Ik heb ze vaak voor me zitten. Mensen met plannen om hun huis te verbouwen. Gewapend met een plattegrond en foto’s van het huis, komen ze naar ons kantoor en leggen mij hun wensen uit. En elke keer moet ik op de rem trappen en zeggen dat ze, voor een maximaal resultaat, op een andere manier het traject moeten aanvliegen. Vandaar dit blog over hoe je het maximale haalt uit je voorgenomen verbouwing.

De verbouwplannen van Gerard

Op een warme lentedag zat Gerard tegenover me. Hij had me vooraf al allerlei tekeningen gestuurd van zijn huis en zijn ideeën om het aan te passen. Zijn plannen vlogen van links naar rechts. De ene na de andere overweging en schets kwam voorbij. Ook hem riep ik een halt toe.” Niet te snel van stapel lopen Gerard,” zei ik, “laten we bij het begin beginnen. De basisfout die bijna iedereen maakt, gaan wij nu niet maken.”

Basisfout

Een aanpassing van je huis gaat al gauw over veel geld. Uit zo’n investering wil je dan ook het maximale resultaat halen. Dat doe je door zoveel mogelijk van je wensen te realiseren.
Ik merk echter dat juist die wensen niet goed in kaart worden gebracht. Het is een principiële fout om niet vooraf rustig de tijd te nemen om je wensen te inventariseren. Als je niet duidelijk formuleert wat je het liefste als eindresultaat zou willen en je diepste wensen niet verwoordt, dan kun je die ook nooit realiseren. Zelden ontmoet ik iemand die al echt goed over zijn wensen heeft nagedacht.

Zwembad op het dak

De allereerste stap die we nemen bij het aangaan van een traject is dan ook altijd een zorgvuldige formulering van je wensen. Dat klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt dat toch best lastig, zo geneigd als we zijn om alleen te bedenken wat (in onze ogen) redelijk haalbaar zal zijn. “Als je altijd al gedroomd hebt van een zwembad op het dak, dan wil ik die wens ook horen. Ook al denk je dat dit een absurde en onrealistische wens is” pleeg ik als voorbeeld te noemen. Ook aan Gerard gaf ik dit voorbeeld.
Hij knikte. Hij had het begrepen en beloofde zijn wensen alvast wat op papier te zetten.

Enkele weken later was ik bij hem thuis. Hij liet me het huis zien en daarna gingen we zitten om het nog eens goed over zijn programma van eisen te hebben. Een zithoek met zicht op de tuin stond op zijn lijstje. Een keuken met een grote eettafel in de nabijheid. Rustige stijlvolle ruimtes. En zo waren en nog diverse grote en kleine wensen. Tenslotte belandden we bij het laatste punt op zijn wensenlijstje… een zwembad op het dak!

Inmiddels zitten we volop in de ontwerpfase van de verbouwing van Gerards woning. Hoe het er exact uit komt te zien bepalen we in de komende weken. Wel weet ik al zeker dat in onze plannen het zwembad op het dak verwerkt gaat worden!

De beste basis voor een verbouwing

Als je je huis wilt gaan aanpassen, maak dan als eerste een goede inventarisatie van je wensen. Geneer je niet om ook in jouw ogen absurde wensen te vermelden. Of misschien hebben jij en je partner wel conflicterende wensen. Noteer deze dan apart en ga niet in deze fase al compromissen sluiten. Als je dat in deze fase al doet, dan weet je namelijk zeker dat je nooit het maximale uit je verbouwing haalt. Durf groot te denken. Er is veel meer mogelijk dan je zelf denkt. Zelfs een zwembad op het dak, mocht je dat willen.

Absurde wensen?

Ik ben erg benieuwd welke dingen jij in je stoutste dromen in je huis zou willen zien.  Zet jij ze in het commentaarveld hieronder? Dan wordt dat weer een inspiratiebron voor anderen en komen we weer een stapje dichter bij een heerlijk huis voor iedereen!

Welke stappen er in een project volgen na deze eerste lees je in onze unieke werkwijze .
Uitbreiden zonder verlies van daglicht bleek geen onmogelijke wens.