Vraag het Doret

Daglicht is voor mij het meest essentiële element voor een heerlijk huis. Zó belangrijk dat je er ervoor zou kunnen verhuizen.
Dat vroeg een Belgische lezer van mijn blogs en boek zich ook af. “Moet ik, ondanks de mooie locatie aan een park, toch verhuizen in verband met de donkere voorzijde?” Een mooie vraag voor mijn rubriek: Vraag het Doret. Dank je Sarah dat ik foto en vraag hier mag delen.
Ik begin met de letterlijke tekst van haar mail.

Kun je gelukkig zijn in een huis met eeuwig donkere kant?

“Dag Doret,
Ik geniet zo ontzettend van de praktische en duidelijke tips en heb ook je boek met plezier gelezen. Veel van de tips paste ik al succesvol toe!
Nu heb ik een ‘existentiële’ vraag over ons huis en de verbouwing die we nu aan het plannen zijn. Ons huis is een rijhuis dat aan de straatkant gigantische bomen voor de deur heeft staan, waardoor in de zomer maar eigenlijk ook in de winter nauwelijks daglicht binnenkomt. Het is wel een prachtig plaatje om naar te kijken, dat openbaar park, en onze kinderen spelen er heel veel.  Aan de achtergevel hebben we enkel de voormiddagzon.
Nu, ik ben het met je eens dat daglicht prioriteit nummer 1 is in een huis en heb last van de donkerte. De verbouwing die we plannen, zal door hoge ramen en een groot dakraam maximaal daglicht binnenlaten vanachter, waar onze keuken is en waar we het meeste zitten. Maar zal dit voldoende zijn? Denk jij dat je gelukkig kan zijn in een huis met een royaal lichte kant, maar ook een eeuwig ‘duistere’ kant? Doordat ons huis vrij langwerpig is zal het licht van één kant nooit helemaal kunnen doordringen in de woning. Bovendien valt de zon vanaf de namiddag ook niet meer binnen. Deze vraag houdt me al jaren bezig en als het antwoord ‘nee’ zou zijn zou ik, tot ergernis van mijn man, zelfs omwille van dat daglicht willen verhuizen. Ik ben benieuwd welke visie jij daarop hebt als expert.”

Vier tips om maximaal van daglicht te profiteren

Wat een verantwoordelijkheid om Sarah te adviseren over zo’n belangrijke vraag.
In eerste instantie gaf ik vier tips:
1. Gelukkig dat je het ochtendlicht in huis hebt. Dit is het meest waardevolle licht waar we energie van krijgen. Zorg dat je daar dan ook bent in de ochtend!
2. Er zijn ook plekken waar daglicht minder belangrijk is. Bijvoorbeeld in een zithoek waar je vooral ‘s avonds zit. Hier mag de sfeer ook wat anders zijn. Ook is een donkere kant voor bergruimte/kasten heel geschikt. En voor ruimtes waar je minder tijd doorbrengt.
3. Kies een lichte vloer aan de donkere zijde. En probeer daarmee inderdaad het licht zo ver mogelijk het huis in te krijgen.
4. Maak een goed lichtplan. Kunstlicht kan nooit een vervanger zijn van daglicht, maar indirect kunstlicht benadert het natuurlijk licht het beste. En kan in donkere dagen snel aan.

Extra tips, na het zien van de foto

Na afloop stuurde Sarah mij de foto die boven dit blog prijkt. Het uitzicht aan de voorzijde is inderdaad prachtig. Maar na het zien van de foto heb ik nog enkele extra tips, waarvan ik zeker weet dat ze resultaat opleveren.
5. Haal de horizontale lamellen uit het raam. De hoogte van het venster bepaalt hoe ver het licht de ruimte in kan. Die bovenste 15 centimeter van het raam zorgen dus voor veel extra daglicht. Hang liever een gordijn, aan de linkerzijde van het raam.
6. De kozijnen zijn donker en de dagkanten van het raam flink getint. Mocht je de kozijnen in deze kleur willen behouden, maak dan in ieder geval de dagkanten –en de rest van de voorgevel– zo  licht mogelijk.
7. Ik kan niet goed zien hoe dat zit rondom de vensterbank, maar die donkere tint absorbeert ook veel licht. Leg er maar eens een wit papier op. Dan merk je direct het verschil op dit horizontale vlak. Een lichte vensterbank doet wonderen!
8. Je ziet op de foto al dat er in de middag wel degelijk licht op de muur aan de rechterzijde valt. Maak ook deze muur zo licht mogelijk.

Misschien verwacht je weinig resultaat van deze laatste tips, maar ik verzeker je dat deze kleine aanpassingen veel effect zullen hebben. En daar hou ik van.

Ik ben benieuwd naar het resultaat van Sarah, maar ook welke verbeteringen jij hebt kunnen aanbrengen om meer daglicht in huis te krijgen.
Vertel je het in het commentaarveld hieronder?

Hoe belangrijk is daglicht? Hier lees je meer over daglicht 

In de rubriek Vraag het Doret vroeg Monique naar meer verbinding tussen eethoek en keuken.