Binnenhuisarchitect inschakelen een luxe? 

Misschien vraag jij je ook wel eens af waarom je een binnenhuisarchitect zou inschakelen? Dan ben je niet de enige. Een binnenhuisarchitect vraag je alleen wanneer je echt geld over hebt. Het is een luxe. Je hebt het niet nodig als je zelf weet wat je mooi vindt. Zo wordt over het algemeen gedacht.
Na het lezen van dit blog weet JIJ waarom je dat zou doen!

Housewarming

Een feestje geven als je bent verhuisd om je nieuwe huis met familie en vrienden in te wijden, is een leuke traditie. Maar is het je wel eens opgevallen dat tijdens zo’n rondleiding de trotse huiseigenaren opmerkingen maken zoals “Eigenlijk hadden we een inloopkast willen hebben, maar dat kon hier niet” of “Een aparte douche kan natuurlijk niet in deze ruimte”? Ik pers dan mijn lippen op elkaar om niets te zeggen.  Ik wil de nieuwe bewoners niet aan het twijfelen brengen en hoop dat ze toch blij kunnen zijn met wat ze hebben gerealiseerd. Maar ik denk dan wel: “Dat jullie niet direct zien wat de oplossing is, wil nog niet zeggen dat die oplossing niet bestaat”.

Mogelijkheden in  je nieuwe huis

“Wat vind jij?” Tegenover mij zit een echtpaar met hun adviseur. Op  tafel liggen de tekeningen van hun huis in aanbouw. Ze hebben me zojuist hun probleem geschetst en staan op het punt een concessie te doen aan hun wensen. Ze gingen namelijk met de tekeningen van het huis naar een keukenzaak. En daar heeft men hen verteld dat het keukeneiland dat ze zo graag wilden, niet mogelijk is binnen de ruimte die de architect ervoor getekend had. Dat ze genoegen zouden moeten nemen met een redelijk krap schiereiland.
Zelf zagen ze geen oplossing, dus wilden ze het voorstel van de keukenzaak eigenlijk wel accepteren. En dat terwijl het keukeneiland een van belangrijkste wensen was bij de bouw van dit nieuwe huis! “Wat vind jij dat we moeten doen?” vroegen ze mij.
Gelukkig hoefde ik mijn lippen nu niet stijf op elkaar te houden, want de plannen waren in een stadium dat er nog wel wat geschoven kon worden. Dus begon ik voorzichtig: “Als je nu al ontdekt dat je grote concessies moet doen aan belangrijke wensen die je vooraf had, vind ik dat je opnieuw naar je ontwerp moet kijken. Er is waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt, zeker als je een professional mee laat denken en je je prioriteiten helder hebt. Het is zonde als je in deze fase (terwijl nog niets is gebouwd) compromissen moet sluiten. Je realiseert op deze manier  uiteindelijk misschien maar de helft van je wensen. ”

Haal het maximale uit je huis

Bovenstaand echtpaar haalde opgelucht adem. Ze gaven mij opdracht om de indeling nog eens zorgvuldig onder de loupe te nemen. En ik kan je melden dat uiteindelijk een flink kookeiland is gerealiseerd, waar de bewoners inmiddels al weer een poos plezier van hebben.
Om het maximale uit je huis te halen en misschien wel al je wensen te kunnen realiseren is een goed plan nodig. Het in kaart brengen van wat je wilt, los van de mogelijkheden die je in je huis ziet en daarin je prioriteiten aangeven is daarbij de eerste stap. Doe je dat niet, dan geef je je geld misschien wel aan de verkeerde dingen uit en realiseer je te weinig van je wensen.

Interieurarchitectuur is geen luxe

Helaas hoor ik nog vaak de mening dat een binnenhuisarchitect inschakelen een luxe is en niet echt nodig. Na het lezen van het bovenstaande zal het je niet verbazen dat ik vind dat een goed en professioneel plan nodig is om optimaal aan je wensen te kunnen voldoen. Ook al weet je precies wat je wilt.  Want een binnenhuisarchitect helpt je dat te realiseren, liefst zonder concessies te doen.

Imago binnenhuisarchitect

Het imago van de interieurarchitect ofwel binnenhuisarchitect (twee namen voor hetzelfde beroep) moet dan ook rap veranderen. Het is niet zo dat een interieurarchitect een luxe is die je je alleen veroorlooft als je veel geld hebt. En dat je daarna in een showroom woont die niet meer als je eigen huis voelt. Ook nog eens met allemaal dure spullen. Het is dit imago waar ik al jaren tegen ten strijde trek. Een goede interieurarchitect helpt je met het vinden van je eigen prioriteiten en met het maximaal realiseren van je wensen. Hij is dus geen luxe maar een noodzaak om binnen je budget te komen tot een huis dat jou gelukkig maakt.

Daarom maken wij niet alleen complete plannen, maar kun je bij ons ook een SCAN afspreken van een dagdeel. Zodat we ook voor een kleiner budget een goede basis voor aanpassing van je huis kunnen geven. Want een heerlijk huis moet voor iedereen bereikbaar zijn. Ik wens ook jou een heerlijk huis!

Lees de ervaringen met de scan van Margot  Manlief. ,  Anita  Ik heb Doret  en Yvon  (in de zijbalk) Het was voor mij….  https://www.doretschulkes.nl/referenties/