7 Tips wanneer je een hoekbank overweegt

Op dit moment staan de woonwinkels vol met hoekbanken.
Ze zien er over het algemeen heel leuk en royaal uit en iedereen kan zich wel voorstellen dat het heerlijk relaxen is op zo’n grote bank. De keuze voor een hoekbank is echter niet zonder gevolgen voor de ruimte waar hij in staat.

Zitplekken

  • Bij een hoekbank denk je over het algemeen aan veel zitplekken. In de praktijk valt de hoeveelheid mensen die je kunt plaatsen op de bank echter tegen. Dat komt door het hoekelement; in de hoek kan niemand zitten omdat je er je benen niet kwijt kunt. En er kan maar één persoon zitten op de twee kussens aan weerszijde van de hoek doordat er maar ruimte is voor 1 paar benen. Zoek je veel zitplekken en wil je toch een hoekbank, dan is het een idee om de twee zijden iets uit elkaar te zetten. Zo ontstaat er beenruimte! In onze eigen zithoek hebben we voor een dergelijke opstelling gekozen omdat we (met 4 grote kinderen) af en toe veel mensen tegelijk moeten kunnen plaatsen.
  • Een hoekbank is echter ook erg geschikt wanneer je alleen woont. Niets is zo deprimerend als een zithoek met verschillende losse banken en stoelen waarvan er maar 1 in gebruik is; een hoekbank kun je lekker in je eentje in beslag nemen.

Hoekbank in de ruimte

  • 3. Door het plaatsen van een hoekbank verandert het zwaartepunt van de zithoek. Deze verschuift nu naar de diagonaal. De meest logische plaats voor een losse fauteuil bij een hoekbank is schuin tegenover de hoek van de bank. Of dit gunstig is, is afhankelijk van de vorm van de ruimte en waar je de zithoek in komt lopen. De groene stoel op een van de foto’s staat in die diagonaal.
  • 4. Een rugleuning over de volle lengte van de bank en door de hoek maakt de bank en de ruimte erg ingesloten. Je krijgt er snel een opgesloten gevoel. Om dit te voorkomen zou je kunnen kiezen voor het weglaten van een gedeelte van de rugleuning. Doe dat dan op een plaats waar je niet zo snel zult gaan zitten.
  • 5. Wil je toch overal een rugleuning maken dan is het een idee om midden in de bank een element in een andere kleur te stofferen. Zo ontstaat er een onderbreking. Bijgaand een bank zoals we die onlangs hebben geplaatst in een project dat bijna klaar is in Veghel.

De diepte van de bank

  • Hoekbanken ogen in de winkel misschien niet groot maar zijn dat meestal wel. Ze hebben vaak ook een grote zitdiepte. Teken daarom altijd de maten van de bank die u op het oog hebt in de tekening in of zet de juiste maten uit in uw woonkamer.
  • Deze grote zitdiepte kan voor mensen met kortere benen een probleem zijn; een optie is dan extra rugkussens. Sommige hoekbanken (helaas meestal de duurdere) hebben de mogelijkheid om de zitdiepte te variëren. Zo kan de ene zijde van de bank dieper gemaakt worden dan de andere zijde.

Vragen?

Heb je vragen over  het toepassen van een hoekbank in je eigen zithoek? Stel ze hieronder! Een bank is een dure uitgave en achteraf wilt je vast niet met spijt blijven zitten!