Goed gesprek om de salontafel

Misschien stond je er nooit bij stil, maar de vorm van je salontafel is bepalend voor je zithoek. In onderstaand artikel leg ik uit uit welke vom je moet vermijden en waarom.

Even vooraf … een van mijn eerste ervaringen

vierkante werktafel

de bewuste directiekamer

Mijn eerste opdracht na mijn afstuderen als interieurarchitect, 25 jaar geleden, was de verbouwing van een kantoor in een monumentaal pand in Driebergen. Ik had toen nog niet de keuze gemaakt me exclusief op wonen te richten. Het was een mooie opdracht voor mij als startend interieurarchitect. Dus ging ik vol enthousiasme aan de slag.
De inrichting van de kamer van een van de directeuren baarde mij zorgen. De man wilde het liefste met de rug naar de toegangsdeur zitten. Zo kon hij naar buiten kijken en -naar zijn zeggen-  het meest ongestoord werken.  Dit begreep ik wel. Deze positie straalt immers uit: “stoor mij niet, ik ben aan het werk.”  Maar er zou wel een vreemde situatie ontstaan voor de mensen die hem wel echt wilden spreken en zijn werkkamer binnen kwamen.  Om de directeur  aan te spreken moesten ze het bureau voorbij lopen en 180 graden omkeren. Hoe kon ik de directeur zijn favoriete plek laten behouden, maar het ook voor zijn bezoekers zo comfortabel mogelijk maken?
Uiteindelijk heb ik deze vreemde situatie opgelost door de directeur een vierkant bureau te geven. Een vierkante tafel heeft namelijk geen voorkeurszijde. Nadat de verbouwing klaar was bleek dan ook dat het voor bezoekers heel logisch was om bij binnenkomst de directeur aan de zijkant van zijn nieuwe bureau aan te spreken.

Zithoek

Een fijne zithoek biedt een goede gelegenheid voor contact. Als je met iemand in gesprek bent wil je elkaar kunnen aankijken. Als je met z’n tweeën bent ga je (schuin) tegenover elkaar zitten. Met drieën het liefste in een soort driehoek. Met meer mensen is de meest optimale vorm een kring. Zo kan iedereen elkaars gezicht zien en is het gesprek het meest gelijkwaardig.  Je salontafel kan die kring mee gestalte geven!

Afmeting van een salontafel

Heel lang was de standaard salontafel rechthoekig van vorm. Maar zo’n salontafel  zorgt ervoor dat diegene op de kopse kant van de salontafel direct voelt dat dit niet de voorkeurspositie is.
Net als het vierkante bureau in bovenstaand voorbeeld, heeft een vierkante of ronde salontafel geen voorkeursrichting. Je zit aan alle zijden gelijkwaardig. Bovendien maakt een vierkante maar ook een ronde salontafel de zithoek bijna vanzelf ook vierkant. Zo benader je de kring het meeste! Denk dan aan een tafel vanaf 90 cm breed tot , in een grote zithoek, 120 cm. Ook meer organische of driehoekige tafels zijn heel geschikt. Mits je ze zo neerzet dat ze een ongeveer vierkante ruimte in nemen.

Hoogte van de salontafel

De salontafels van nu zijn laag. Ze  zijn mee gezakt met de hoogte van de banken. En zelfs nog verder gezakt. Op de beurzen zie ik tafels van 15 cm hoog.  Terwijl vroeger tafels wel 50 cm hoog konden zijn. Die lage tafels zijn prachtig om te zien maar niet erg praktisch. De hoge tafels passen helemaal niet meer bij de huidige banken, maar zijn voor het neerzetten van eten en drinken wel functioneel. Een salontafel van ongeveer 35 cm hoogte oogt goed en is daarnaast nog praktisch.

Kleine salontafels

Het is ontzettend jammer, maar onze huizen zijn niet altijd breed genoeg om een vierkante zithoek met salontafel te kunnen plaatsen. De maat van een optimale zithoek beschrijf ik in Zithoek?  Ook als  je zithoek krap is, ben ik nog steeds voor vierkante of ronde tafeltjes, maar nu kleiner. Dan blijft het in het midden leger, maar is er toch voldoende afzetruimte. Als je tafels van verschillende hoogte kiest, dan kan een extra lage tafel de sfeer bepalen en een wat hogere salontafel voor de afzet dienen.

En niks?

Helemaal geen tafel in het midden van je zithoek zou ík niet aanbevelen. Het is prettig als er iets tussen een gesprekspartner en jezelf staat. Daarmee voelt het minder bloot.
Maar soms hoor ik dat iemand de voorkeur geeft aan een lege tussenruimte. Gelukkig is niet iedereen gelijk!

De vorm van je salontafel líjkt misschien een detail, maar maakt in beleving een gigantisch verschil! Ik kies niet voor rechthoekig maar voor vierkant of rond.
Wat is jouw ervaring? Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder?