Uitbouwen?

Ruud en Mara ken ik al jaren. Mara is de beste vriendin van mijn oudste dochter en twee straten bij ons vandaan groeide Ruud op. Samen kochten ze enkele jaren geleden een leuk rijtjeshuis in een sfeervolle stadswijk uit de jaren vijftig.  Ze zijn het stapsgewijs aan het opknappen. Op een van de laatste feestjes voor corona sprak Mara mij aan:”We zijn inmiddels toegekomen aan de verbouwing van de begane grond”, vertelde ze mij. “Maar nu hebben we een groot dilemma.”

Licht of ruimte

Mara ging verder: “We hebben het enorm naar ons zin in ons huis. Het is een heerlijk lichte woning. Vooral aan de achterzijde van de woonkamer genieten we van het daglicht en de zon. Maar we zouden wel heel graag de woonruimte wat groter maken door aan de achterzijde uit te breiden.
We hebben op andere plekken in de straat gekeken. Iedereen heeft het huis op zijn eigen manier uitgebouwd en we zien –hoe verschillend alle aanpassingen ook zijn– dat dit bij iedereen de woning donkerder heeft gemaakt. Oók de uitbreidingen waarbij een lichtstraat werd geplaatst. We zouden het zonde vinden als onze uitbouw ook zoveel licht in huis zal gaan wegnemen. Moeten we kiezen voor licht? Of voor ruimte?”

Uitbouwen zonder verlies van licht

Tijdens mijn bezoek aan hun huis, een paar weken later, zag ik inderdaad een heerlijk licht huis. We bespraken dat de uitbreiding niet heel groot mocht worden. De uitbouw zou immers ten koste gaan van de toch al kleine stadstuin.
Hoewel veel mensen denken dat een kleine uitbreiding niet de moeite van het verbouwen waard is, wéét ik hoeveel een meter of twee uitbouwen kan opleveren. Mits je ook de bestaande woning van een goede indeling voorziet! “En als je kiest voor een kleine uitbreiding hoef je niet aan licht in te boeten”, verzekerde ik Ruud en Mara.

Onze oplossing

Om ervoor te zorgen dat het daglicht net zover de woonruimte in blijft vallen na uitbouwen, moeten we er voor zorgen dat het natuurlijk licht van hoger kan komen. Want hoe hoger het licht binnenvalt des te verder komt het de ruimte in. In een doorsnede hebben we bekeken hoeveel hoogte we zouden moeten toevoegen om dezelfde lichtinval te houden. De indeling en de routing van de hele begane grond werd natuurlijk meegenomen in het plan. Meer woonruimte krijgen was immers de wens waarmee alles begon.

Het resultaat

Inmiddels is de verbouwing van de begane grond van Mara en Ruud klaar. Op de foto is te zien hoe we het behoud van alle daglicht hebben kunnen realiseren: de aanbouw is een meter hoger dan de plafondhoogte van de begane grond. Daardoor kunnen de zonnestralen nog net zover binnenvallen als in de oude situatie.

Ruud en Mara aan het woord

Ruud: “We zijn gevallen voor dit huis vanwege het licht, dat mochten we niet verliezen. Dankzij de hoge uitbouw met veel glas komt er nu juist meer licht binnen dan we voorheen hadden. De hoogte geeft een ruimtelijk gevoel. Iedereen die voor het eerst bij ons binnenkomt loopt naar de aanbouw en kijkt omhoog. Dankzij de indeling en de hoogte lijkt het alsof we veel meer meters uitgebouwd hebben dan de kleine twee meter die er is bijgekomen.”
Mara vult aan: “Als we in de ochtend de lange gordijnen langs de glazen pui openschuiven, komt ons huis tot leven. ”

Wil je je huis uitbreiden om meer leefruimte te krijgen?  Lees dan zeker ook ‘Serre opknappen?’ en ‘Het gevaar van een veranda’.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met uitbouwen. Laat je het me weten in het commentaarveld?