Van het woord MISSIE alleen al krijg ik de kriebels. Ieder bedrijf dient tegenwoordig een missie te hebben die met de buitenwereld gedeeld moet worden. Daarom vermijd ik dat woord als het even kan. Maar ik kan er niet omheen dat er bij mijn besluit om interieurarchitectuur te gaan studeren (zo’n 30 jaar geleden) een diepe overtuiging zat, dat ik als interieurarchitect veel voor mensen zou kunnen betekenen. Ik vind dat je met een goed interieurontwerp elke dag bijdraagt aan het geluk van de bewoners. De invloed van je huis, en met name de binnenzijde, wordt zwaar onderschat.

Werken als interieurarchitrect

In de afgelopen 25 jaar heb ik dan ook zoveel mogelijk gedaan aan bewustwording van het belang van een fijne woning. “Een huis heeft veel meer invloed op je dan jezelf in de gaten hebt” werd een van mijn lijfspreuken. Ik ben op zoek gegaan naar WAT maakt dat je je gelukkig voelt in het ene huis en in het andere niet. En de elementen die ik daarbij heb gevonden gebruiken wij steeds opnieuw in onze ontwerpen. Geleidelijk kwam daarna de overtuiging dat iedereen zo’n huis kan hebben. De elementen die voor een heerlijk huis zorgen, hebben namelijk niet te maken met design en dure spullen. Mijn doel werd om een heerlijk huis voor iedereen bereikbaar te maken. Niet alleen onze klanten, maar iedereen zou moeten kunnen zeggen: “Ik heb een heerlijk huis.”

Daarom begon ik blogs te schrijven. En vanuit die gedachte maakte ik ook mijn boek Hoe krijg ik een heerlijk huis. Geschreven voor mensen die zelf hun huis willen verbeteren.

Mijn doel bereiken?

Maar nu…  een heerlijk huis voor iedereen, is nog lang niet gerealiseerd. De bewustwording hoe belangrijk je huis voor je is begint, met dank aan corona, pas net op gang te komen. Net daarvóór hoorde ik op tv een psycholoog in het programma ‘Witteman zoekt het geluk’ nog zeggen: “Steek je geld niet in stenen. Koop geen keuken van 20.000 euro maar ga reizen.  Je wordt niet gelukkig van een mooie keuken maar van fijne ervaringen”. Net of het dagelijks ontbijten in een keuken waar het zonnetje naar binnen schijnt niet een (dagelijkse) fijne ervaring is waar je gelukkig van wordt! Inmiddels hebben we, door het vele thuis zijn, allemaal wel gevoeld dat een fijn huis belangrijk voor je is.
Helaas is dit in de woningbouw nog niet doorgedrongen. De ontwikkelingen in de projectmatige bouw gaan helemaal de verkeerde kant op. De huizen worden steeds smaller. Daardoor kunnen de  woningen bijna niet meer op de beste manier worden ingedeeld en moeten we denken over het laten vervallen van een echte zithoek. (Zie mijn blog zithoek.)  Bovendien wordt de toetreding van voldoende daglicht ook steeds lastiger. (Zie mijn blog daglicht.) En dan heb ik het nog niet eens over het zo dicht op elkaar bouwen van de huizen dat er stress ontstaat. We weten dat dieren die te dicht op elkaar zitten stress ontwikkelen. Ik weet zeker dat dit voor mensen ook geldt!
Ondertussen heb ikzelf steeds minder werkzame jaren in het verschiet. Terwijl mijn man over enkele maanden met pensioen gaat, mag ik van mezelf voorlopig nog niet stoppen. Mijn doel is nog lang niet bereikt. Ik zal het over een andere boeg moeten gooien.

En nu dan…een opleiding

Een paar jaar geleden was ik er nog niet aan toe, maar nu ben ik druk met de voorbereidingen om anderen te betrekken bij het realiseren van mijn doel. Het was Monique die me het laatste zetje gaf door me te vragen haar op te leiden in mijn visie en methode. Dus start er in september (vooralsnog voor een zeer selecte groep) een opleiding DORET . In deze opleiding ga ik collega-interieurontwerpers –of mensen die het vak in willen– leren hoe voor hun klanten een heerlijk huis te maken en een goed lopend bedrijf te ontwikkelen waar klanten vanzelf op af komen. Want alleen op deze manier kunnen we voldoende impact maken.

Ben jij of ken jij iemand voor de opleiding?

Gelukkig heb ik al veel collega’s die mij volgen, mijn blogs lezen en mijn visie delen. Misschien ben jij een van hen. Wil jij in een jaar alle ins en outs leren en mijn ondersteuning krijgen?  Mail me op doret@doretschulkes.nl dan gaan we samen in gesprek.
Misschien lees je dit blog uit interesse maar ben je geen ontwerper, dan ken je wellicht iemand die geschikt zou zijn. Fijn als je hem of haar een tip geeft.

Samen kunnen we meer impact maken.
Een heerlijk huis voor iedereen!