Een viering bijwonen in de Benedictijnse Abdij Vaals…

De uitbreiding van het klooster Sint Bendictusberg  is een ontwerp van de benedictijnse monnik Dom Hans van der Laan. Zijn ontwerpen (en die van zijn volgelingen van de Bossche school) hebben een eigen sfeer die je onmiddellijk herkent als je eenmaal weet van het bestaan ervan.  Je kunt deze sfeer eenvoudig een keer beleven. Of een kloostermeubel van zijn hand kopen.

Architect en Monnik

Dom van der Laan (1904-1991) besteedde een groot deel van zijn leven aan het bestuderen van vormen en verhoudingen in de natuur. Hieraan ontleende hij verhoudingen die hij toepaste  in zijn ontwerpen voor religieuze maar ook voor andere gebouwen, voor meubels en zelfs voor een lettertype.  Zijn meest beroemde werk is de uitbreiding van het klooster Sint Benedictusberg in Vaals, waar hij een groot deel van zijn leven woonde.

Meubels

Van der Laan ontwierp ook de meubels die in de ruimtes kwamen: het meubilair voor de kapel maar ook voor de verblijven van de monniken. Deze kloostermeubels zijn onlangs weer in productie genomen en nu voor iedereen te koop! Dat zo’n meubelstuk ook eisen stelt aan de ruimte waar die in komt te staan, dat zult je begrijpen! Bekijk de meubels hier 

Bezoek

Wil je alvast een voorproefje lees dan over de abdij in de blog van architect Pepijn Bakker. Maar het is natuurlijk het allermooiste om deze architectuur aan den lijve te ervaren. Je bent bij de dagelijkse vieringen van de monniken in de abdij welkom! Voor de tijden zie www.benedictusberg.nl

Bossche School

Ik heb inmiddels twee keer een woning van de Bossche school aangepast aan nieuwe woonwensen. Voor mij was de uitdaging daarbij natuurlijk om het speciale gevoel van de ruimtes in stand te houden!  Omdat architecten van de Bossche school met de vaste maten en verhoudingen van Van der laan werken, kon ik  bijvoorbeeld exact dezelfde maten  toepassen bij het maken van een nieuwe  doorgang en doorkijk. Het huis werd ontdaan van de ‘vervuiling’ in de vorm van spullen die in de loop van de jaren was ontstaan. Toen kwam de oorspronkelijke sfeer weer zuiver naar boven.