alle tips in deze blogs kun je ook op deze situatie toepassen. L-kamer inrichten en Een dubbele L-kamer inrichten, dubbel Lastig.

Heb jij ook een vraag voor het thema Vraag het Doret? Stuur me een mail. Wie weet bespreek ik jouw vraag de volgende keer.
Heb je zelf een oplossing gevonden om twee ruimtes meer met elkaar te verbinden? Ik hoor het graag in het commentaarveld hieronder!